i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Reek
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 21 januari 2010 om 11:48 uur

In 1857 kochten de zusters van het klooster Betlehem in Haren voor ruim 6.000 gulden een bijna 30-jarig landhuis in Reek, Oudhof geheten, om er een dochterklooster te stichten. Zoals ze zelf schrijven in hun memorieboek: “Op raad van wijze en godvruchtige mannen, met goedvinden van de bisschop en met hulp van de notaris.” De zusters zouden ruim een eeuw in Reek blijven.

De Oudhof was in 1828 gebouwd door de Utrechts apotheker J.H. Boeracker, die er vanaf dat jaar tot aan zijn door in 1856 woonde. Twee jaar later viel het oog van de Harense pastoor Verkuijlen, “regeerder” van het klooster Betlehem in Haren, op het leegstaande landhuis. In augustus 1858 stuurde hij vijf zusters van Betlehem naar Reek om in de Oudhof een nieuwe fundatie op te gaan zetten. Het Reekse klooster kreeg de naam St. Elisabeth.

In het jaar na hun aankomst beginnen de nodige verbouwingen en uitbreidingen. Er komt onder meer een klokkentorentje op het klooster en er wordt een schooltje gebouwd voor de opvang van kleuters (bewaarschool). Verder doen de zusters ook aan “voorschoolse opvang” van de meisjes van de lagere school, zodat die zich niet met de jongens op het schoolplein hoeven te mengen. Dit soort activiteiten en wat handwerk zorgen voor de (betrekkelijk schamele) inkomsten van het klooster.

De eerste decennia is het dan ook sappelen. Maar gaandeweg helpen schenkingen en erfenissen de zusters het hoofd boven water te houden. In 1900 stelt een fors legaat de zusters zelfs in staat een nieuwe kapel te bouwen, die in 1901 in gebruik wordt genomen. In datzelfde jaar beginnen de zusters een nieuwe school, namelijk een modevakschool (die toen nog naaischool heette).

Maar aan dat actieve deel van het kloosterleven komt in 1948 een einde. Op eigen verzoek worden de scholen opgeheven en geeft de bisschop toestemming aan de congregatie om een meer contemplatieve levenswijze te gaan volgen. De Reekse zusters krijgen een zogenaamde “hoofdintentie”. Hun opdracht is voortaan te bidden en offeren voor de “hereniging der kerken” “en wel in het bijzonder voor de bekering van Rusland”. Dat is anders dan het moederhuis in Haren en de Reekse congregatie krijgt dan ook een eigen naam: Zusters Penitenten van de Eenheid. In 1949 verandert ook de naam van het klooster in “Nazareth”. Een jaar later besluiten de zusters tot verandering in het dragen van koord en kap.

In 1961 wordt de Reekse congregatie autonoom en komt dus los te staan van het moederhuis in Haren. De zusters maken in deze jaren plannen voor nieuwbouw, maar dat gaat uiteindelijk om financiële redenen niet door. Bovendien komen er op allerlei plaatsen kloosters leeg te staan. In 1965 verhuist de congregatie naar zo'n leeggekomen klooster in Huissen (Gld). Kunstschilder Jan Koning koopt Nazareth en verbouwt het tot woning en atelier. Ook het oude schoolgebouw is in de jaren ’80 tot woning verbouwd.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (15)

AnneMieke Müller, medewerkster Kerkramenproject, Ravenstein zei op 18 november 2011 om 17:25 uur

In de Kerk te Reek bevinden zich veel gebrandschilderde ramen. In het project Kerkramen.nl Kunt u ze bekijken en daarover lezen. Nu is er, in de linkerzijbeuk, ook een portret gebrandschilderd van H.M. Michela, een religieuze, als datum staat er 4 /3 1934. Zij wordt afgebeeld als een heilige. Wij zijn op zoek naar de identiteit van deze non. Wie is zij? Is zij verbonden geweest aan het klooster Nazareth? Is zij ooit zalig- of heilig verklaard? Is het raam gemaakt tgv een professiefeest van haar? Kortom: wie kan ons de weg naar haar wijzen?

Marij van Diggelen zei op 19 januari 2014 om 15:58 uur

In de Sprokkeling van maart 2012 van Heemkundekring Schayk-Reek heb ik een artikel geplaatst met als titel: De vrouw achter het raam. Daarin staan de gegevens.

Erna zei op 28 augustus 2016 om 18:32 uur

Er staat op het kerkhof een kruis met namen van de zusters zoals ze in het klooster heetten. Wie weet waar informatie is hoe de zusters eigenlijk met hun achternaam heette? Het betreft zusters die van 1910 tot en met 1962 daar begraven zijn.

Jolanda Deken zei op 9 december 2017 om 16:32 uur

Wie weet meer van de geschiedenis van dit klooster? Liefst persoonlijke indrukken en herinneringen? Wij willen graag wat geschiedenis verzamelen om beschikbaar te hebben voor bezoekers.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 9 december 2017 om 18:46 uur

Wellicht kunnen ze je verder helpen bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha. Als ik zoek op 'Reek' vind ik behoorlijk veel resultaten. Kijk hier maar eens: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast=1212&mizig=210&miadt=1212&micode=AR-Z100&milang=nl&mizk_alle=Reek&miview=inv2

Jolanda Deken zei op 9 december 2017 om 20:53 uur

Dank! Maandag ontmoet ik zuster Lucia. Bijzonder lijkt me. Nog een vraag: Iemand bood mij aan, in aanloop naar ons project, om een icoon te maken voor het kloosterhuis. Zij doet dat op de oorspronkelijke wijze. Heeft iemand een suggestie voor de persoon/ het onderwerp van de icoon?

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 december 2017 om 19:15 uur

Dat lijkt me inderdaad een bijzondere ontmoeting, Jolanda! We horen graag wat je ervaringen zijn en natuurlijk zijn ook wij benieuwd of er hier nog tips binnenkomen voor een geschikt icoon voor dit kloosterhuis...

erna zei op 15 september 2018 om 13:41 uur

Hallo

Ik ben naar st Agatha gegaan en heb daar de burgernamen met geboortedata gevonden van de zusters die op de begraafplaats in Reek liggen.
Voor geïnteresseerden zie https://www.online-begraafplaatsen.nl/
Kies reek dan kom je ze tegen.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2018 om 13:22 uur

Bedankt Erna, voor je reactie en uiteraard voor het linkje. Hartstikke handig voor mensen die ook naar gegevens over de zusters op zoek zijn.

maaike swinkels zei op 3 augustus 2019 om 17:09 uur

Ik ben bezig met een project over kerkschilder Piet Koppens. Ik zag dat er in de kapel van klooster Nazareth, plafondschilderingen van hem te vinden zijn. Zijn dat misschien foto's van?

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 augustus 2019 om 11:14 uur

Wij hebben wel een aantal foto's van het Klooster Maaike (https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal&q=klooster%20nazareth&page=1&reverse=0&fq%5B%5D=search_s_plaats:%22Reek%22 ).
Maar helaas zitten daar geen foto's van de plafondschilderingen bij.
Misschien dat de Heemkundekring van Reek je nog kan helpen hiermee?
http://www.heemkundeschaijkreek.nl/
Veel succes met je project.

Maaike swinkels zei op 5 augustus 2019 om 21:00 uur

Dank je, ga ik proberen

Jolanda Deken zei op 22 november 2019 om 13:18 uur

Maaike, mijn dochter heeft foto's gemaakt, die het plafond duidelijk laat zien. Mail svp naar info@jolandadeken.nl Het lukte me niet ze hierop te zetten helaas.

Jolanda Deken zei op 22 november 2019 om 13:19 uur

Of kijk op Bright Future P Kloosterhuis Reek op Instagram En kloosterhuis Reek op FB

Maaike Swinkels zei op 25 november 2019 om 21:22 uur

dankje

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: