
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Ilustratie Ruud van Sprundel |
“Vooruit! Sla em! Want ik schiet. Ik zal ze in de kont schieten”, verklaart een ooggetuige later over de knokpartij op Loveren. Een klein buurtschap in de buurt van Baarle-Nassau waar iedereen elkaar kent. Op het moment van de moord telt het een handjevol huizen, bewoond door 150 mensen.
Neergeschoten
In 1854 wonen Hendrik (29 jaar) en Bernardus (27 jaar) bij hun ouders, samen met nog meer broers en zussen. De oudste zoons werken in de familiesmederij. Dat zij als volwassen kerels samen naar de kroeg gaan, zal vast vaker gebeuren, maar die nacht van 1 op 2 januari 1854 gaat het helemaal mis. Na wat klappen in de kroeg worden de twee broers door de kastelein buiten gezet en wachten hun tegenstanders op. Jan Hendriks wordt neergeschoten door Bernardus. Gerard Hendriks krijgt een knuppel van Hendrik in zijn nek maar overleeft deze klap.
Hendrik wordt als snel ingerekend en moet vijf jaar naar het gevang. Bernardus neemt de benen en vlucht naar een zus die in Brussel woont. Daar wordt hij een half jaar later opgepakt en uitgeleverd. Als hij in cassatie gaat tegen het vonnis van 12 jaar gevangenis, krijgt hij van het Hof in Arnhem de doodstraf. Na gratie wordt dat weer omgezet naar de oorspronkelijke straf van 12 jaar. Een leven van gevangenis en tuchthuizen volgt.
Dat Bernardus nauwelijks met zijn daad kan leven, en van zelfmoord moet worden afgehouden, hoe kranten over de rechtszaak schrijven en tegen welke tijdgeest de gebeurtenis moet worden geplaatst: het is allemaal terug te vinden in het boek van Jean-Pierre Kin. Met de bijna honderd documenten die hij over de moord en de daarop volgende rechtszaken heeft gevonden, krijgt dit negentiende-eeuwse familiedrama steeds duidelijker vorm. Niet alleen in woord, ook in beeld is dit verhaal terug te zien; een aantal indrukwekkende lijntekeningen van illustrator Ruud van Sprundel brengt de moord tot leven.
Crowdfunding
Via een crowdfundingcampagne op Voordekunst voert Jean-Pierre Kin een crowfundingcampagne om het boek te financieren. Het boek verschijnt naar verwachting in september.