i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Veghel
Tags:

Oude filmbeelden: opgroeien in Veghel in de jaren 50 en 60

vertelde op 28 september 2017 om 09:25 uur

Veghel, 1958: de melkboer tapt verse melk aan huis, de straat biedt volop ruimte aan fietsers en spelende kinderen en de kerk zorgt voor een goede katholieke opleiding voor de schooljeugd. Deze oude filmbeelden nemen je mee terug naar het Brabant van de jaren 50 en 60 en laten een glimp zien van hoe het was om toen op te groeien in een Brabantse plaats als Veghel.

Stomme (stille) filmopnames Veghel, 1958
 
Tijdsbeeld
Kom je uit Veghel, dan herken je ongetwijfeld plaatsen en mensen. Misschien zie je jezelf wel terug in deze film. De filmbeelden zijn ook herkenbaar voor anderen: voor mensen die opgroeiden in een andere Brabantse plaats in diezelfde jaren. De spelletjes op het schoolplein, de houten glijbaan in de speeltuin, de inrichting van het klaslokaal, de kleding en de kapsels: ze geven een mooi tijdsbeeld. We zien ook de eerste wasmachines, televisies en andere moderne apparaten voorbijkomen. En op straat rijden auto's en bussen, maar ook nog paard en wagen. Brabant veranderde.
 
De filmbeelden zijn gemaakt door cineast en zakenman Johan Adolfs (1917 - 1977). Hij legde, meestal in opdracht van de plaatselijke middenstand of een vereniging, het dorpsleven vast in bewegende beelden. En passant registreerde hij hiermee een wereld die er niet meer is. In 1958 streek hij neer in Veghel. De Stichting Oranjewijk Veghel (S.O.V.) kwam op het idee van de film, zo lezen we in de aankondiging in de krant.
 
Herinneringen
Zo'n filmer in het dorp, dat trok natuurlijk de aandacht. Bovendien werd van tevoren in de krant bekend gemaakt dat hij ging komen. Het lijkt dan ook wel alsof iedereen die toen in Veghel woonde wel even in beeld komt. Kun jij je nog herinneren dat de filmploeg in Veghel was? Weet je nog hoe dat toen ging? Herken je nog mensen, plaatsen of gebruiken? In het reactieveld onder dit verhaal kun je jouw herinneringen met anderen delen.
 
Klik op het krantenknipsel om het te vergrotenHenk van Wanrooij stuurde ons dit krantenknipsel uit 1958, waarin de Stichting Oranjewijk Veghel (S.O.V.) de komst van de filmwagen aankondigt.
 
Bovenstaande filmbeelden komen overigens uit een veel langere film die Adolfs in Veghel maakte. Meer hiervan vind je in het onderdeel 'films' op de speciale pagina over Veghel op deze website. Daar staan ook nog veel meer foto's en verhalen over het Veghel van vroeger.
 
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (10)

Henk van Wanrooij zei op 31 oktober 2017 om 19:53 uur

Deze film is niet van de Adolf collectie, de film is gemaakt in opdracht van de Stichting Oranjewijk Veghel (SOV). Ik heb er nog een kranten artikel van.
Hij is gemaakt in 1958. Tijdens het filmen komen de oud bestuursleden regelmatig in beeld.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 2 november 2017 om 09:09 uur

Dank voor je reactie, Henk. Naar dat krantenartikel ben ik natuurlijk erg benieuwd. Als het lukt om er een foto of scan van te maken, zou ik die graag ontvangen via info@bhic.nl.
Adolfs maakte de films vrijwel altijd in opdracht, van een gemeente of vereniging bijvoorbeeld. Zou het zo kunnen zijn dat de firma Adolfs deze film in opdracht van de Stichting Oranjewijk Veghel gemaakt heeft? Ik ga in ons archief ook kijken of ik hier meer informatie over kan vinden en kom er dan nog op terug.

Janny
Janny zei op 19 juni 2018 om 21:47 uur

Van de Stichting Oranjewijk Veghel (SOV) was mijn vader toen de voorzitter en (mede-)opdrachtgever voor de deze film

Janny
Janny zei op 19 juni 2018 om 21:50 uur

Mijn vader heet Derk Palmers, geboren 10 april 1919 en overleden 13 mei 1979 te Veghel

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 20 juni 2018 om 10:33 uur

Bijzonder om deze beelden hier dan terug te zien, denk ik, Janny. Ben je zelf ook gefilmd die dag?
Meer beelden uit deze film vind je trouwens op deze webpagina: https://www.bhic.nl/ontdekken/mijn-plaats/plaatsen/veghel onder het onderdeel 'Films'.

Misschien ook leuk om te weten: Henk van Wanrooij maakte onlangs, samen met een aantal anderen, een nieuwe film over het verleden en heden van Oranjewijk. Deze is op YouTube te bekijken en wel hier: https://www.youtube.com/watch?v=0CkPXUwTVoE&feature=youtu.beBeste

Janny Palmers zei op 20 juni 2018 om 10:57 uur

Dag Mathilde
Ja, heel bijzonder. In de film zie je mijn vader af en toe "wegduiken", bijvoorbeeld in een klas op school. Ons gezin komt er ook in voor, ik ben het (rond de 1 jarige kind) die vast gehouden wordt door mijn zus Annie Palmers. Dank voor je reactie.

Nard Jansen zei op 18 juli 2018 om 20:26 uur

Wat geweldig leuk om mezelf terug te zien op 4-jarige leeftijd. En nog wel prominent in beeld, al had ik er geen weet van en al is het maar 5 seconden. Ik zit op de melkkar van mijn vader Jan Jansen de Melkboer, die aan komt rijden (1.05 in de film) in de Hoogstraat tegenover de Aloysius jongensschool. Wetende dat er geen filmbeelden van mijn jeugd zijn is dit machtig mooi om te zien.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 19 juli 2018 om 09:27 uur

Dat is te begrijpen, wat leuk dat je voorkomt in de film! Je hebt zelf helemaal geen herinneringen aan het filmen?

Nard Jansen zei op 23 juli 2018 om 21:57 uur

Nee helaas. Zoals te zien is, had ik meer aandacht voor de schooljeugd aan de overkant van de straat. De school stond tegenover onze melkwinkel.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 juli 2018 om 12:11 uur

Dat kijken naar de schooljeugd aan de overkant is natuurlijk ook veel interessanter Nard :). Maar wel leuk dat je nog bewegend beeld van jezelf hebt gezien van je jeugd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 februari 2008 om 13:29 uur

Callcenter in Veghel

vertelde op 16 juni 2017 om 09:38 uur

Efteling: bakermat van herinneringen