i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Steenbergen en Kruisland
Periode: 1853 - 1982
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 27 juni 2016 om 10:19 uur

Op 20 april 1853 trok moeder Theresia Saelmakers met enkele zusters Franciscanessen van Charitas van Oosterhout naar Steenbergen. Ze gingen wonen in de voormalige gendarmerie aan de Kleine Kerkstraat, die ze hadden kunnen kopen van Joannes de Wit en zijn zus Elisabeth.

De zusters gaven naai- en brei-onderwijs, hielden een bewaarschooltje, hadden een pension voor kinderen van landbouwers en ze verpleegden er zieke mannen. In dit derde huis dat moeder ‘Trees’ binnen vier maanden had gesticht, vestigde ze aanvankelijk het moederhuis.

Vanaf 1860 werd er aanhoudend grond gekocht en uitgebreid. Dank zij een legaat van A.G. Moors kon aannemer-architect P. Soffers uit Ginneken in 1876 een nieuwe kapel bouwen. Het gesticht en het moederhuis werden herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid.

Foto: collectie Franciscanessen van Charitas
Foto: collectie Franciscanessen van Charitas

Na de overplaatsing van het moederhuis naar Roosendaal in 1905 werd Sint Elisabeth succursaalhuis. De zusters verpleegden zieken en bejaarden.

Begin december 1918 brandde de gehele voorbouw af, waarbij ook archieven verloren gingen. In 1921 kreeg het gebouw een nieuwe monumentale voorgevel, naar tekeningen van A. Oomen uit Oosterhout.

In 1925 volgde een vergroting van het huis voor de bewaarschool en een pension voor schipperskinderen.

In 1928 werd het gasthuis met een operatiekamer, een laboratorium en een röntgenkamer uitgebreid tot een volwaardig ziekenhuis. In 1962 werkte architect B. Oomen aan het zusterhuis en de kapel. In 1981 is het oude bejaardenhuis afgebroken voor het nieuwe, Onze Stede, van architect Oomen. In 1982 verhuisden de laatste zusters naar het moederhuis in Roosendaal.

Het eerste huis had een eenvoudige voorgevel. Het nieuwe klooster had een rechthoekige plattegrond met twee  zijvleugels. De schuiframen gaven de gevel een streng aanzien.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

coen bedaf zei op 14 oktober 2019 om 15:35 uur

in dit ziekenhuis heb ik nog een week gelegen met een gebroken been dat is plusminus 57 jaar geleden.
toen moest het gips nog een week uitharden onder een soort hondenhok.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: