i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Loon op Zand
Tags:

Traptreintjes en Holle Bolle Gijs; dagje Efteling in de jaren '60

vertelde op 12 juni 2020 om 10:36 uur

Twee gezinnen pasten met een beetje proppen nét in de Volkswagen Kever waarmee ze meestal naar de Efteling reden. Maar dit keer ging de familie met de bus. Vanuit het centrum van 's-Hertogenbosch ging de reis naar het Sprookjesbos in Kaatsheuvel. Het zal rond 1963 zijn geweest en vader Harrie legde het uitstapje vast met zijn filmcamera, waardoor we nu van deze prachtige beelden (in kleur) kunnen genieten.

Beeld: Harrie Ebben, filmcollectie BHIC / Muziek: Scott Joplin, Ragtime Dance (1906).

In die eerste jaren na de opening in 1952 wordt het Sprookjesbos al snel uitgebreid. Bewoners van het eerste uur, zoals de Kabouters, Langnek en de Kikkerkoning, krijgen gezelschap van Hans en Grietje in het snoephuisje van de heks en de Fakir met zijn vliegende tapijt. In het filmpje zien we verder onder meer de Stoomcarroussel en Holle Bolle Gijs - 'Papier hier! Dank u wel!' -, die in 1956 en 1959 aan het park worden toegevoegd. Ook de traptreintjes op het Kinderspoor komen uitgebreid in beeld.

Feest van herkenning

Iedere Brabander zal zo zijn eigen herinneringen aan de Efteling hebben. Aan die eerste spannende keren in het Sprookjesbos als kind of aan al die bezoekjes die je later met je eigen kinderen (of kleinkinderen) aan het park bracht. Het park is in de loop van de jaren veel groter geworden en er zijn attracties bij gekomen en vervangen. Toch blijft de Efteling een heel eigen en herkenbaar karakter houden, met al die magische sprookjes in het groen.

Naast de prachtige kleurenopnames van het Sprookjesbos uit begin jaren '60 biedt deze familiefilm ook een mooi tijdsbeeld van die jaren. De kleren en kleuren, de vlechten met grote strikken aan de uiteinden en de reis met de bus zorgen vast voor herkenning bij velen. En wat was (en is!) zo'n dagje Efteling leuk, maar vermoeiend... Ook dat gevoel zal herkenbaar zijn; voor mij althans wel.

Roept dit filmpje bij jou herinneringen op? En wil je die met ons delen? We zijn benieuwd! Je kunt jouw reactie geven in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 oktober 2011 om 14:12 uur

Uitstapje

vertelde op 26 juni 2015 om 09:12 uur

Dagje uit in Oudenbosch

vertelde op 16 juni 2017 om 09:38 uur

Efteling: bakermat van herinneringen