skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

O.L. Vrouw Middelares aller Genaden in Vught

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw Bhic
vertelde op 20 oktober 2017
bijgewerkt op 28 februari 2020
De kerk van O.L. Vrouw Middelares aller Genaden in Vught, een rijksmonument, werd in gebruik genomen in 1934 en ontworpen door A.J. Kropholler in opdracht van pastoor Houben. Welke verhalen doen er nog de ronde over het kerkelijke leven, de pastoors en de kapelaans van vroeger?
O.L. Vrouw Middelares aller Genaden (foto: F. v.d. Pol / BHIC)De Mariakerk, voluit: O.L. Vrouw Middelares aller Genaden (foto: F. v.d. Pol / BHIC)

De kerk aan het Mariaplein maakt deel uit van een complex waartoe onder andere het klooster Mariënhof behoort. Het traditionalistische, sobere uiterlijk van het godshuis is kenmerkend voor de architect in kwestie, die een voorkeur had voor zware, massieve vormen en materialen.

Oudere generaties zullen zich vast nog de jaren herinneren dat de kerk onder de hoede stond van pastoor Eras. Deze geestelijke, benoemd tot Geheim Kamerheer van de paus (een begin 21e eeuw afgeschafte, en daarvoor al in ongebruik geraakte eretitel), ging immers al in 1934 aan de slag in de gloednieuwe kerk en ook in de jaren zestig nog droeg hij daar de H. Mis op.

Pastoor Eras  

Mgr. Mutsaerts (met koorkap) en, rechts van hem, pastoor Eras tijdens de inwijding van de H.H. Paulus en Antoniuskerk in Vught, 1954. Rechts van Eras staat kapelaan Vorstermans. (Foto: collectie BHIC, id.nr. FOTOVU.4377)

Eras begon zijn werk in de O.L. Vrouwekerk op 34-jarige leeftijd, wat aan de jonge kant was voor een priester om voor het eerst een parochie toegewezen te krijgen, maar wel vaker voorkwam bij zogeheten bouwpastoors. Eras was degene die de pas gestichte parochie leven in moest blazen.

Overigens stond Eras er niet alleen voor. Zo kreeg hij in de jaren vijftig hulp van kapelaan W.C.A. van Heusden.

Gezien de vele jaren dat hij ze diende, zal Eras zijn parochianen goed hebben leren kennen en zij hem. Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan hem en het 'rijke roomsche leven' van toen.

Vomrsel in de Onze Lieve Vrouwekerk  

Vormsel in de O.L. Vrouwekerk, 1975 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie BHIC, id.nr. 1634-013958)

 

Reacties (2)

C. van Riel zei op 14 april 2018 om 21:09
Ik ben Kees van Riel, geboren op 9 januari 1941 in Vught en vanaf dat moment woonde ik aan de Taalstraat 41. Ik behoorde dus tot de parochie van pastoor Eras.
Hij is jong pastoor geworden. Het verhaal ging dat hij bouwpastoor was, dat hij en/of zijn familie de kerk (med?0 hebben betaald. Geen idee of dat waar is, maar het verhaal was hardnekkig.
Ik ben ook heel erg lang misdienaar geweest, ik begon al op zeer jonge leeftijd (5 of 6 jaar). Men moest beginnen bij de nonnen in Mariënhof Uiteindelijk hadden die ook een misdienaar nodig. Daarna de missen in de ker, het lof op zondag en natuurlijk trouwmissen en uitvaarten.
Ik herinner me dat ik misdienaar was in een mis van pastoor Eras. Bij de offeranda behoort de misdienaar wijn en water over vingers van de pastoor te gieten, dat dan werd opgevangen door de kelk die de priester daarbij vasthoudt. Wel, ik goot de wijn, maar kennelijk vond de pastoor het niet genoeg en sprak voor mij de legendarische woorden "bietje meer!".
Iedere zondag, na de hoogmis, ging pastoor Eras naar vrienden op de Bosscheweg. Dat was niet ver, dus ging hij lopend. Keurig en kaarsrecht liep hij daarheen, de terugweg was iets minder kaarsrecht. Hij kwam langs ons huis.
Als ik dit beschrijf, zijn dat voor mij zeer dierbare herinneringen uit het Rijke Roomsche Leven. Het was een bloeiende parochie, met een kapelaan, die op de zondagavond in een gebouw aan de Deken Van Osstraat Films draaide, in ieder geval de films van de hond Rin Tin Tin.
Ik laat het hier even bij. Een volgende keer kan ik, als men het interessant vindt, verder gaan.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 16 april 2018 om 11:57
Beste Kees, bedankt voor je reactie. Mooie herinneringen zeg, daar doen we het allemaal voor! Je hebt dus al op jonge leeftijd het kerkelijk leven in deze parochie, de liturgie, van heel dichtbij meegemaakt. Wij zouden het natuurlijk heel fijn vinden als je daar nog meer over kunt/wilt vertellen op bhic.nl. Ik zal je mailen over de mogelijkheden. Hartelijke groeten

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!