i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berlicum
Periode: 1932 - 1977
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Lourdesgrotten

vertelde op 2 december 2016 om 08:10 uur

In het boek van Riet Wessel-Van Griensven, "Bij de hand : 75 jaar Theresiaschool" (Berlicum, 2007) staat op p. 167 deze leuke foto uit 1970 van een aantal leerlingen, poserend op een blijkbaar populaire fotoplek: voor de Lourdesgrot in de tuin van het bijbehorende zusterklooster.

Foto: Dat klooster was van de Zusters van Jezus, Maria en Jozef, die zich in al 1859 in Berlicum gevestigd hadden om onderwijs te gaan geven aan meisjes. Behalve een school hadden zij daarbij ook een internaat voor zogenaamde ‘kostjuffrouwen’. Ook startten de zusters met het verzorgen van bejaarden.

In de tuin van hun klooster, het Sint Vincentiusgesticht, bouwden zij op enig moment een Lourdesgrot, zoals veel onderwijscongregaties in het meisjesonderwijs deden. We hebben (helaas) nog geen oudere foto van de grot kunnen vinden.

Het gebouw was oorspronkelijk van het parochiële kerkbestuur. In 1930 droeg dat het gebouw over aan de congregatie, die een grondige verbetering en vernieuwing inzette. In 1932 bouwde architect J. Tibosch uit Berlicum naast het klooster een nieuwe meisjesschool. Het zou goed kunnen dat de Lourdesgrot juist uit deze tijd stamt. Niet alleen vanwege de bouwactiviteiten van de zusters, het is ook precies de periode tussen de zaligverklaring van Bernadette van Soubirous (1925) en haar heiligverklaring (1933). Veel Lourdesgrotten zijn in deze periode tot stand gekomen.

De scholen werden in 1968 overgedragen aan een lekenschoolbestuur, een jaar later richtte men de Stichting Bejaardencentrum Berlicum op en in 1973 ging het gesticht over in een burgerlijke stichting. Na geleidelijk vertrek van de zusters is het gebouw in 1975 gesloopt voor bejaardencentrum Berlerode, ontworpen door architectenbureau Tibosch-v.d. Heyden. De laatste zuster vertrok in 1977 toen het nieuwe gebouw klaar was. Vermoedelijk is mét het klooster ook de Lourdesgrot gesloopt.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

irma yanez-jansen zei op 22 augustus 2019 om 13:34 uur

fijne plek heb het 3 x bezocht

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 augustus 2019 om 15:00 uur

Hallo Irma, leuk dat je dat hier laat weten. Kun je zeggen wat het tot zo'n fijne plek maakt? Is het de sfeer bijvoorbeeld, of de locatie zelf? We zijn heel benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: