i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Ontdek je plekje!

vertelde op 14 november 2008 om 09:11 uur

Spannend, zo’n weg met rails erlangs. Waar zou dit naar toe gaan? Het eind is niet te zien. De Peel? Of Nistelrode? In dat geval zien we hier de rails van de tram richting Oss.

Tramrails in Uden. Maar waar?We gaan er daarbij van uit dat de foto inderdaad genomen is bij Uden, in de jaren ’20 of ‘30. Jammer dat we geen vragen kunnen stellen aan de man op de foto. Hij is te ver weg en bovendien allang dood.

Gelukkig kan het wegkruis helpen bij de oriëntatie, en de boerderij links misschien ook wel.

Udenaren, het BHIC heeft jullie nodig! Maar iedereen mag natuurlijk meedoen.

We zijn benieuwd naar jullie reacties.

[Redactie:] Antoon Snijders had zoveel op te merken, daar hebben we een apart verhaal van gemaakt.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (14)

Rolf Vonk zei op 15 november 2008 om 09:56 uur

De weg op de foto is inderdaad de Nistelrodeseweg. De familie Bressers heeft over deze foto de volgende informatie op haar site www.udenarchief.nl staan:

"We beginnen een nieuwe wandeling naar het centrum van Uden; ditmaal vanuit de richting Nistelrode. Deze foto die eind twintiger jaren gemaakt is door dorpsfotograaf Harrie Sandtmann, laat ons de onverharde Nistelrodeseweg zien met links het bakkers- en kruideniersbedrijf van de familie Bevers. Thans is hier gevestigd uitgaanscentrum "Feesterij Barouge". Andere opvallende objecten op deze foto zijn het kruisbeeld, dat later een stukje verplaatst is en de tramlijn naar Oss. In de dorpsmond had de tram de bijnaam "de goede moordenaar", omdat er soms ongelukken mee gebeurden. Er zijn onder meer foto's bekend van een ongeluk dat in 1932 plaatsvond op deze Nistelrodeseweg tussen de tram en een vrachtwagen."

Op de plek waar deze foto gemaakt is, is momenteel de in Uden omstreden turborotonde in aanleg om de gigantische verkeersdrukte naar de op- en afritten van de A50 in goede banen te leiden. Aan de rechterzijde -De Hengstheuvel- zal in de toekomst het nieuwe regionale ziekenhuis, opvolger van het Veghelse en Osse Bernhoven, verrijzen.

Luciën Bressers zei op 16 november 2008 om 17:24 uur

Even een foutje corrigeren (met dank aan Corrie Westerdijk-Bevers):
Links vooraan is in het begin van de dertiger jaren van de twintigste eeuw het huis met bakkerij van Piet Bevers gebouwd. Het huisje links achter op de foto is van de familie Van Hooft. Rechts achter woonde de familie Schoenmakers; later Simon de Klein.

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 17 november 2008 om 10:29 uur

Bedankt, Rolf en Luciën!
Ondanks dat over deze foto natuurlijk al een hoop bekend is, hopen we nog reacties te krijgen met extra info. Zulke info zit er trouwens al aan te komen....

mevr. Robben, Heesch zei op 17 november 2008 om 10:56 uur

Ik ben in 1929 geboren in Uden, en ik woon sinds 1962 in Heesch. De foto met de tramlijn, weg en kruisbeeld herkende ik meteen. Het is inderdaad de Nistelrodeseweg, ongeveer genomen vanaf waar nu het kruispunt ligt bij Ben van Dijk aan de noordrand van Uden. Rechts op de foto wordt over enkele jaren het nieuwe Ziekenhuis Bernhoven gebouwd. Het kruisbeeld heeft er heel lang gestaan en staat er misschien nog.
Bij het zien van de foto herinnerde ik me meteen weer hoe ik als meisje van een jaar of 8 met ons pap in de tram stapte. We gingen dan naar tante Berta in Heesch. Bij de lantaarnpaal links was een paadje naar het huis van Driek van de Akker, de kolenboer. Die was getrouwd met Nel Geurts, ook wel Nel Spekkoek genoemd."

mevr. Strik-Gerold, Eindhoven zei op 17 november 2008 om 12:35 uur

Ik ben 82 jaar en geboren en getogen in Uden. Wij woonden in de Sint-Janstraat, naast Prins(s)en, de koperslager. Mijn vader was directeur van de ULO in Uden evenals mijn grootvader, die - geloof ik - die school nog heeft opgericht of er het eerste hoofd van was. Vader gaf ook middenstandscursussen, niet alleen in Uden, maar ook in Mill. Ons gezin telde 10 kinderen.
Bij het zien van de foto herinnerde ik me weer dat wij tijdens vrije woensdagmiddagen met vader naar de Slabroekse bossen fietsten, bij het kruisbeeld van de foto rechtsaf. Eenmaal in de bossen gekomen, legden we de fietsen neer in een soort laagte van anderhalve meter diep. We noemden die plek 'ons dalletje'. Daar gingen we dan spelletjes doen."

Hr. Van Grotel, Asten zei op 17 november 2008 om 14:31 uur

Bij mij in de buurt woonde Leo van Hooft uit Uden, die in januari 2009 92 jaar wordt.
Hij is in 1917 geboren in Uden, in het huisje links op de foto. Het werd in 1915 of 1916 gekocht door zijn vader. De persoon op de foto is niet dood, want het is Leo zélf, die de foto meteen herkende, want hij heeft er zelf ook een!
Leo doubleerde toen de 6e klas, heel gewoon voor leerlingen die daarna niet meer leerplichtig waren. Hij kwam uit school naar huis gelopen met een mik onder de arm - was langs de bakker geweest. De fotograaf kwam hem achterop gelopen en riep. Leo had zich nauwelijks omgedraaid of de fotograaf drukte af. De foto moet dus rond 1930 gemaakt zijn. Overigens juist vanwege de plaatsing van het kruisbeeld.
De zandhopen achter het huis rechts zijn opgeworpen vanwege zandwinning voor metselzand en stenen. Eerder stonden hier dennenbomen. Mogelijk dat er ijzeroer in de bodem zat. In ieder geval weet Leo te vertellen dat zelfs vanuit Veghel hier met paard en wagen zand werd gehaald. Het schuurtje / kippenhok links op de foto is gebouwd van stenen, gemaakt van dit zand.
Even voorbij het huisje links stond een kersenboom waar veel Udenaren op af kwamen. Het ging hen vooral om de pitten, die men liet ontkiemen voor de kweek van nieuwe bomen. Het was namelijk een prima kers. Van Hooft vertelde ook over een mussenplaag. Er waren in Uden boeren die 1/2 cent betaalden voor een mussenei, 1 cent voor een kleine en 2 cent voor een grote dooie mus.
Leo van Hooft is getrouwd geweest met een Zeelandse (Bongers), die inmiddels al is overleden.

Mevr. Van Eijk, Asten zei op 18 november 2008 om 09:18 uur

Ik ken Leo van Hooft al 52 jaar, en hij is het inderdaad zelf, op deze foto. Hij heeft me die foto gisteren nog laten zien. Hij moet rond 1927 gemaakt zijn, dacht-ie. Het huis links is het huis waar hij toen woonde. Leo heeft heel lang bij de strohulzenfabriek van Van Gogh in Asten gewerkt. Hij woont hier nog steeds. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
Vriendelijke groet

Amy Knechten-Neggers Uden zei op 18 november 2008 om 15:15 uur

Ja, dichtbij dit plekje heb ik gewoond: van 1966 tot begin 2000 aan de Voortweg met Jan en de 2 dochters.
Ik herkende het vrijwel meteen als de Nistelrodenseweg, waar natuurlijk de tramrails allang niet meer "lopen".
Een tante van mijn vader ( tante Marie Neggers) was getrouwd met Piet Kuipers
( ik ben niet zeker ervan dat deze schrijfwijze goed is )maar deze Piet is nog conducteur op deze tram geweest.
Of noemde je dat bij een stoomtram machinist???
Ik vind de fotorubriek erg leuk!
Groet!
Amy Knechten-neggers, Uden

Rien de Groot. zei op 20 november 2008 om 21:21 uur

Wat het kruisbeeld betreft, dat is in 1961 vernieuwd. De corpus is gemaakt door de heer v. Lieshout,(wonende to. de St.Jan s,Bosch) de kruisbalk door mijn vader gemaakt,Reinier de Groot, het hout(Amerikaans grenen)geleverd door Antoon v.Heeswijk Hoenderbosch en afkomstig van de gesloopte,1955(wind)molenwiek.
Gesloopt, nadat de Gemeente Uden weigerde medewerking te geven aan restauratie van de molen.(Restauratie kosten 50- 50)
Het zou nu een monument geweest zijn in de nieuwbouwwijk van Uden!

Twan van Duijnhoven zei op 20 november 2008 om 21:31 uur

Al enkele jaren onderzoek ik de familie van Hoof(t)(f) van oorsprong uit Veghel. Mijn moeder is een Van Hoof. De Leo van Hooft uit 1917 uit Uden behoort tot deze familie en graag zou ik met hem in contact komen. Gegevens kunnen gemaild worden naar:
hoof-stamboom@live.nl

Groet van Twan van Duijnhoven

Adriaan van Zuijlen, Schaijk zei op 24 november 2008 om 12:50 uur

Volgens mij is dit inderdaad de Nistelrodenseweg. Het huis op de achtergrond is de toenmalige bakkerij Bevers (de bomen staan er nu nog!). Bevers was ook poleire en kruidenier. tegenwoordig zit daar feesterij Barouge.
Vriendelijke groet

Rien de Groot. Best. zei op 8 december 2008 om 21:06 uur

De tekst die er te lezen stond op het voetstuk van het kruis.(Uit de jaren'40)
,,Neem bij het heengaan van dit kruis,
gods liefde mee naar huis.,,
Deze woorden weet, Marinus de Groot,(1929) nog te herinneren.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 januari 2017 om 21:40 uur

Rini, was de Antoon van Heeswijk die je in reactie van 20 november 2008 om 21:21 uur vernoemd ook molenaar ? En van welke molen dan ? Dit vraag ik mede omdat ik in De Provinciale Noord-Brabantsche Courant 'Het Huisgezin' van woensdag 6 augustus 1947 een minuscuul berichtje vond wat luidt als volgt :
"Welke jongeman wil het molenaars-vak leren ? Ook bekwaam molenaar of andere hulp komt in aanmerking. A. v. Heeswijk Molenaar Uden ".

Rini. zei op 12 januari 2017 om 07:08 uur

Gerard, bedankt voor het kleine interessante berichtje.
Ja dat was, ‘Toon de mulder,’ de molennaam weet ik niet,
alleen de romp ervan staat er nog.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: