i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oirschot
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 28 juni 2018 om 11:59 uur

Op het internaat van klooster Nazareth (Koestraat 35-37) verbleven meisjes die les kregen op de kweekschool van de Franciscanessen van Oirschot. Later werd deze school een pedagogische academie. Ook hadden de zusters een lagere school, ulo (later mavo) en havo, zo blijkt uit de Piusalmanak.

Op de locatie waar de pensionnaires kwamen te wonen was in 1931 begonnen met de bouw van een kleutermontessori-school met een bovenverdieping voor de naaischool. Daarbij werd al rekening gehouden met een toekomstige huishoudschool. In de loop der jaren maakte de lagere school van de zusters plaats voor de genoemde kweekschool en de ulo van de zusters.

De zusters hadden een eigen kapel, zodat zij voor het bijwonen van de heilige mis niet over straat hoefden naar de parochiekerk. Zo hielden zij hun leven in afzondering intact. Aan de oostkant van deze kapel lag, rond een hof, het internaat.

Heb jij ook op dit internaat gezeten? Deel hieronder jouw ervaringen.

Foto

Leerlingen van de huishoudschool tijdens een uitstapje naar Berg en Dal, 1929 (collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nr. 21800)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Els Woonings Hubers zei op 7 januari 2019 om 15:59 uur

Ik ben van september 1963 tot mei 1967 op de kweekschool Nazareth geweest.
Na de invoering van de Mammoetwet ging de kweekschool als Pedagogische Academie de Kempenhorst verder. Het internaat was alleen voor meisjes.
Het 1e en 2e leerjaar werd toen ook door jongens bezocht en Havo top genoemd.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 14:55 uur

Heb je dan ook echt op het internaat gezeten of kon je ook als 'gewone' leerling naar kweekschool Nazareth? En hoe was het eigenlijk om daar naar school te gaan?

Els woonings hubers zei op 10 januari 2019 om 15:12 uur

Ja van 1963 tot 1967 heb ik daar op het internaat gezeten.
Ik heb er goede jaren gehad. We hadden een gezellige klas . We hebben nog steeds om de 5 jaar een reünie in Oirschot. Inmiddels zijn er drie klasgenoten overleden.
Er waren ook enkele zgn externen uit Oirschot, Best en Oostelbeers.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 10 januari 2019 om 16:36 uur

Dankjewel voor je reactie Els. Leuk dat je zo'n goede band met je klasgenoten had, dat jullie nu na al die jaren nog regelmatig bij elkaar komen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: