skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Het raadsel van het Hooghuis

Mijn moeder, Maria Gertruda Magdalena Bongers, heeft voor en tijdens de oorlog in dit huis in Baarle-Nassau gewoond met vader, moeder en kinderen.

Zoals mijn moeder het mij verteld heeft, zou het zo zijn dat dit huis hun na de oorlog is afgenomen. Ik zou de eigenlijke erfgenaam van het huis zijn. Meer heeft ze me er helaas niet over verteld.

Je begrijpt dat ik hier graag meer over zou weten. 

Reacties (21)

Dorethé zei op 15 februari 2013 om 11:16
Jos, bij diverse archieven kun je in de registers van het Kadaster kijken, ook over de periode waarover je spreekt. Dit kan in elk geval bij BHIC, maar mogelijk ook bij de archieven in bijv. Tilburg en Breda.
Mogelijk heeft het archief in Tilburg ook meer info over dit huis, zoals eigenaren, bewoners, bouwvergunningen etc.
Verder zou je het kunnen proberen bij de lokale heemkundevereniging.
Dorethé zei op 15 februari 2013 om 11:21
Op internet (www.routeyou.com) vind ik het volgende, wat je aanknopingspunten kan geven als je in de kadastrale registers gaat zoeken:
"Deze Jean-Felix (Maxburg) had een hele mooie dochter Henriëtte Issabelle Joanna. Die trouwde, - 1857, ze was toen 19 jaar oud – met een stinkend rijke Duitse koopman Emile Mayer. Zij bouwden in Baarle-Nassau het “Hooghuis” dat later een klooster werd en nu bekend is onder de naam “De Gaarshof”."
Dorethé zei op 15 februari 2013 om 11:24
Verder op Baarle Digitaal:

1914 De Schiedamse groot-industrieel Theodorus Cornelis Melchers wordt bij de veiling van 23 maart 1914 de nieuwe eigenaar van het landgoed met Hooghuis aan de Bredaseweg te Baarle-Nassau.

1919 Bij de veiling van het landgoed aan de Bredaseweg met het Hooghuis wordt architect Jac. van Groenendaal de nieuwe eigenaar.

1931 In september 1931 wordt de Congregatie van de Derde-Ordelingen, de Franciscanerbroeders van het H. Kruis de eigenaar van een kavel van 90 hectare met daarop het Hooghuis aan de Bredaseweg te Baarle-Nassau. Deze kavel behoort tot het oorspronkelijke complex heide- en bosgronden van 308 hectaren dat Emile Mayer van de Bergh in 1869 kocht van de Nassause Domeinen.
Dorethé zei op 15 februari 2013 om 11:25
Ik vergat er nog een:

1968 Bij notariële acte van 22 april 1968 wordt 'Stichting De Gaarshof' in het leven geroepen. Deze Stichting zal de zorg voor thuisloze mannen door de Franciscaner Broeders voortzetten.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 17 februari 2013 om 20:04
@Dorethé: Bedankt voor alle info! Ik zal Jos even een mailtje sturen en hem wijzen op je aanvullingen. Daar is hij vast blij mee.
garmt van ierland van den bergh zei op 8 november 2013 om 12:34
het huis is en blijft van mij onze garmt
Peeters Johan zei op 24 november 2013 om 21:11
er moet ergens een document zijn van mijn grootvader joannes bongers dat bewijst dat het hooghuis van hem was. in de Hitler tijd is hem alles afgenomen en dat ze alles weggedaan hebben en nergens meer opstaat dat het hooghuis van hem was.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 25 november 2013 om 09:47
@Garmt en Johan, zoals al eerder is geadviseerd, wil ik betrokkenen graag uitnodigen om in de studiezaal van BHIC in Den Bosch onderzoek te komen doen in het digitale Rijkskadaster. Ook bevinden zich bij het BHIC de geregistreerde notariële akten van aan- en verkoop of andere wijze van verwerving. Als u al een kadastraal nummer van het pand heeft, zou dat het onderzoek vergemakkelijken. Het is de moeite waard om te kijken wat het kadaster over dit pand vóór en na WO II te vertellen heeft ..
Peeters Johan zei op 21 december 2013 om 16:07
ik heb zelfs nog een ovale inktstempel waarop staat het hooghuis en johannes.h.h.bongers. misschien weet iemand waar ze vroeger zo"n stempel maakten.
Anna zei op 18 januari 2014 om 16:07
De Gaarshof bij Baarle-Nassau is vanaf 1931 door de broeders
van het Heilig Kruis ontwikkeld tot broederhuis. De familie Bongers was al ruim voordat de oorlog uitbrak niet meer woonachtig in dit huis. De heer Johannes Hendricus Hubertus Bongers is nooit naar Auschwitz gedeporteerd, hij heeft tot op hoge leeftijd bij zijn dochter Maria Peeters-Bongers in Sittard ingewoond waar hij ook overleden is.
Dirk Krul zei op 5 januari 2015 om 21:32
De verhalen over het Hooghuis lopen al een paar jaar maar ik krijg er nu pas weet van. Vanaf 23-04-1928 woonde mijn grootvader Willem Krul op het Hooghuis te Baarle Nassau. Ik weet niet of er toen meerdere pachtboerderijen op het landgoed stonden. Hij woonde daar met zijn vrouw Reina Krul en 3 kinderen. Hij is op 30-04-1934 vertrokken naar Oisterwijk naar een pachtboerderij op Landgoed de Rosep. Dit komt uit de archieven van het Refionaal Archief te Tilburg. Weet iemand dan de naam(en) van eventuele pachtboerderijen.
Jan peters zei op 5 februari 2015 om 01:11
Dirk je grootvader zat onze boerderij {martinashoeve}
onze boerderij grenst aan de gaarshof mijn opa kwam hier in 1939
ik ben de derde generatie
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 februari 2015 om 09:09
@Dirk: Mooi dat je de verhalen hebt ontdekt. En volgens mij met resultaat want @Jan weet al direct meer over je grootvader! Dank ook voor je reactie, Jan!
jan peters zei op 5 februari 2015 om 10:49
dirk
geintresseerde in de geschiedenis lezen het boekje
(huis aan het beevaartpad} van dr.ed loffeld 1931-1971
vvv Baarle-Nassau of bibblioteek baarle-nassau
Dirk Krul zei op 5 februari 2015 om 19:02
Beste Jan,

Geweldig dat je hebt gereageerd.
Ik ga morgen meteen bellen of ze dat boekje nog hebben of op een andere manier te pakken zien e krijgen.
Ben heel benieuwd. Hartelijke groet, DIrk
Yvonne Peeters zei op 2 maart 2015 om 19:52
Dit verhaal heeft dhr Johan Peeters (alias Jos Peeters) helemaal uit zijn duim gezogen! Hier klopt niets van, dhr Peeters leeft van bedrog en zal alles proberen om financieel ergens een slaatje uit te slaan.
Mijn grootmoeder Maria Peeters heeft ons als kind altijd een heel ander verhaal verteld. Haar vader was pachter van het Hooghuys, hij werkte voor deze familie. Hij is met zijn echtgenote en kinderen naar Limburg vertrokken omdat mijn overgrootmoeder niet kon aarden in Baarle-Nassau.
Dirk Krul zei op 3 maart 2015 om 09:55
Beste Yvonne,
Ik weet niet over welk historisch verhaal jij het hebt. Mijn grootvader Willem Krul heeft van 1928 tot 1934 op het landgoed het Hooghuis gewoond. Let wel op het landgoed. Waar hij woonde was de Martina Hoef. Heb ik nog een oude foto van. Het staat allemaal vermeld in de archieven van het Regionaal archief te TIlburg. Zoek maar naar de naam Willem Krul van 1878 uit Mijdrecht en je vindt zijn register. Daarin staat de vermelding woonplaats Hooghuis te Baarle Nassau. Dat was toen duidelijk ook al woonde hij op de Martina Hoef. Maar op zich is mijn verhaal niet interessant voor de kwesties waar hier de discussies over gaan. Ik ben gewoon op zoek naar de plekken waar mijn grootouders hebben gewoond en ik zal binnenkort in het gebied gaan kijken en rondstruinen. Dit alles heeft mij heel nieuwsgierig gemaakt naar de plekken waar het hierover gaat.
Met vriendelijke groet,

Dirk Krul

ps
Ik heb het boekje het huis aan het beevaartpad van dr.ed loffeld 1931-1971 gekocht bij een antiquariaao en met veel plezier gelezen, Helaas vrijwel niets over de Martina Hoef. Maar daar gaat het boekje ook niet over.
garmt van ierLAND zei op 21 mei 2015 om 19:08
iedereen kan er alles over zeggen maar het5 huis is en blijft van mij garmt van ierland
dirk krujl zei op 21 mei 2015 om 23:06
Maakt mij niet van wie het huis is. In ieder geval van mij of mijn familie. Ik ben alleen op zoel nar de historie van mijn familie.

Met vriendelijke groet,

Dirk Krul
Dirk Krul zei op 21 mei 2015 om 23:09
Een correctie op mijn vorige bericht.

Maakt mij niets uit van wie het huis is. In ieder geval niet van mij of mijn familie. Ik ben alleen op zoel nar de historie van mijn familie.

Met vriendelijke groet,

Dirk Krul
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 mei 2015 om 11:49
Beste Dirk en Garmt, daar is onze website ook voor bedoeld; het uitzoeken van de geschiedenis van een pand, van een familie of een stad of dorp. Eigendommen liggen sowieso vast bij het kadaster, dus daar gaan wij niet over.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!