i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Baarle-Nassau
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 29 juni 2018 om 08:11 uur

De Broeders van de Christelijke Scholen (beter bekend als de Broeders van De la Salle) kwamen in 1905 vanuit België naar Baarle-Nassau. Zij openden er twee jongensinternaten. De ene was het juvenaat Institut du Sacré-Coeur, een mulo-opleiding. De andere was het scholasticaat Saint Jean-Baptist de la Salle, een kweekschool, voor wie (broeder)onderwijzer wilde worden.

Jan en Bert Wijnen op de grote slaapzaal, waarschijnlijk in 1959, tijdens een "stagebezoek" met enkele klasgenootjes uit Heesch. Jan poetst ijverig zijn schoenen. (Foto toegestuurd door Bert Wijnen)

Deze broeders-in-wording vertrokken naar het klooster, waar zij een leven tegemoet gingen van strikte dagelijkse routine en discipline. Ze sliepen met z'n allen in een ruime, open slaapzaal en stonden nog voor het ochtendgloren op. Dan was het nog even snel wassen en op naar de kapel. Want de dag begon met een gebed, op de nuchtere maag. Ook eten deed je samen en daarna liep iedereen, door de lange gangen, naar zijn klaslokaal.

Tijd voor ontspanning en sport was er ook. Dat kon in de boomrijke tuin achter het complex, op het gras. Of door die andere klas uit te dagen voor een potje voetbal op een van de sportvelden. Aan de achterkant van het klooster lag ook de gymzaal, uitgerust met onder andere bokspringplanken, touwen, korfbalmanden, klimrekken en ringen.

Uit een van de foto's hieronder blijkt dat de broeders naast een gezonde geest ook handvaardigheid bevorderden. De mouwen zijn opgestroopt. Maar ook tijdens het zagen, schuren en timmeren staan de internen er keurig bij met hun gladgestreken overhemden en stropdassen.

Broeder de Greef geeft onderricht in houtbewerking, jaar onbekend (bron: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, coll. Broeders van de Christelijke Scholen, nr. 194325)

Eerstejaars cursisten te Baarle-Nassau, 1935 (bron: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, coll. Broeders van de Christelijke Scholen, nr. 194014)

Open slaapzaal met klerenkasten en wasbakken, 1955 (bron: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, coll. Broeders van de Christelijke Scholen, nr. 194247)

In 1966 ging de kweekschool De la Salle dicht, waarna deze werd overgeplaatst naar Heemstede. In 1971 sloot het juvenaat de deuren en in 1975 verhuisden de broeders naar de Oranjelaan. In 1985 vertrokken de laatste drie van hen naar Cuijk.

Heb jij nog op kostschool gezeten bij de broeders van De la Salle? Was het een deftig internaat? Of had de instelling, zoals wel meer broederinternaten, juist een 'volks' karakter? En waar kwamen de leerlingen zoal vandaan?

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan!

Bronnen

José Eijt, Met geloof en ijver. De Nederlandse provincie van de Broeders van de Christelijke Scholen, 1908-2006 (Nijmegen 2006).

Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960, lemma: Broeders van de Christelijke Scholen (FSC)

Toegestuurde foto's

Onderstaande foto's zijn toegestuurd door Bert Wijnen:

Het voetbalelftal van enkele juvenisten, vermoedelijk 1960. Op de achtergrond de schuilkelder. Hierin werd het fruit bewaard.

Groepsfoto van alle juvenisten, bij de grote visvijver, circa 1960. Op de achtergrond de refter.

Juvenisten tijdens een boswandeling, 1960. Op de voorste rij, vierde van links: Bert Wijnen. Zijn broer Jan zit op de derde plek naast hem (beiden dragen gestreepte kousen). Op de vijfde plek van de voorste rij zit Marinus Ketelaars.

 

Onderstaande foto is toegestuurd door Arnold Wingens (bron: Schoolbank.nl):

Klassenfoto leerlingen ULO en MULO, 1965. Na het examen van de jongsten van deze groep werd de school opgeheven. In het midden broeder Felix, de laatste directeur.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (37)

fons boom zei op 11 maart 2019 om 15:14 uur

Beste mensen,
ik kreeg de aankondiging via mijn werkmail, maar reageer privé. Van mijn 11de tot mijn 15de was ik op internaat de la salle in baarle-nassau. dus van 1965 tot 1969. Wanneer ik diep graaf kan ik nog wel foto's opzoeken en scannen. als dat nodig is. volgens mij moeten er heel veel foto's zijn uit die tijd.

Tom Meulenbroeks zei op 11 maart 2019 om 15:38 uur

was van sept.1947 tot dec.1950 op juvenaat te Baarle-Nassau. 7 jongens zakte voor het toelatingsexamen voor de ULO in Eindhoven. De ronselaar(broeder) dit wetende, kwam zo zijn opleiding aanbevelen. we kwamen met 6 of 7 Veldhovense jongens (kerkdorp Veldhoven) in Baarle-Nassau terecht. Ik denk dat na het 1e trimester ik nog alleen overbleef van de Veldhovenaren. Angst strengheid hel en verdoemenis werd er ingepompt. Ik ben toch tot voor korte tijd praktiserend R.K. gebleven, maar na alle onthullingen en mijn ervaring op de kostschool ben ik ook afgehaakt. We moesten als kinderen ook allerlei huishoudelijke arbeid verrichten. Met machinaal brood snijden (zonder beschermkap) Ben ik het eerste lid van twee vingers kwijt geraakt. Normaal ging er 1 broeder en 1 jongen brood snijden, maar door omstandigheden waren nu met 2 jongens. Met toestemming van de directeur mocht mijn vader mij komen halen om wat bij te komen denk ik (en hun waren een weekje van mij af) Met de taxi en ook weer terug. Bij terugkomst zei de directeur: meneer Meulenbroeks ik heb de rekening van het ziekenhuis gehad zijnde f 70,00 wezullen de kosten delen ik krijg f 35,00 van U. Als we te voet naar Meerseldreef gingen (bedevaart Lourdesgrot) mochten we onze eigen sigaret roken op commando. De volgende dag kregen we een donderpreek te horen dat hij ontdekt had dat er meer gerookt was dan dat hij toestemming had gegeven. kleinerend was ook als je een keer per week met 2 jongens naar voren moest komen en iedereen jouw tekortkomingen kon vertellen. Scrupuleus werd je gemaakt, b.v.als ik op vakantie was en we naar de kerk liepen (en het regende) lippen stijf op elkaar want je moest nuchter te communie. (lang last van gehad). Ook is mij bekend dat de broeder-directeur sexueel misbruik maakte. Zo heb ik mijn verhaal in grote lijnen gedaan, misschien kunt U er iets mee . Wel is mede hierdoor toch mijn karakter gevormd zoals het is en dat lijkt me niet verkeerd denk ik zelf. Nog één ding valt me nu te binnen, na ruim 3 jaar kostschool kreeg ik geen diploma en mijn eindrapport de (M)ULO was niet te vinden. Hoogachtend Tom Meulenbroeks

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 20:49 uur

Ah dat zou mooi zijn, Fons! Als je dat zou willen doen, heel graag. Je kunt ze mailen naar info@bhic.nl tav Jongensinternaat Sacré-Coeur en De la Salle in Baarle-Nassau

Alvast veel dank!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 20:58 uur

Beste Tom, veel dank voor je oprechte en onthutsende verhaal. Wat een aaneenschakeling van aangrijpende gebeurtenissen; erg indrukwekkend om te lezen. Dat zoiets je karakter vormt, dat kan haast niet anders. Verbijsterend om te lezen dat je dan ook nog zonder diploma of rapport moet vertrekken.

Wat krachtig dat je dat hier deelt, zodat er ook aandacht is voor deze donkere kant aan het internaat in Baarle-Nassau. Veel dank daarvoor.

Bert Wijnen zei op 20 maart 2019 om 18:26 uur

Ook ik heb op het juvenaat in Baarle Nassau gezeten. (1957-1961) Heb er alleen positieve gevoelens aan over gehouden. Elke dag wel een strak en gedisciplineerd programma. Dit was in die tijd nodig als je iets wilde bereiken. In mijn tijd werd alles al weer wat vrijer. 's Morgens om zes uur uit bed. Dan op nuchtere maag bidden bij een Lourdesgrot. daarna de mis om 7 uur, waarna we ons bed gingen opmaken. Na het ontbijt had iedereen een klein huishoudelijk taakje. daarna kon je in de studiezaal tot negen uur je huiswerk nog even nakijken of even woordjes repeteren. De lessen stopten om vier uur. dan kwamen we eerst in de eetzaal om twee sneetjes brood te eten, waarna we met zijn allen de aardappelen moesten schillen en groenten moesten schoonmaken voor het hele klooster. daarna gingen we allemaal op de speelplaats voetballen. Van vijf tot zes was er dan verplichte studie, in stilte onder toezicht van een broeder. Alles werd altijd gedaan onder toezicht van één of meerder broeders. Om zes uur war er warm eten. De afwasgroep moest daarna alles afwassen. De rest ging weer voetballen op de speelplaats. Van half acht tot half negen was er dan weer verplicht huiswerk maken. Om half negen gingen we voor het gezamenlijk avondgebed naar de kapel, waarna we naar de slaapzaal trokken. De eerste drie jaren heb ik op de slaapzaal geslapen die hier boven is afgebeeld. Daarna was je in de puberteit en was het beter dat ieder wat meer privacy kreeg in een eigen chambrette. Gedurende de eerste drie jaren werden we klaar gestoomd voor het MULO-diploma. Daarna bezocht ik de eerste klas van de kweekschool met het doel dat ik daarna naar het noviciaat in Groot Bijgaarden (België) zou gaan. Daar was de tweejarige voorbereiding op het kloosterleven. Zo ver ben ik niet gekomen. Naast mij zaten er ook externe leerlingen op de kweekschool. Na het eerst jaar begonnen de hormonen bij me in opstand te komen en ben ik naar huis vertrokken. Ik heb mijn onderwijzersdiploma daarna in 's 's-Hertogenbosch gehaald als extern bij de fraters van Tilburg. daarna heb ik 41 jaar gewerkt in het onderwijs. Eerst op de lagere school en daarna in het voortgezet onderwijs. Ik ben nu al weer 12 jaar met pensioen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 maart 2019 om 10:51 uur

Beste Bert, veel dank voor je bijdrage. Het geeft een duidelijke inkijk hoe het dagelijkse leven er toen uitzag. 'Strak geregeld' is daarbij nog voorzichtig uitgedrukt.

Goed te horen dat je er positieve herinneringen aan hebt. Dat zien we hier trouwens vaker, dat mensen heel tegengestelde ervaringen en herinneringen hebben, soms aan hetzelfde instituut, soms zelfs aan dezelfde groep. Maar het is prettig te merken dat jij zo fijn op die tijd terugkijkt.

Hartelijk dank voor jouw reactie!

Hans Hendriks zei op 25 maart 2019 om 12:05 uur

Foto eerstejaars cursisten:geheel rechts vooraan is Martien Hendriks geboren 1918 Sint-Oedenrode overleden 1996 Veghel. Gehuwd in 1946
Is de foto enkele jaren eerder gemaakt mogelijk 1933?

Bert Wijnen zei op 25 maart 2019 om 21:09 uur

De broeder op de derde foto is broeder Stanislas. Hij gaf handenarbeid en was ook een verdienstelijk keramist en schilder. Hij heeft ook als broeder onderwijzer in Heesch gewerkt.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 maart 2019 om 21:37 uur

@Hans: Dat zou kunnen, Hans, maar ik weet het niet zeker. Ik ga het voorleggen aan mijn collega Joost; hij beheert onze fotocollectie. Dus ook dank voor het doorgeven van de naam, die wordt genoteerd!

@Bert: Dank je wel voor deze informatie, Bert! Weet je in welke periode (ongeveer) hij als broeder onderwijzer in Heesch heeft gewerkt?

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 26 maart 2019 om 09:47 uur

@Hans: de foto is afkomstig uit de beeldbank van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. De volledige beschrijving is te vinden via deze link: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast=1212&mizig=213&miadt=1212&miaet=14&micode=BM-B003&minr=1181223&miview=ldt Het jaartal dat daar wordt vermeld is 1935. Maar wie er op de foto staan helaas niet.. Dank voor je bericht!

Harry Beauvois zei op 15 mei 2019 om 23:49 uur

Vanmiddag was ik met iemand, die ook op het juvenaat heeft gezeten, in de voormalige kapel. Nu wordt die voor andere doeleinden gebruikt. We waren aan het praten over wat er zoals op het juvenaat was gebeurd. In 1963 werd het juvenaat een internaat en de driejarige Mulo werd een vierjarige Mulo. Er kwamen ook jongens, die geen broeder wilden worden. Zij werden er om allerlei redenen door hun "rijke" ouders heen gestuurd. Vóór 1963 zaten er uitsluitend jongens, die broeder wilden worden, althans...

De vraag of het internaat een deftig of een volks karakter had, kan ik als volgt beantwoorden. Nadat het een internaat was geworden, zaten er in 't algemeen alleen jongens van ouders, die het konden betalen. Toen het nog juvenaat was, waren er ook jongens met een "roeping" op het juvenaat.

Wat mij wel opvalt en verbaast is, dat in de aanhef wordt vermeld, dat het gaat om een jongensinternaat Sacré Coeur. Dat is het naar mijn mening nimmer geweest. Het is altijd een juvenaat van Jean Baptista de la Salle geweest.

Wat geschreven wordt over de gymzaal, een losstaand gebouw, kan ik vermelden, dat het een volwaardige gymzaal was. Een gymzaal, die in die tijd bij vele scholen op het verlanglijstje zou staan.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 22 mei 2019 om 10:47 uur

Bedankt voor je reactie, Harry, ik zal het verhaal aan de hand van jouw info gaan aanvullen. Je hebt al een tijdje terug gereageerd zie ik - op de een of andere manier is die er tussendoor geglipt dus excuses voor de late reactie van mijn kant. Goed dat je die opmerking maakt over de naam Sacré Coeur, ik ga uitzoeken hoe het nu precies zit.
Dit verhaal gaat over Huize Sacré Coeur: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/huize-sacre-coeur-in-baarle-nassau Ik lees daar het volgende: "De Nederlandse studenten werden opgeleid in het juvenaat (Institut du Sacré-Coeur) en later in het scholasticaat (kweekschool)." Onderaan die pagina vind ik als bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Kortom, voor nu blijft het me nog even onduidelijk.. Maar zulke dingen uitzoeken blijft leuk : )

Arnold Wingens zei op 13 juni 2019 om 16:57 uur

Ik heb van 08-1962 tot eind 1965 op De La Salle in Baarle gezeten. Broeder Antonius en later broeder Felix waren toen directeur.
Na een (nog net) 3-jarige ULO slaagde ik in augustus 1965.
Met een broeder-noviciaat als chauffeur gingen we daarna elke dag met 5 pubers in een volkswagenbusje naar Tilburg, naar de fraters, om tot onderwijzer opgeleid te worden. De kweekschool van De La Salle werd toen net gesloten (1966). We hadden geen andere keuze.
Dat heb ik 4 maanden volgehouden. Daarna ging ik terug naar huis, in Heesch omdat ik dat (beklemmende) leven spuugzat was. Ik kon mijn studie vervolgen op de Peter Kanis Kweekschool in Nijmegen. Bij de fraters in Den Bosch was ik niet (meer) welkom, als afvallige in Tilburg. (Er kon geen leerling meer bij, was het argument).
Ik heb nog diverse foto's uit die periode in Baarle.
Het relaas van Bert Wijnen (een plaatsgenoot) komt me heel bekend voor. De gymzaal herinner ik me nog als de dag van gisteren. Wij kregen gym van een burger: mijnheer Vrien(d)s uit Tilburg. Rug recht, borst vooruit. Hij heeft later nog een publieke functie gehad bij de gymnastiekbond meen ik me herinneren.
Mijn favoriete broeder was broeder Antoon van Tuijl. Ook een plaatsgenoot uit Heesch.
Broeder Antoon is na de sluiting van het internaat actief gebleven in Baarle.
Lees maar eens dit verslag:
https://www.amaliavansolms.org/archief-2/interviews/910-antoon-van-tuijl-1 (Werkt de link niet dan: kopieer en plak).

Zijn levensverhaal is geschiedkundig een mooie aanvulling op alle verhalen die over dit onderwerp gepubliceerd worden.
Zeer boeiend om te lezen.

Arnold Wingens

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juni 2019 om 09:36 uur

Hallo Arnold, bedankt voor je reactie en het linkje naar het verhaal van Antoon van Tuijl. Dat is inderdaad om meerdere redenen een interessante toevoeging, heel bijzonder om zijn verhaal zo te kunnen lezen.

Schrijnend dat je zo als 'afvallige' werd behandeld door de fraters. Kijk je wel terug op een goede tijd in Nijmegen?

En wat betreft de foto's uit Baarle, zou je die met ons willen delen? Als je ze mailt naar info@bhic.nl ovv Jongensinternaten in Baarle-Nassau, dan zetten we ze hier er graag bij. Maar uiteraard alleen als je dat zelf ook goed vindt.

Arnold Wingens zei op 21 juni 2019 om 20:58 uur

Ik kan niet wennen aan de titel Jongensinternaten Sacré-Coeur.
Klinkt ook erg onbekend, mogelijk sterk verouderd.
Het was in de vijftiger en zestiger jaren gewoon het Internaat van de broeders van De La Salle.

Hans Hendriks zei op 21 juni 2019 om 21:14 uur

Deze benaming was ook al in de periode rond 1930 en later.
Men ging naar de broeders de La Salle. De naam Sacré-Coeur werd totaal niet gebruikt door degenen die er intern waren.

Arnold Wingens zei op 21 juni 2019 om 21:44 uur

Blij dat Hans Hendriks mijn reactie ondersteunt.
Is er iemand die duidelijk kan maken wat de echte naam is? En sinds wanneer?

Hans Hendriks zei op 21 juni 2019 om 22:37 uur

Zelfs op een ansichtkaart uit de periode 1930 staat letterlijk: '16 Baarle Nassau Beeld St. J.B. de la Salle'. Alle andere ansichtkaarten 22 uit de jaren 1930 beginnen allen met 'Baarle Nassau'.
De broeders gebruikten de naam Sacré-Coeur totaal niet bij hun eigen correspondentie. Alle familieleden, en dat zijn er vele, hebben altijd de naam 'Broeders de Lasalle' of Klein Noviciaat' gebruikt.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 24 juni 2019 om 08:12 uur

@Arnold en Hans: ik denk dat het inderdaad beter is om de naam van deze pagina te veranderen in "Internaat van de broeders van De la Salle". Als het niet baat, schaadt het niet. En hopelijk weten dan nog meer oud-leerlingen deze pagina te vinden. Dat jongens en meisjes niet naar internaat A of B gingen, maar naar "het internaat van de broeders/zusters ...." zien we wel vaker terug. Ik zal daarom ook op andere pagina's eens in de gaten houden welke benaming het beste aansluit bij hoe de lgeestelijken hun internaat vroeger zélf profileerden en hoe de leerlingen en ouders zo'n internaat zagen.Bedankt dus voor de tip!

Peter Tervoort zei op 2 september 2019 om 18:15 uur

Bij toeval kreeg ik jullie site onder ogen. Ook ik was een juvenist van de Broeders van de La Salle van augustus 1959 t/m december 1964. In tegenstelling tot vele andere juvenisten kwam ik niet uit Brabant maar uit Haarlem. De naam Sacré Coeur herken ik niet, maar wel 'het juvenaat van de Broeders van de La Salle ' en 'het juvenaat van de broeder in Baarle-Nassau.
De beschrijving van een dagindeling van Bert Wijnen is overeenkomstig mijn herineringen. Ik was één van de juvenisten die na de drie-jarige St. Ireneüs Mulo dagelijks van Baarle-Nassau naar kweekschool St. Stanislaus in Tilburg reisde om daar de kweekschool te volgen. Aanvankelijk residen we met z'n tweetjes (2 juvenisten) met de BBA-bus en later met z'n zessen met een Ford-Taunusbusje bestuurd door o.a. broeder Amandus dagelijks op en neer van Baarle-Nassau naar Tilburg. In januari 1965 verliet ik het juvenaat en zette ik mijn kweekschoolopleiding voort aan de kweekschool De La Salle in Heemstede. De kweekschool die dus was overgeplaatst van Baarle_Nassau naar Heemstede. En daar kreeg ik dus weer les van de broeders die ik had leren kennen in Baarle. Hoe bijzonder!

Arnold Wingens zei op 2 september 2019 om 20:55 uur

En die 2e juvenist was Jan Janssen. Ik ontmoet hem soms nog omdat hij een broer van een vriend van mij is. Later was ik een van die 6 juvenisten. Maar toen was jij al terug naar Haarlem.
Jan heeft nog een gebroken voet opgelopen doordat de bus naar Tilburg bij de bushalte in Baarle 's morgens over zijn voet reed.
Jouw naam is voor mij verbonden met die herinnering. Ik ben er van overtuigd dat jij je dit voorval ook nog herinnert.
Ik vind het heel bijzonder om in die tijd 'ver' van huis en vanuit die situatie je opleiding te volgen.
Terwijl je dat toen de normaalste zaak van de wereld vond.
Ben uiteindelijk blij dat dit mijn leven mede heeft bepaald.
Maar .................... ik heb dan ook nooit 'vervelende dingen' meegemaakt.
Het heeft mij toch op een positieve manier gevormd.

Peter Tervoort zei op 4 september 2019 om 16:54 uur

Bedankt voor je reactie Arnold. Uiteraard herinner ik mij het voorval alsof het gisteren plaatsvond. Jan en ik stonden naast elkaar toen het ongeluk gebeurde. Na het ongeluk ben ik teruggerend naar het juvenaat om de broeders op de hoogte te brengen van hetgeen er was gebeurd. Ik noemde Jan niet bij naam vanwege zijn privacy. Jan was mijn begeleider toen ik mij meldde op het juvenaat. Ik kan ook nog vele herinneringen met hem delen. Zou graag contact met Jan en Bert (Wijnen) opnemen.

Bert Wijnen zei op 4 september 2019 om 17:11 uur

Ik herinner me jou ook nog goed Peter. Misschien een keer een reünie organiseren?

Peter Tervoort zei op 4 september 2019 om 17:56 uur

Bedankt voor je reactie Bert! Een heel goed voorstel van je. Het BHIC mag mijn e-mailadres aan jou doorgeven!

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 5 september 2019 om 07:33 uur

@Bert, Peter, Arnold: nog bedankt voor jullie berichten.

Achter de schermen zijn de mailadressen inmiddels uitgewisseld. Succes met het organiseren van de reünie!

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 9 september 2019 om 10:45 uur

@Bert: de internaatfoto's die je ons stuurde zijn aan de pagina toegevoegd, bedankt nog!

ACJ Wingens zei op 9 september 2019 om 19:55 uur

Peter en Bert,
Jan J. heeft enthousiast gereageerd op jullie reactie.
Hij neemt binnenkort contact op.
Ik blijf er als "brugpieper" tussenuit.

ACJ Wingens zei op 9 september 2019 om 19:56 uur

Overigens:
Mijn plaatsgenoot heeft Wijnen.
Dus geen Weijnen.

Bert Wijnen zei op 9 september 2019 om 22:50 uur

Inderdaad Arnold. Mijn naam staat niet correct bij de foto's. Het is de eenvoudige WIJNEN

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 10 september 2019 om 08:02 uur

@Bert en ACJ Wingens: bedankt voor het doorgeven, als het goed is klopt de naam nu overal. Eigenlijk nog steeds geen idee hoe ik op die variant ben gekomen.. : )

Bert Wijnen zei op 11 september 2019 om 17:00 uur

Prof Toon Weijnen is wellicht bekend bij jullie. Hij heeft als taalkundige studies gemaakt over het Brabants dialect. vandaar misschien je variant!Is geen familie dus.

Peter Tervoort zei op 24 september 2019 om 10:33 uur

Dit nog even over de naam van het juvenaat. Op de website van Librariana las ik het volgende:
DE ONDERWIJZERSOPLEIDING In Baarle-Nassau begonnen de broeders van De La Salle tijdens de eerste wereldoorlog een onderwijzersopleiding voor eigen leden of jongens van een jaar of twaalf al die er ernstig over dachten als lid toe te treden. De eerste jaren waren vergelijkbaar met wat bij de wet van 1920 de namen ulo en mulo kreeg. Maar het onderwijs was duidelijk gericht op een voortzetting in de richting van het onderwijzersexamen. De eigenlijke opleiding kreeg de naam van dagnormaallessen en het geheel stond onder het bestuur van de ‘Institut du Sacré Coeur’, naam waaronder de broeders van De La Salle in Nederland rechtspersoonlijkheid genoten.

Zie ook: https://ilibrariana.wordpress.com/2015/07/09/de-broeders-van-de-la-salle-in-heemstede-en-bennebroek/

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 24 september 2019 om 14:58 uur

Bedankt, Peter, voor deze aanvulling.

Bert Wijnen zei op 2 oktober 2019 om 21:50 uur

broeder Stanislas heeft van 1955 tot 1960 in Heesch gewerkt.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 4 oktober 2019 om 10:21 uur

Hoi Bert, bedankt en nog even voor de helderheid: is broeder Stanislas degene op de foto van de juvenisten tijdens een boswandeling? Zittend links boven, tussen de leerlingen, te zien met een sigaar o.i.d.? Dan zet ik het gelijk even in het bijschrift.

Bert Wijnen zei op 4 oktober 2019 om 10:46 uur

Nee. Het is de broeder op de tweede foto. Broeder de Greef. Bij de jongens die het hout bewerken.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 4 oktober 2019 om 10:54 uur

ah oke, duidelijk.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: