skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het verleden krijgt een stem in onze podcast

Schrijver Wim Daniëls, historicus René Bastiaanse en onderzoeker Nadia Bouras. Een greep uit de gasten die dit jaar zijn aangeschoven bij onze podcast Het geheugen van Brabant. Deze podcast is ons nieuwste kanaal om mensen op een verrassende manier kennis te laten maken met de wereld van archieven. Deze maand vieren we onze eerste verjaardag.

Het geheugen van Brabant neemt je als luisteraar mee door de depotgangen van ons archief en daar ontmoet je ook verschillende collega’s. Zo vertelt Margot over een speciale vondst die ze heeft aangetroffen terwijl Mathilde de deur openzet naar ons foto- en filmarchief. Iedere keer licht ze daar één speciaal voorbeeld uit en beschrijft de foto en de achtergrond daarvan.

Het verleden krijgt een stem

Omdat onze podcast de opzet heeft van een magazine komen er verschillende onderdelen voorbij. Studenten van de Koningstheateracademie in Den Bosch brengen onze archieven als het ware weer tot leven: zij spreken brieven of dagboeken in en geven zo een stem aan het verleden.

En iedere maand is er een hoofdgast die ‘op het podium’ staat en met Marilou spreekt over een bepaald onderwerp. Marilou hoor je ook terug, struinend in onze archiefdozen, als ze samen met Christian onderzoek doet naar de zaak Marietje Kessels. Dit 11-jarig meisje werd in 1900 vermoord en achtergelaten in een kerk in Tilburg, zonder dat daar ooit een dader voor is veroordeeld.  

Ook Anton hoor je geregeld terug als hij bladert door kranten van precies honderd jaar geleden of in zijn column Blik op het BHIC. Marvin is niet vast te gast maar is minstens zo belangrijk omdat hij de technische kant van de podcasts in de gaten houdt.

Hoe het werkt? Heel eenvoudig!

Luisteren kan gewoon op het moment wanneer het jou het beste uitkomt. Tijdens het sporten, in de auto of in de trein of tijdens het wandelen. Ben je wel benieuwd maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Geen probleem, moeilijk is het niet. Luisteren kan via onze site, door te klikken op de link Of via je smartphone; daarop zit een app waarmee je de podcast kunt downloaden (bijvoorbeeld via Spotify maar ook Apple of Google Podcasts)

Op onze podcastpagina vind je oude afleveringen terug en kun je ook zelf in de archiefstukken duiken. Dus... doe je oortjes in, of zet je koptelefoon op... en druk op play en dwaal mee!

 

Reacties (4)

Annie Smeets zei op 13 december 2022 om 12:02
Dag beste makers van de podcast, ik luister regelmatig en kan erg genieten van jullie enhtousiaste verhalen. Ik vergeet telkens een bericht achter te laten maar nu zie ik dit voorbij komen en nu moet ik het toch even zeggen: wat doen jullie dat toch goed. Ouderwets archief op een heel eigentijdse manier; ga zo door!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 december 2022 om 17:02
Dank je wel, Annie! Wat leuk om te horen. Als je een review achterlaat in je podcast-app kunnen ook andere liefhebbers Het geheugen van Brabant beter vinden. Alvast veel dank :)

En veel luisterplezier!
Maurits Stoetzer zei op 11 januari 2023 om 15:09
Geweldig leuke podcasts dit. Heb in de coronatijd podcasts ontdekt en merk dat het beluisteren van verhalen meer de geest prikkelt dan het 'zien' van verhalen.

Ga zo door in 2023!!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 januari 2023 om 08:45
Nou Maurits, wat een mooie woorden! Veel dank voor deze leuke opsteker en je kunt nog heel wat van ons verwachten in dit nieuwe jaar ;)

(Op- en aanmerkingen op onze podcast: wat beter kan of anders: daar zijn we ook benieuwd naar. Mocht je dat willen: podcast@bhic.nl)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.