skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Klooster Nazareth in Oirschot

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 28 februari 2014
bijgewerkt op 23 januari 2020
Toen de Franciscanessen in 1798 uit Weert werden verdreven vestigden ze zich in Oirschot. Ze kregen aanvankelijk onderdak in een huis van de familie Van Cuyck. Later huurden gegoede burgers een huis voor de zusters aan de Koestraat, waar tussen 1821 en 1835 het nieuwe klooster zou worden gebouwd.

Dit was een sober gebouw met binnenplaats. In 1860 kwam de neoclassicistische kapel tot stand. De zusters noemden het klooster Nazareth, naar hun vroegere klooster in Weert.

Foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 348244Het gebouw is na 1905 vervangen. De nieuwbouw, in neoromaanse stijl, is ontworpen door Jan Stuyt. De bouw van klooster, internaat en kapel begon in 1907.

Aan de westelijke zijde staat een van de door de zusters bediende scholen, een blokvormig complex, in 1933 gebouwd naar tekeningen van Jan Stuyt. Omstreeks 1940 is de fietsenstalling aan de noordzijde van de speelplaats verbouwd tot kleuterschool. De ruimten zijn nu in gebruik als atelier. In de school zijn verschillende instellingen gehuisvest. 

Het klooster is door architect Elemans uit Oss met respect voor de originele elementen gerenoveerd in 1996 en uitgebreid tot kloosterverzorgingshuis. De vroegere school op nummer 35 is verbouwd tot appartementen.

De gebouwen zijn gerangschikt rondom twee binnenhoven, links en rechts van de kapel die klooster en school scheidt. De kapel heeft vier torens.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2018Het klooster op nummer 37, gebouwd tussen 1924 en 1926, heeft bij de hoofdingang een ingemetselde plaquette met het opschrift: Klooster Nazareth / Moederhuis der Zusters / Franciscanessen / 1797-1925. Tevens op de plaquette een afbeelding van het kruis met de lijdenswerktuigen. In het klooster is ook een museum ingericht, gewijd aan de geschiedenis van de congregatie.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's
  1. Gevel (foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 348244)
  2. Gevelsteen (foto: BHIC / Paul Huismans, 2018)

Het verhaal is op 14 mei 2018 aangepast door toevoeging van een foto. Redactie

Reacties (11)

Gerda van den Tillaart zei op 22 maart 2019 om 11:35
Ik heb van 1962 tot 1966 op dit internaat gezeten en ging naar de Mulo. Ik zou het voor geen goud hebben willen missen. Ik kwam als boerenmeisje hiernaartoe en was dus niks gewend. Daar ging een wereld voor me open. Van ander eten, boswandelingen, enorme boekenkeuze, strenge discipline, samen huiswerk maken, dansles in het weekend, 1 x kookles en de andere week naailes, straf om in het weekend niet naar huis te mogen, rokje uit en lange broek aan om die fietstocht naar huis te maken. Nee dat alles is een prachtige herinnering voor mij. Mijn bijnaam was (b)engeltje!!!
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 22 maart 2019 om 12:54
Gerda, wat een mooie bijnaam had je! En ik begrijp dat je dus van beide wel wat weg had ;-)

Wat goed om te lezen dat je zulke fijne herinneringen koestert aan je tijd op dit internaat. Misschien heb je ook nog foto's van die jaren?
Ans van Vlijmen zei op 19 juni 2019 om 02:10
Hoi Gerda, heb jij misschien een foto waar zr Avelina op staat? Heb zelf helaas geen fotoos.
Groetjes, Ans
Rini de Groot zei op 19 juni 2019 om 06:16
Beste Paul.
Ben in bezit van een ansichtkaart van:
Noviciaat en Retraitehuis der Missiezusters, Klooster v.d. H. Geest Uden.
Op de omezijde afbeelding Kapel Hoofdaltaar.
Gericht, met potlood geschreven, aan:
Eerw. (?) br.(?) Irenea Klooster Nazareth Oirschot.
Gefrankeerd met een 4 cents postzegel poststempel: UDEN 1941.
Afzender van 6 handgeschreven namen van dames ?
Ik zend per omgaande afbeeldingen hiervan.
Charles Boissevain zei op 11 juni 2020 om 21:20
Vanaf februari 1956 tot in de jaren zestig was aan Den Heuvel 20a het naaiatelier van NV ENTA Confectiefabrieken gevestigd. Deze is daar onder meer gevestigd omdat er een naaiopleiding in de buurt was. De leerlingen konden daar na hun opleiding zo aan het werk. Waarschijnlijk de naaischool van Klooster Nazareth. Heeft iemand daar nog herinneringen aan? Of er na de opleiding zelf gewerkt?
Claudia van Vugt
Claudia van Vugt zei op 13 december 2020 om 15:15
In de jaren 80 organiseerde Zuster Cecilia van Klooster Nazareth maandelijkse schrijfavonden voor Amnesty International. Ik ging in die tijd vanuit Oirschot naar het Jacob Roelandslyceum in Boxtel en ontdekte via onze conrector Stroombergen, zelf een pater, dat de Zusters in Oirschot zich inzetten voor Amnesty International. Ik ging soms alleen, soms samen met mijn oudere zus, die bij de zusters op de lagere school had gezeten, naar die avonden toe. We werden gezellig ontvangen met thee en koekjes en zaten met een groep om de tafels brieven en kaarten te schrijven om politieke gevangenen en mensen die vanwege hun religie of geaardheid vastzaten proberen vrij te krijgen. Geweldig om nu aan te denken dat we regeringen toen zaten te spammen met briefpost! : )
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 14 december 2020 om 11:17
Hoi Claudia, wat leuk dat jullie dit samen met de zusters hebben mogen doen! Naast het 'spammen' van regeringen heb je vast ook mooie herinneringen aan de zusters zelf en hun verhalen : )
Claudia van Vugt
Claudia van Vugt zei op 15 december 2020 om 14:44
Wat ik me vooral herinner is dat de Zusters zoveel moderner waren dan ik verwacht had. Mijn oudere zus had nog verhalen van haar tijd op de Mariaschool bij de nonnen waarbij er pijnlijk werd gestraft met linealen. ; ) En ik had vooroordelen dat ze voortdurend godsdienstige gesprekken zouden voeren met ons op die schrijfavonden. Niets van waar. Ze waren heel open, nieuwsgierig en hadden geen probleem met een kind als ik dat nooit gedwongen was door mijn ouders om iedere zondag naar de kerk te gaan. Ik vond het heel interessant om die jaren meer te zien van het kloosterleven binnen de muren van dat mooie gebouw.
J.A.C. bogers zei op 28 april 2021 om 11:58
ik zo het tefoon willen weten omdat het klooster is om geboud tot flats daar moet nu jan van de heiden wonen waar ik wel mee in contact zo willen komen b vd
Norah zei op 28 april 2021 om 13:02
Ik vermoed dat de naam van der Heijden is. ..
Hebt u het ook al geprobeerd onder deze naam en met als plaats Oirschot, in de "Telefoongids" op internet?
Mvg.
Norah zei op 28 april 2021 om 13:23
U kunt dit nummer proberen:

0499-575151

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: