i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Engelen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 29 juni 2018 om 15:34 uur

Vroeger lag het meisjesonderwijs in Engelen voor een belangrijk deel in handen van de Zusters van Jezus, Maria, Jozef. Zij hadden daar een klooster met drie scholen: een bewaarschool (voor kleuters), een lagere meisjesschool, die ook voor de dorpskinderen toegankelijk was, en een ulo.

Schooljaar 1947-1948 (foto toegestuurd door Miep Verboom)

De leerlingen van de ulo (wellicht ook die van de lagere school?) verbleven op het pensionaat van de Zusters van JMJ aan de Graaf van Solmsweg, vlak naast de Lambertuskerk. In 1918 ging het om zo'n honderd kostschoolmeisjes en deze zogeheten 'pensionnaires' waren vaak afkomstig uit de meer welgestelde families.

)

De pensionnaires brachten een flink deel van hun jeugd door in een gesloten wereld. Tot op hoge leeftijd kwam je bijvoorbeeld maar heel weinig in aanraking met het andere geslacht en ook het contact met het thuisfront werd, omwille van een goede discipline en godsvrucht, tot een minimum beperkt.

Leerlingen en een priester, schooljaar 1949-1950 (foto toegestuurd door Miep Verboom)

Interieur van de kapel (bron: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A7396)

Wat je in vroeger tijden leerde bij de zusters in Engelen blijkt uit hun wervingsfolders. Ouders konden hun dochters bij hen terecht voor lessen 'gewijde geschiedenis', lezen en schrijven, theoretisch en praktisch rekenen, boekhouden, Nederlands en Frans, de grondbeginselen der letterkunde, briefstijl, aardrijkskunde en 'vrouwelijke handwerken'. Voor wie dat nog niet genoeg was, bestond de mogelijkheid om 'Hoogduits ' en Engels te volgen.

In 1953 ging het pensionaat dicht. Het kloostercomplex kreeg een nieuwe bestemming als appartementencomplex.

Heb jij nog bij de zusters op school gezeten? Kun jij ons vertellen wie er op de foto's hierboven staan? Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan het internaat!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

L. Kreft zei op 7 mei 2019 om 20:29 uur

Begin 1940 in Engelen op kostschool gekomen,en daar het begin van de oorlog meegemaakt. In 1942 werd het Moederhuis van JMJ in Den Bosch, door de Duitsers gevorderd,en kwam het noviciaat in het kleine pensionaat. Wij moesten weg en ik ging toen naar Lithoyen. Dat was eigenlijk en internaat voor schipperskinderen,maar ook van JMJ.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 mei 2019 om 14:50 uur

Bedankt voor uw reactie, L. Kreft. Dat klinkt als een behoorlijk onrustige, onzekere periode. Heeft u dat destijds ook zo ervaren?

L.Kreft zei op 9 mei 2019 om 12:43 uur

Nee,dat heb ik wel als spannend ervaren,maar was te jong(nog geen 6 jaar)om de ernst ervan in te zien. De eerste dagen lagen de kleinste in de speekkamer op de grond te slapen,en wij maakte van onze zakdoek een muis en gooide die stiekum naar elkaar!!!!!! "Soeur"mocht dat natuurlijk niet merken. Ik was de enige die zo jong was en nog niet naar school ging.


Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019 om 09:05 uur

Ah, ik begrijp het, L. Kreft. Misschien maar een geluk ook, dat die ernst niet helemaal doordrong. Toch bijzonder om te realiseren wat u destijds allemaal hebt meegemaakt, vindt u niet?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: