i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oirschot
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 28 juni 2018 om 11:59 uur

Op het internaat van klooster Nazareth (Koestraat 35-37) verbleven meisjes die les kregen op de kweekschool van de Franciscanessen van Oirschot. Later werd deze school een pedagogische academie. Ook hadden de zusters een lagere school, ulo (later mavo) en havo, zo blijkt uit de Piusalmanak.

Op de locatie waar de pensionnaires kwamen te wonen was in 1931 begonnen met de bouw van een kleutermontessori-school met een bovenverdieping voor de naaischool. Daarbij werd al rekening gehouden met een toekomstige huishoudschool. In de loop der jaren maakte de lagere school van de zusters plaats voor de genoemde kweekschool en de ulo van de zusters.

De zusters hadden een eigen kapel, zodat zij voor het bijwonen van de heilige mis niet over straat hoefden naar de parochiekerk. Zo hielden zij hun leven in afzondering intact. Aan de oostkant van deze kapel lag, rond een hof, het internaat.

Heb jij ook op dit internaat gezeten? Deel hieronder jouw ervaringen.

Foto

Leerlingen van de huishoudschool tijdens een uitstapje naar Berg en Dal, 1929 (collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nr. 21800)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (14)

Els Woonings Hubers zei op 7 januari 2019 om 15:59 uur

Ik ben van september 1963 tot mei 1967 op de kweekschool Nazareth geweest.
Na de invoering van de Mammoetwet ging de kweekschool als Pedagogische Academie de Kempenhorst verder. Het internaat was alleen voor meisjes.
Het 1e en 2e leerjaar werd toen ook door jongens bezocht en Havo top genoemd.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 14:55 uur

Heb je dan ook echt op het internaat gezeten of kon je ook als 'gewone' leerling naar kweekschool Nazareth? En hoe was het eigenlijk om daar naar school te gaan?

Els woonings hubers zei op 10 januari 2019 om 15:12 uur

Ja van 1963 tot 1967 heb ik daar op het internaat gezeten.
Ik heb er goede jaren gehad. We hadden een gezellige klas . We hebben nog steeds om de 5 jaar een reünie in Oirschot. Inmiddels zijn er drie klasgenoten overleden.
Er waren ook enkele zgn externen uit Oirschot, Best en Oostelbeers.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 10 januari 2019 om 16:36 uur

Dankjewel voor je reactie Els. Leuk dat je zo'n goede band met je klasgenoten had, dat jullie nu na al die jaren nog regelmatig bij elkaar komen.

Ans van Vlijmen-de Rooij zei op 11 maart 2019 om 23:59 uur

Ik heb van 1968 tot 1970 hier in het internaat gewoond, zat op de Mariaschool (lagere school) waar de zusters lesgaven. Heb een fijne tijd gehad! Sinds 2017 gaan wij (man dochter en ik) zo'n 4x per jaar op bezoek bij de zusters.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 maart 2019 om 09:20 uur

Wat leuk dat je nog zo frequent contact hebt, Ans! Hebben jullie het dan vooral over vroeger? Of ook over andere zaken? En hoe kijkt je dochter tegen het internaat en de zusters aan?

Ans van Vlijmen zei op 13 maart 2019 om 12:09 uur

Hoi Marilou, we praten over vroeger, het kloosterleven nu en wat er zoals gaande is in de wereld. Mijn dochter heeft een brede interesse waaronder cultuur en ook de jeugd van haar ouders. Ze vindt het interessant om alle verhalen te horen, mag de zusters graag en vindt het heerlijk daar, zeker ook omdat ik daar zo'n fijne jaren gehad heb.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 maart 2019 om 14:55 uur

Dat klinkt heel geanimeerd, Ans! En wat goed dat je dochter ook zo openstaat voor deze geschiedenis, leuk om te horen. Dank voor je reactie!

Tonny van Genugten zei op 17 maart 2019 om 11:43 uur

Ik heb van 1959 tot en met 1963 op deze kostschool gezeten. Ik was zestien jaar toen ik er kwam. Geen fijne tijd. De bekrompen sfeer. Bijna altijd in de studieklas tot 21.15 uur en dan in stilte naar bed. Op elke hoek van de gang stond een non. Slapen in een chambrette achter een gordijntje, waar elk moment een zuster binnen kon stappen Een klein kommetje water om je te wassen. Het eerste jaar nog een wandeling op woensdagmiddag met een leraar, daarna was je vrijheid beperkt tot de binnenspeelplaats met twee bomen. Het woord jongens was een vies woord en je brieven konden altijd opengemaakt worden. Het totale gebrek aan vertrouwen en privacy vond ik zwaar. Ik heb een elke avond in mijn dagboek geschreven, om het vol te houden. Deze liggen nu in het Nationale Dagboekarchief in Amsterdam.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 10:56 uur

Bedankt voor je openhartige reactie, Tonny. Het klinkt inderdaad allemaal behoorlijk beklemmend wat je beschrijft. Fijn dat je dagboek je houvast was. Het Dagboekarchief is nieuw voor mij, dus ik moest het even google'en:

https://www.dagboekarchief.nl/

Betekent dat nu ook dat je dagboek hier is in te zien? Of werkt dat zo niet?

Tonny van Genugten Habraken zei op 18 maart 2019 om 13:20 uur

op aanvraag kun je die dagboeken inzien en ook de brieven uit die tijd. Er is wel een boekje uitgegeven met daarin ook dagboekfragmenten van mij onder een schuilnaam. Het heet: De puberdagboeken en is geschreven door Monica Soetens en Nina Wijsbek van het Nederlands Dagboekarchief. ISBN 978 94004 07633. Dit gaat niet over kostschool maar over de puberteit door de jaren heen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 20:09 uur

Wat bijzonder! En helemaal duidelijk, Tonny, bedankt voor je toelichting!

Els Woonings Hubers zei op 18 maart 2019 om 22:20 uur

Ook ik herken nog wel wat van wat jij beschrijft Tonny. In de jaren 63/67 dat ik daar op kostschool was, is er echter erg veel veranderd.

Lydia Sengers-Koster zei op 19 maart 2019 om 15:30 uur

Ik heb van 1959 tot 1963 op deze kostschool gezeten. Ik was 12 jaar toen ik daar kwam en volgde er de ULO. Er was een grote eetzaal en je moest altijd alles opeten wat je kreeg. Ook al vond je het nog zo smerig. Je neus werd dan dichtgeknepen totdat je vanzelf je mond open deed. Dan werd het erin gepropt en moest je het doorslikken. Er waren chambrettes met gordijntjes en als je "iets stouts" deed (bijv. lachen!) werd je opgesloten op een donkere zolder. Je post werd altijd open gemaakt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb er een verschrikkelijke tijd gehad!!!!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: