i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oijen en Teeffelen
Tags:

Mariakapelletje

vertelde op 20 september 2010 om 15:01 uur

Dit is waarschijnlijk een van de laatste foto’s van het Mariakapelletje van Teeffelen in de oorspronkelijke situatie. Het is 1956 en er wordt gewerkt. Op de achtergrond kijken twee vrouwen toe.

Het kapelletje op de driesprong van de Pastoor van Weerdtstraat met de Singel was gebouwd van het geld van het cadeau voor het 40-jarig priesterfeest van pastoor Van Sleeuwen. Op 15 augustus 1944 is het door de pastoor zelf ingewijd. Je ziet hier nog de situatie zoals Bijnen het aanvankelijk ontworpen had. 

Over de sloot die destijds vóór het kapelletje langs liep, lag een gemetseld bruggetje in dezelfde stijl als het Mariakapelletje. Daarin kwam verandering door de ruilverkaveling van 1956.

Het bruggetje moest, net als de grote bomen die er stonden, plaatsmaken voor de vergroting van de driesprong. De sloot, die eerst vóór het kapelletje lag, werd nu achterlangs het kapelletje gelegd.

Het kapelletje zelf is afgesloten met een ijzeren hek, waarachter een kalkstenen beeld staat van Maria met kind. Op dit beeld staan de letters H en J, die waarschijnlijk staan voor Henri Jonkers. Voor het kapelletje stond een houten knielbank: een biels, waarop men even bij Maria kon bidden. In de rechtermuur zat een offerblok. Het bakje voor het geld, is nu niet meer aanwezig.

Sinds 2005 staat het Mariakapelletje op de gemeentelijke monumentenlijst.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: