i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Etten-Leur
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 29 juni 2018 om 15:34 uur

In 1951 werd in Etten het juvenaat van de Broeders van Liefde voltooid. Het kreeg de naam "Dr. Edward Poppe". Naast juvenisten (jongens die broeder wilden worden) verbleven er vijftien broeders die werkzaam waren in het juvenaat of op een van de beide scholen die de broeders in Etten begonnen.

De studiezaal in januari 1964. Op de achtergrond Broeder Tarcicius. (Foto toegestuurd door Huub Sanders)

Deze scholen waren een mulo en een lts met de naam "Don Bosco". Het juvenaat annex klooster werd vernoemd naar de Vlaamse Priester Edward Poppe. Op 14 juli 1913 behaalde hij aan de Katholieke Universiteit Leuven de titel doctor in de wijsbegeerte.

De eerste Broeders van Liefde vestigden zich in 1894 in Nederland. Hun hoofdvestiging werd Eikenburg in Eindhoven, waar zij een school met internaat openden. Daarna volgden de stichting van psychiatrische inrichtingen in Venray en Noordwijkerhout (later ook in Eindhoven) en van lagere en middelbare scholen, lagere technische scholen en b.l.o.-scholen (buitengewoon lager onderwijs) in onder andere Nijmegen, Roermond, Tilburg, Kaatsheuvel, Den Haag en Etten.

De broeders stichtten dus twee scholen in Etten én het juvenaat, elk met een eigen broeder-directeur.

V.l.n.r. broeders Fulcranus, Stefanus, Megandius, Efrem. Bij hun vertek naar de missie in Afrika in 1964.

In de refter, 23 oktober 1966. (Foto's toegestuurd door Huub Sanders)

Het juvenaat trok onvoldoende kandidaten aan. Daarom werd al spoedig besloten om, naast juvenisten, ook onderdak te bieden aan jongens met andere achtergronden, ambities en leeftijden. Zij gingen onderwijs volgen op een van de scholen in Etten-Leur. Het waren vooral kinderen van boeren en andere ondernemers.

Het aantal juvenisten werd zo gering, dat het juvenaat rond 1968 werd opgeheven en de Broeders zich enkele jaren later aansloten bij de Stichting Schoolinternaten Nederland (SSN). De naam van hun onderwijsinstelling werd gewijzigd in "Schoolinternaat Dr. Edward Poppe”. In 1995 fuseerde Edward Poppe met Saint Louis uit Oudenbosch en gingen deze twee schoolinternaten samen verder onder de naam “Stichting Jaap Augustijn”.

Het huisorkets in 1964 (boven) en 1966 (onder). (Foto's toegestuurd door Huub Sanders)

Er verbleven rond 1970 pakweg 100 leerlingen, die onderwijs volgden op de lts, de mavo, het havo of de pedagogische academie. In die periode werd het schoolinternaat een zogenaamd “gemengd internaat”. Daardoor verbleven er vijf jaar later jongens én meisjes van 6 jaar en ouder, waaronder kinderen van expats, kinderen van binnenschippers- en kermisexploitanten, alleenstaande minderjarige asielzoekers en uit huis geplaatste kinderen. Ook de leiding was toen uitgebreid met mannelijke en vrouwelijke groepsleiding. Na 1990 waren er geen Broeders van Liefde meer verbonden aan het schoolinternaat.

Bij de verjaardag van broeder Jejunius, hoofd van de ULO, werd een toneelstuk opgevoerd. Ook kreeg hij een fiets aangeboden.

In 1966 werden er skelterwedstrijden georganiseerd op de speelplaats van de ULO. Iedere juvenist mocht een paar rondjes rijden.

December 1966. De ouderen juvenisten mochten al feestjes vieren. 2e van links: Huub Sanders.
(Foto's toegestuurd door Huub Sanders)

De laatste internen vertrokken in 2005, dus lang nadat de meeste broeders gestopt waren met hun werkzaamheden. Zij hadden het schoolinternaat in 1984 aan de Stichting Schoolinternaat Edward Poppe overgedragen. Op 1 januari 1987 verkochten ze het gebouw, behalve één paviljoen, dat tot dat moment diende als een project voor begeleid wonen met de toepasselijke naam: “Den Oversteek”. Het paviljoen werd aangepast, inclusief een kapel, en werd klooster voor de zeven - inmiddels gepensioneerde - Broeders van Liefde

Huub Sanders en E. v.d. Riet in het scheikundelokaal van de ULO, februari 1967. (Foto toegestuurd door Huub Sanders)

Foto: BHIC / Henk Buijks, 20141

2

3

4

5

1: Het gebouw waarin juvenaat Edward Poppe gevestigd was. (Foto: BHIC / Henk Buijks, 2014)
2-5: Foto's uit een prospectus van juvenaat Edward Poppe: luchtfoto, keuken, internen met hun groepsleider (broeder Tarcisius), zwembad. (Foto's toegestuurd door Paul Eijgendaal)

Op dit moment, maart 2019, wonen er nog twee, hoogbejaarde, Broeders in Den Oversteek. Het voormalig internaatsgebouw staat leeg in afwachting van (gedeeltelijke) of gehele sloop om ruimte te maken voor woningen.

Er zullen genoeg mannen en vrouwen zijn die over de broeders en hun pedagogische medewerk(st)ers kunnen vertellen. Dus reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul dit verhaal aan!

[Dit verhaal werd op belangrijke punten herzien en aangevuld, met dank aan Paul Eijgendaal. Redactie, 12-3-2019]

Bronnen

Website Broeders van Liefde
Facebookpagina Dr. Edward Poppe

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

Huub Sanders zei op 25 maart 2019 om 22:59 uur

O wat grappig om dit nu tegen te komen. Ik heb 4 jaar op het Juvenaat gezeten, van 1963 - 1967. Met goed gevolg de school afgemaakt en toen weggegaan omdat ik geen enkele ambitie had Broeder te worden ;-). Ik kwam mijn oude rapportenboekje van de ULO nog tegen. Heb ook nog wel wat foto's ergens. Kan ik die ergens uploaden?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 maart 2019 om 09:22 uur

Hallo Huub, wat leuk om je enthousiaste reactie hier te lezen. Uploaden gaat (nog) niet maar je kunt het wel mailen naar info@bhic.nl ovv Jongensinternaat Dr. Edward Poppe in Etten

Dan zetten we je foto's (en rapport?) er heel graag bij. Alvast dank!

Huub Sanders zei op 27 maart 2019 om 11:29 uur

Hallo Marilou, leuk!!!! Ik moet zeggen dat na meer dan 50 jaar veel herinneringen erg vervaagd zijn. Met name kan ik me helemaal of nauwelijks nog namen van mijn "lotgenoten" herinneren of van de Broeders, behalve dan broeder Jejunius. Maar als ik de oude foto's dadelijk ga scannen dan komt er wel weer wat boven drijven. Ik stuur je het een en ander later.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 maart 2019 om 12:43 uur

Prima hoor, Huub. Bedankt voor je leuke reactie, en ik wacht rustig op de illustraties... Merci!

Huub zei op 31 maart 2019 om 14:10 uur

Hoi Marilou, ik heb je via de e-mail een document gestuurd met meer informatie, zoals een aantal foto's, over mijn tijd in het Juvenaat. groetjes, Huub

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 april 2019 om 13:55 uur

Ontvangen Huub! Veel dank daarvoor; we gaan ermee aan de slag! Wordt vervolgd...

Huub Sanders zei op 10 juli 2019 om 22:14 uur

Heel fijn dat er een aantal sprekende foto's geplaatst zijn. Heel erg bedankt daarvoor.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 11 juli 2019 om 11:00 uur

@Huub: jij bedankt! Echt goede kwaliteit wat je ons hebt gezonden. Jammer dat er (nog) geen ruimte is om ze allemaal te plaatsen - ik denk bijvoorbeeld aan die foto van de 'huishond' van het internaat, een herder geloof ik : ) - maar achter de schermen denken we na over hoe we dat zouden kunnen oplossen.

Cor Kerstens
Cor Kerstens zei op 12 juli 2019 om 01:09 uur

@Thijs de Leeuw: Op 14 juli 1913 behaalde Edward Poppe aan de Katholieke Universiteit Leuven de titel doctor in de wijsbegeerte.

Marc de graauw zei op 14 juli 2019 om 23:38 uur

Klein woord van dank aan de tijd dat ik daar verbleef ( ‘ 72 t/m ‘77 )ik heb daar een geweldige tijd gehad , veel geleerd waar ik tot op de vandaag veel plezier aan beleef , de manier hoe de broeders ons vele vaardigheden aanleerde ,waarvan we later eerst begrepen wat dat in hield . Natuurlijk waren. er ook moeilijke momenten . Hoort bij het leven , ik wenste me dat er nog zulke instituten bestonden , drie van mijn kinderen hebben er ook gezeten en ook die denken met plezier terug aan hun tijd , jammer dat het niet meer bestaat ,

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 16 juli 2019 om 08:35 uur

@Cor: dankjewel! Is die vraag eindelijk opgelost. We zullen de tekst erop aanpassen.

@Marc: leuk dat je de site bezoekt, welkom! Goed om te lezen dat jullie er alle vier zo'n mooie herinneringen aan hebben overgehouden. Zou je daar nog wat meer over willen vertellen? Kwam dat dan door bepaalde inspirerende docenten of een hechte vriendengroep, bepaalde activiteiten?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: