i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Geldrop
Periode: 1930 - 2015
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Lourdesgrotten

vertelde op 31 oktober 2016 om 15:30 uur

In de tuin van het Sint-Antoniushuis van de Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes (ook wel bekend als de Broeders van Dongen) aan de Stationsstraat 21 is een Lourdesgrot gemetseld van misbaksels (bakstenen). Gezien de naam van de congegratie zou de grot al gebouwd kunnen zijn tegelijk met het klooster, namelijk in 1930.

Foto: Henk van Coolwijk, 2013Hij zou natuurlijk ook gebouwd kunnen zijn bij gelegenheid van de heiligverklaring van Bernadette in 1933. In het Antoniushuis, zoals gezegd gebouwd in 1930 door architect J. Duynstee, woonden acht broeders, die zich bezighielden met het onderwijs aan jongens in de naastgelegen achtklassige school.

Behalve in het onderwijs waren de broeders ook maatschappelijk actief op het gebied van sport, muziek, begeleiding van zomervakanties, met een hobbyclub en in het parochiewerk. Van de laatste drie overgebleven broeders overleed broeder Antoon Collart op 28 januari 2008. De overige twee verhuisden naar het moederhuis in Dongen, waarna de congregatie het St. Antoniushuis aan de parochie schonk, die het nu gebruikt voor parochiële werkgroepen en activiteiten. De Lourdesgrot in de tuin bestaat nog steeds, getuige deze zomerse foto van Henk van Coolwijk, genomen tijdens een feestelijke picknick bij de viering van het zilveren prietserfeest van pastoor Sjef van der Maazen op zondag 2 juni 2013.

Het St.-Antoniushuis is inmiddels een Rijksmonument, nummer 515930.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Henk Putmans zei op 2 juni 2017 om 22:31 uur

Is Deze Mariagrot te bezoeken daar ik een foto maak van Mariagrotten en kapellen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juni 2017 om 08:56 uur

Hallo Henk, je kunt het beste even navraag bij de broeders zelf omdat de grot in hun tuin staat (en dus op privéterrein staat). Dat kan via het mailadres geldrop@parochienicasius.nl

Succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: