i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Loon op Zand
Tags:

Efteling: bakermat van herinneringen

vertelde op 16 juni 2017 om 09:38 uur

De Efteling bestaat dit jaar 65 jaar! Dat betekent dat er heel wat generaties groot zijn geworden, in verwondering wandelend langs de paddestoelen waar muziek uitkomt of met de magie van de dansende rode schoentjes. Wie kan zich níet zijn eerste bezoek aan De Efteling herinneren?

 

In dit filmpje – gemaakt door Cees Berkelaar – uit 1959 of 1960 krijg je een mooie impressie hoe De Efteling er rond die tijd uit moet hebben gezien. Het park is dan officieel acht jaar open want als officiële openingsdatum wordt 31 mei 1952 aangehouden (hoewel het ontstaan van het wandelpark teruggaat naar de jaren dertig). Voor veruit de meeste mensen staat De Efteling synoniem voor het mooiste dagje uit in hun jeugd.

Dat blijkt ook uit de vele reacties die op Facebook bij het filmpje staan:

“De Efteling, ik kom er al vanaf de lagere school. Ben nu 54. Kan me nog goed herinneren dat we met al onze Brabantse neefjes en nichtjes een dagje zijn geweest. Later natuurlijk met onze eigen kinderen. Binnenkort met onze kleindochters!”

“'Mooi hoor ik ben er geweest de eerste keer als kind op schoolreis denk ik en de Indische waterlelies zijn nog altijd mijn favoriet.”

“Wat leuk om te zien !! Helemaal terug in de tijd, en die kleding ! Het gevoel van toen komt weer helemaal terug. Hoe ik me voelde toen ik voor de eerste keer in dit prachtige park kwam. Héérlijk!”

“Als (in het buitenland wonende) Kaatsheuvelse ben ik trots op "onze Efteling". Heb er vanaf 1959 vele schoolvakanties in doorgebracht, want mijn vriendinnen en ik hadden allemaal een  jaarkaart”.   

Na al die enthousiaste verhalen zijn we benieuwd wie er nog foto’s heeft liggen van De Efteling in vroeger tijden. Mooie verhalen zijn ook welkom!

fotocollectie Daan Scholte, stadsarchief Oss Foto: Op de wip in de Efteling (foto Stadsarchief Oss, collectie Daan Scholte)

Cees Berkelaar (1916-1974) was een amateurfilmer uit Vinkeveen. Hij begon in de jaren vijftig met filmen en deed dit tot zijn dood. Hij filmde vaak in en rond Vinkeveen, maar ook in Brabant was hij af en toe te vinden met zijn filmcamera. Het BHIC helpt de erven van Cees Berkelaar waar mogelijk bij het restaureren en digitaliseren van deze films. De film op deze pagina kunnen we tonen met dank aan Cees Berkelaar Films.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 juli 2016 om 13:51 uur

Aan de lengte en ook aan de foto op het eind van de filmpjes zou je zeggen dat het 8 mm - filmpjes waren. Misschien wel dubbel -8 die je in een voor licht afgesloten ruimte kon omdraaien. Dus eigenlijk een 16mm -film die aan weerszijde gebruikt werd voor 8mm. Hele leuke filmpjes.

Helena zei op 28 juli 2016 om 00:33 uur

Wat mooi om te zien!

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 november 2016 om 11:55 uur

Merkwaardig ! Dat als je bij zes-en-een-half-duizend BHIC-verhalen het woord -jeugd- intikt je alleen maar bij dit verhaal uitkomt. Terwijl de jeugdtijd toch meestal het meest tot de verbeelding spreekt. Hint !

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 november 2016 om 12:03 uur

Mijn vorige conclusie blijkt niet te kloppen en te voorbarig , Het is maar hoe je het opzoekt. Op de andere wijze van zoeken met het woord -jeugd- kom je opeens op 281 verhalen.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 30 november 2016 om 13:24 uur

Je kunt ook via google zoeken op 'jeugd bhic'. Dan kom je snel bij alle verhalen.

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 3 juli 2017 om 11:54 uur

Ik ben van een goed geboortejaar, 1952, net zo jong als de Efteling dus.
Als kind gingen we elk jaar met het hele gezin naar de Efteling, eerst met de bus, later met de eigen auto. De broodjes gingen van thuis mee, maar een ijsje en ranja kregen we in het park. Wat een feest.
De Efteling was in de eerste jaren niet veel meer dan een sprookjesbos en speeltuin. Heerlijk, net als de dames hierboven, allemaal op de familieschommel. En daarna van de enorm hoge houten glijbaan roetsjen, waarna ik de brandplekken op mijn ellenbogen had staan!
We keken in verwondering naar de dansende schoentjes, slapende Sneeuwwitje, het uitnodigende duimpje van Papier Hier, de muziek uit de paddenstoelen, en natuurlijk Langnek!
De Efteling ging met de tijd mee en er kwamen steeds nieuwere en uitdagender attracties bij, maar in mijn verwondering en bewondering voor de Efteling ben ik het kind van vroeger gebleven.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 juli 2017 om 14:27 uur

Hanneke, je haalt de woorden uit mijn mond !

Frans van der Leest zei op 22 augustus 2018 om 10:12 uur

Wij woonden in een klein dorpje op school, veel boerenkindere moesten in de vakantie thuis op het land werken. Ook hun moeders konden niet met hun kinderen ergens naar toe gaan. Mijn vader schreef briefjes die wij op school moesten uitdelen, hiermee konden kinderen zich opgeven om mee te gaan naar de Efteling. Mijn vader die een vrachtwagen reed huurde dan een bus om met alle kinderen en hun moeders naar de Efteling te gaan. In de Efteling kon je een hokje huren waarin ieder zijn spullen kon opslaan. Op afgesproken tijden kon je hier terecht voor onze consumptie. Wij waren verzot op de traptreintjes en maakten ook gebruik van de hoge glijbaan. Ook het sprookjesbos had ook onze aantrekking. Zo konden ook andere kinderen een keertje van hun vakantie genieten.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 augustus 2018 om 14:32 uur

Wat een mooi initiatief van jouw vader en wat zullen jullie genoten hebben van deze mooie dag uit. Genoeg herinneringen op één dag om de hele vakantie mee te doen !

Ad van Rooij zei op 16 mei 2019 om 20:23 uur

Hanneke je verward twee dingen. Papier hier is stond boven de manden met kleinduimpje in de zevenmijlslaarzen daarboven. Later is Papier hier overgenomen door Holle bolle Gijs. Het uitnodigde duimpje was van de kabouter bij de toiletten.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 mei 2019 om 16:08 uur

Bedankt voor je correctie, Ad! Nu je het zo toelicht, ziet menigeen die wel eens in de Efteling komt de juiste kabouters bij de juiste bordjes ;) Dank je!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 mei 2012 om 12:32 uur

En dan gaan we naar de speeltuin

vertelde op 10 december 2010 om 10:08 uur

Zomers zwemmen in Wanroij