skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Het geheim van Oijen

Vroeg in de ochtend van woensdag 16 augustus 1989 verscheen plotseling een beeltenis van Maria op de hoek van het kerkhof in Oijen. Op een muurtje vlakbij de plek waar tot dinsdag daarvoor het Heilig Hartbeeld had gestaan…

Het witte Mariabeeld stond volop in de belangstelling van de Oijense bevolking op die gedenkwaardige woensdag. De H. Maagd droeg een bord met op voor- en achterkant de tekst “Hier boven wordt getreurd. Wat is er op de dijk gebeurd?”. Als dat geen teken van boven was…

Officieel weet niemand wie verantwoordelijk is voor dit mysterie. Volgens het Brabants Dagblad van 17-8-1989 hullen de inwoners zich in stilzwijgen, maar spreken hun gezichten boekdelen.

Een inwoonster aan de Oijense Bovendijk, die vanuit haar woning uitkijkt op het hoekje bij het kerkhof, waar voor kort het Heilig Hartbeeld had gestaan, heeft niets verdachts opgemerkt. De verslaggever voegt daar aan toe: “Ze lacht alleen en kijkt veelbetekenend naar de hemel”. Intussen maakt ze van haar hart geen moordkuil en geeft toe dat ze niet blij is met het vertrek van het Heilig Hartbeeld. “Het stond daar mooi. Nu moeten we kijken naar een kale plek”.

Pastoor M. van de Mortel neemt de onverwachte plaatsing van het Mariabeeld laconiek op. “Van mij mogen ze. Daar heb ik helemaal geen problemen mee. De parochie is namelijk van plan om op dat hoekje bij het kerkhof een Mariakapel te bouwen.”

En de pastoor heeft woord gehouden. De kapel is er gekomen en het resultaat mag er zijn. Het mooie Mariabeeld staat voor de zekerheid onder een glazen rechthoekige stolp. Stel je eens voor dat Oijen ook Maria kwijt zou raken…

Het Heilig Hartbeeld is gelukkig als icoon voor Oijen behouden gebleven. In zijn volle lengte waakt het sinds die tijd op de driesprong van de Bernhardweg en de Oijense Boven- en Benedendijk over Oijen en over iedereen, die dit rustige Maasdorpje aandoet.

Maar of dit in de toekomst zo zal blijven? Oijen ligt op de route naar het autopontveer over de Maas naar Alphen in Gelderland en het Heilig Hartbeeld heeft de draaicirkel voor vrachtverkeer dat de dijk op en af moet, erg krap gemaakt. Het kerkhof was in elk geval een rustiger plaats voor het Heilig Hart…

Reacties (4)

Toon vd heuvel zei op 29 december 2016 om 12:32
Dit maria kapelletje is destijds geheel belangeloos gemetselt door dhr Hans Smits nu woonachtig aan de Bernhardweg.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 december 2016 om 15:25
Bedankt Toon, voor je aanvulling bij dit verhaal. Het noemen van de naam van de metselaar is, zeker als hij het belangeloos gedaan heeft, welverdiend.
Zus van den Heuvel zei op 14 september 2018 om 19:53
wat een mooi verhaal .. Wij fietsen vaak daarheen en maken vaak een kaarsje aan .. Jammer dat tegenwoordig alles moet worden afgeschermd .. Maar het is een mooi kapelletje en het wordt goed onderhouden .. EN ja het H hart beeld vinden wij ook heel mooi !!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2018 om 13:19
Bedankt voor je reactie Zus, goed om te lezen dat het er nog steeds zo mooi uitziet en goed onderhouden wordt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.