skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Efteling: bakermat van herinneringen

Voor heel wat mensen is het hun eerste jeugdherinnering van een dagje uit: naar de Efteling! Jong en oud wandelen al bijna zeventig jaar in verwondering langs de paddenstoelen waar muziek uitkomt of kijken met verbazing naar de magie van de dansende rode schoentjes.

In dit filmpje – gemaakt door Cees Berkelaar – uit 1959 of 1960 krijg je een mooie impressie hoe De Efteling er rond die tijd uit moet hebben gezien. Het park is dan officieel acht jaar open want als officiële openingsdatum wordt 31 mei 1952 aangehouden (hoewel het ontstaan van het wandelpark teruggaat naar de jaren dertig). Voor veruit de meeste mensen staat De Efteling synoniem voor het mooiste dagje uit in hun jeugd.

Dat blijkt ook uit de vele reacties die op Facebook bij het filmpje staan:

“De Efteling, ik kom er al vanaf de lagere school. Ben nu 54. Kan me nog goed herinneren dat we met al onze Brabantse neefjes en nichtjes een dagje zijn geweest. Later natuurlijk met onze eigen kinderen. Binnenkort met onze kleindochters!”

“'Mooi hoor ik ben er geweest de eerste keer als kind op schoolreis denk ik en de Indische waterlelies zijn nog altijd mijn favoriet.”

“Wat leuk om te zien !! Helemaal terug in de tijd, en die kleding ! Het gevoel van toen komt weer helemaal terug. Hoe ik me voelde toen ik voor de eerste keer in dit prachtige park kwam. Héérlijk!”

“Als (in het buitenland wonende) Kaatsheuvelse ben ik trots op "onze Efteling". Heb er vanaf 1959 vele schoolvakanties in doorgebracht, want mijn vriendinnen en ik hadden allemaal een  jaarkaart”.   

Na al die enthousiaste verhalen zijn we benieuwd wie er nog foto’s heeft liggen van De Efteling in vroeger tijden. Mooie verhalen zijn ook welkom!

fotocollectie Daan Scholte, stadsarchief Oss
Foto: Op de wip in de Efteling (foto Stadsarchief Oss, collectie Daan Scholte)

Cees Berkelaar (1916-1974) was een amateurfilmer uit Vinkeveen. Hij begon in de jaren vijftig met filmen en deed dit tot zijn dood. Hij filmde vaak in en rond Vinkeveen, maar ook in Brabant was hij af en toe te vinden met zijn filmcamera. Het BHIC helpt de erven van Cees Berkelaar waar mogelijk bij het restaureren en digitaliseren van deze films. De film op deze pagina kunnen we tonen met dank aan Cees Berkelaar Films.

Reacties (31)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 juli 2016 om 13:51
Aan de lengte en ook aan de foto op het eind van de filmpjes zou je zeggen dat het 8 mm - filmpjes waren. Misschien wel dubbel -8 die je in een voor licht afgesloten ruimte kon omdraaien. Dus eigenlijk een 16mm -film die aan weerszijde gebruikt werd voor 8mm. Hele leuke filmpjes.
Helena zei op 28 juli 2016 om 00:33
Wat mooi om te zien!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 november 2016 om 11:55
Merkwaardig ! Dat als je bij zes-en-een-half-duizend BHIC-verhalen het woord -jeugd- intikt je alleen maar bij dit verhaal uitkomt. Terwijl de jeugdtijd toch meestal het meest tot de verbeelding spreekt. Hint !
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 november 2016 om 12:03
Mijn vorige conclusie blijkt niet te kloppen en te voorbarig , Het is maar hoe je het opzoekt. Op de andere wijze van zoeken met het woord -jeugd- kom je opeens op 281 verhalen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 30 november 2016 om 13:24
Je kunt ook via google zoeken op 'jeugd bhic'. Dan kom je snel bij alle verhalen.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 3 juli 2017 om 11:54
Ik ben van een goed geboortejaar, 1952, net zo jong als de Efteling dus.
Als kind gingen we elk jaar met het hele gezin naar de Efteling, eerst met de bus, later met de eigen auto. De broodjes gingen van thuis mee, maar een ijsje en ranja kregen we in het park. Wat een feest.
De Efteling was in de eerste jaren niet veel meer dan een sprookjesbos en speeltuin. Heerlijk, net als de dames hierboven, allemaal op de familieschommel. En daarna van de enorm hoge houten glijbaan roetsjen, waarna ik de brandplekken op mijn ellenbogen had staan!
We keken in verwondering naar de dansende schoentjes, slapende Sneeuwwitje, het uitnodigende duimpje van Papier Hier, de muziek uit de paddenstoelen, en natuurlijk Langnek!
De Efteling ging met de tijd mee en er kwamen steeds nieuwere en uitdagender attracties bij, maar in mijn verwondering en bewondering voor de Efteling ben ik het kind van vroeger gebleven.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 juli 2017 om 14:27
Hanneke, je haalt de woorden uit mijn mond !
Frans van der Leest zei op 22 augustus 2018 om 10:12
Wij woonden in een klein dorpje op school, veel boerenkindere moesten in de vakantie thuis op het land werken. Ook hun moeders konden niet met hun kinderen ergens naar toe gaan. Mijn vader schreef briefjes die wij op school moesten uitdelen, hiermee konden kinderen zich opgeven om mee te gaan naar de Efteling. Mijn vader die een vrachtwagen reed huurde dan een bus om met alle kinderen en hun moeders naar de Efteling te gaan. In de Efteling kon je een hokje huren waarin ieder zijn spullen kon opslaan. Op afgesproken tijden kon je hier terecht voor onze consumptie. Wij waren verzot op de traptreintjes en maakten ook gebruik van de hoge glijbaan. Ook het sprookjesbos had ook onze aantrekking. Zo konden ook andere kinderen een keertje van hun vakantie genieten.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 augustus 2018 om 14:32
Wat een mooi initiatief van jouw vader en wat zullen jullie genoten hebben van deze mooie dag uit. Genoeg herinneringen op één dag om de hele vakantie mee te doen !
Ad van Rooij zei op 16 mei 2019 om 20:23
Hanneke je verward twee dingen. Papier hier is stond boven de manden met kleinduimpje in de zevenmijlslaarzen daarboven. Later is Papier hier overgenomen door Holle bolle Gijs. Het uitnodigde duimpje was van de kabouter bij de toiletten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 mei 2019 om 16:08
Bedankt voor je correctie, Ad! Nu je het zo toelicht, ziet menigeen die wel eens in de Efteling komt de juiste kabouters bij de juiste bordjes ;) Dank je!
Gerry Schneider zei op 13 juli 2019 om 19:36
Leuke herinneringen, voor mij was de eerste kennismaking de pony,s die in een carrousel rond liepen, in de buurt van Langnek, Roodkapje en Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Ik was er met mijn vader en zijn familie. We gingen met de bus, ook dat was bijzonder. Mijn vader overleed begin 1957 dus dat staat erin gebrand kun je begrijpen. Ik ben nog vaak terug geweest en mijn zoon is net terug van een week vakantie daar met zijn kinderen. Heerlijk om de verhalen te horen van hun kinderen.
Rini. zei op 13 juli 2019 om 23:39
'Samen op de Wip.'
Bij de voorste mevrouw, zie ik er ons Moeke op.
Grappig telkens dat moment te zien en zeer geslaagd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 09:36
Prachtig Gerry, dat die verbazing en verwondering zo van generatie op generatie gaat, hè? Ik kan me voorstellen dat het voor jou helemaal speciaal is, als daarna je vader overlijdt. Dank voor je berichtje.

Het blijft inderdaad een heel geslaagde foto, hè Rini?
Lenie zei op 16 juli 2019 om 15:05
Geweldig deze oude plaatjes, nostalgie.
Rini de Groot zei op 16 juli 2019 om 15:50
In m,n eerste bedrijfsvakantie Augustus 1954 van slechts één week, bezocht ik alleen vanuit Uden per fiets de Efteling. Ondanks wij niet opgevoed waren met Sprookjes vond ik de figuren prachtig maar het Kasteel nog het mooist. Dronk voor de dorst een heerlijk flesje Nutricia chocolademelk. Het geheel van het park toen, vooral dat sierlijke slot vindt ik nog steeds het mooist.
Rini. zei op 16 juli 2019 om 16:18
Meen me te herinneren gestaan te hebben aan de 'kist' waarin Sneeuwwitje was opgebaard.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 juli 2019 om 16:57
Ja, Rini, dat klopt ook met mijn herinnering maar dan een decennia later.
jettie zei op 19 juli 2019 om 12:32
Ik ben geboren in Kaatsheuvel en ging daar naar de kleuterschool. Ik kan mij herinneren dat wij met de school sneeuwitje in haar glazen kist gingen leggen.
Voor ons was de efteling gewoon een speeltuin met sprookjesbos, een roeivijver en ook een zwembad. Ik ben geboren in 1949.
Ad van Rooij zei op 19 juli 2019 om 13:10
Blijkbaar vervaagt de tijd de herinneringen. De pony's liepen niet in het sprookjesbos bij Langnek enz. Deze pony-carrousel was in de speeltuin. Ongeveer waar nu het Land van Laaf is. Ik was een van de jongens die deze pony's mee uit de wei haalde, toen nog achter de Efteling.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 juli 2019 om 13:26
Ter verduidelijking Ad van Rooij ; Jij reageert hier op reactie : "Gerry Schneider zei op 13 juli 2019 om 19:36 uur" lijkt mij.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 juli 2019 om 19:25
@Jettie, wat bijzonder dat jullie met de klas Sneeuwwitje in haar kist mochten leggen. Ik kan me voorstellen dat je dat nooit meer vergeet. Weet je misschien nog waarom jullie dat mochten doen?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 juli 2019 om 19:27
@Ad, dan zul jij inderdaad wel precies de plaats weten waar de carrousel gestaan heeft als je de pony's daarnaar toe moest brengen. :)
Als je er maar een of misschien twee keer per jaar kwam is dat natuurlijk een stuk moeilijker. En zoals je al aangeeft; herinneringen kunnen soms niet helemaal meer correct zijn.
Had je misschien ook nog andere taken in de Efteling, of mochten jullie soms als ruil gratis in de carrousel?
jettie van hulten zei op 20 juli 2019 om 14:33
het sprookjesbos was nog in aanleg. Het eerste wat ik mij kan herinneren waren de rode schoentjes. Ik vermoed dat de bouw van de plaats waar sneeuwitje moest komen, op die manier geopend werd. Wij speelde dagelijks in de efteling in de speeltuin en het swembad.
Ad van Rooij. zei op 21 juli 2019 om 09:08
Nee ik had geen taken in de Efteling en "de carrousel" was er nog niet. De pony's spanden wij in en liepen vaak ook met de paarden mee om te voorkomen dat er iemand afviel. Ik was gewend om met dieren om te gaan. Een oom van mij woonde naast de Efteling op de Heikant en onderhield het gras van het voetbalveld. In die tijd werkten veel boeren daar zoals bij het uitgraven van de huidige waterpartijen. Roeivijver, kanovijver en bootjesvijver. Die eerst een karpervijver was. Maar de karpers werden er teveel en zijn geruild in België tegen kasseien.
Rini. zei op 21 juli 2019 om 09:46
Prachtig Ad, de opbouw van een evenement voor nu!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 juli 2019 om 12:32
@Jettie, wat geweldig dat jullie dagelijks in de Efteling kwamen. Om jaloers op te zijn :).
@Ad, ik heb eigenlijk nooit geweten dat de boeren uit de omgeving van de Efteling ook regelmatig meehielpen bij de nieuwe projecten. En wat een mooi verhaal over het ruilen van de karpers tegen kasseien :). Goede deal!
Ad van Rooij zei op 1 augustus 2019 om 15:27
Voor alle liefhebbers van De Efteling kijk eens op; https://www.eftepedia.nl
Een geweldige site met met de meest mogelijke informatie over De Efteling van nu en vroeger.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 augustus 2019 om 11:49
Bedankt voor de link Ad, mooi om zo alle gegevens over de Efteling bij elkaar te hebben. En wat zijn deze gegevens gedetailleerd opgeschreven!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen