skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kinderen in Bedafse school waaien de klas uit

Met enige regelmaat is in de kranten te lezen hoe dat schoolkinderen snakken naar frisse lucht in klaslokalen. Hightech ventilatiesystemen zouden niet werken en klaslokalen zijn bedompt. De openbare school van Bedaf had daar in 1886 geen last van. De verbouwde boerderij verving een ouder schooltje dat "zoo slecht en klein was, dat de leerlingen bij beurten elkaar moeten verwisselen, omdat dezelfde in eens geen derde van de schoolkinderen kan bevatten".

De Derptweg in hartje Bedaf. Het linker gebouw was ooit de tochtige school.

Ze was in 1886 echter in zo'n slechte staat dat de wind vrij spel had. Op 15 april bepaalde de inspecteur van het geneeskundig staatstoezicht dat de school gesloten moest worden. Ze was "schadelijk voor de gezondheid". Tijd voor de gemeente om in te grijpen, zou je zeggen. Maar dat ging niet zo eenvoudig. De Bedafse school werd namelijk beheerd door vier gemeentebesturen.

De ruim honderdtwintig schoolleerlingen van Bedaf waren afkomstig uit de gemeenten Uden, Nistelrode, Dinther en Veghel. De drie eerste gemeenten gingen in beroep tegen de sluiting van de school. Maar in Veghel vond men dat kinderen niet in een tochtig gebouw thuis hoorden en schaarde zich achter het besluit van de inspecteur. Het ging bovendien al niet echt goed daar op het Bedafse schooltje. Jaar in jaar uit klaagden de onderwijsinspecteurs over oude en afgeleefde onderwijzers. Wegens het ontbreken van een goede pensioenregeling bleven ze voor de klas staan. Zo ook de schoolmeester van Bedaf. Hij overleed in 1885 op 73-jarige leeftijd. De schooldeur ging vervolgens op slot.

Er waren wel sollicitanten opgeroepen, maar wegens te weinig betaling en de slechte behuizing "bood niemand zich aan". De ouders van de leerlingen wendden zich tot Gedeputeerde Staten met het verzoek aan die toestand een einde te maken. Het trok de gemeentebesturen over de streep om na te denken over de toekomst van de school. Uden, Nistelrode, Dinther en Veghel besloten vervolgens om de school op te heffen en voor gemeenschappelijke rekening een nieuwe school te bouwen "op het gehucht Vorstenbosch, gemeente Nistelrode, in de nabijheid der parochiekerk". Het leeuwendeel van de leerlingen kwam immers uit Vorstenbosch. De tochtige Bedafse school werd verkocht. Niet meer geschikt voor kinderen, maar wel als schuur.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen