
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Historisch gezien heeft Neerloon echter vanaf 1244 bij het Land van Cuijk gehoord. Door de Staay (doorwaadbare plaats) in de Maas en daardoor de verbondenheid met Niftrik. In 1244 deed Wierus, de zoon van heer Frieso van Niftrik afstand van dit landgebied van Niftrik en Loon aan het Land van Cuijk volgens document uit Stiftsarchiv in Xanten.
Door strijd tegen Hollandse graaf Floris en de bisschop van Utrecht was toen het kasteel van Cuijk door hen tot de grond toe verwoest. Herman II behield het Land van Cuijk en bouwde in die tijd een nieuw slot met verschillende huizen en zo ontstond de stad Grave die vanaf toen de hoofdplaats van het Land van Cuijk werd.
Vanaf 1265 komt de vermaarde Jan van Cuijk aan de macht in de heerlijkheid. Een man die een grote rol gespeeld heeft in die tijd. Hij won veel oorlogen en met hem streden o.a. Alard, heer van Herpen. De heerschappij van Jan van Cuijk was rijk aan gebeurtenissen en dikwijls heeft hij het zwaard moeten gebruiken. Maar ook met vredelievender werken hield hij zich bezig. Hij vaardigde verstandige wetten uit, schonk meermalen rijke giften aan kerken en liefdadige instellingen en verleende belangrijke voorrechten aan zijn gebied behorende dorpen zoals Loon. Op 15 juli 1308 stierf hij en werd in de St. Elizabethskerk in Grave begraven.
Aan het eind van de 14e eeuw werd het Land van Cuijk verkocht aan de heer van Gelre, tot het in de 15e eeuw weer werd ingedeeld bij het Hertogdom Brabant. Het overgebleven land werd gesplitst in OVERambt en NEDERambt, waarmee het aan zijn naam NEERloon kwam als tegenhanger van OVERloon uit OVERambt.
Gedurende de Tachtigjarige Oorlog bleef de positie van het Land van Cuijk onzeker tussen Spaanse en Staatse Nederlanden. Maar in 1648 (Vrede van Munster) kwam het bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het werd een generaliteitsland, bij Staats-Brabant gevoegd.
In 1795 werden alle heerlijkheden zoals het Land van Cuijk opgeheven. En tijdens de Franse overheersing kreeg Neerloon in 1809 nog bezoek van “broer” Napoleon, de koning van Holland, toen die op weg was naar Ravenstein.
Vlak hierna, in 1811, werd Neerloon deel van de nieuwe gemeente Huisseling en Neerloon.