i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Loon op Zand
Periode: 1918 - 2002
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 2 augustus 2012 om 10:51 uur

Deze vestiging van de Zusters van Liefde van Schijndel werd genoemd naar de zalig verklaarde Herman-Jozef, die ook de patroon was van pastoor Eras van de parochie Berndijk. De bouw van het klooster, naar ontwerp van architect W. van Aalst uit ’s-Hertogenbosch, startte op 26 mei 1914 en was in 1918 voltooid.

De zusters hadden een bewaarschool en een lagere meisjesschool, ze gaven naai- en knipcursussen, verzorgden bejaarden en werkten in de wijkverpleging. Van 1926 tot 1966 hadden ze een gasthuis, in 1966 gingen de bejaarden over naar het Sint Janshof. Er volgde een verbouwing, waarbij de zusters eigen kamers kregen.

De zusters hieven hun klooster aan de Erasstraat 10 op 30 oktober 2002 op. Bij het afscheid op zondag 18 augustus 2002 verscheen een gedenkboek. Het klooster werd verkocht en kreeg een woonbestemming voor uitzendkrachten.

Het hoofdgebouw vertoont elementen van de zogenaamde chaletstijl. Het wordt links geflankeerd door een eenlaags gebouw en aan de rechterkant door de kapel. De gedenksteen naast de deur draagt de tekst: “in memoriam 26-5-1918 H.M. Eras”.

In 1920 schonk de buurt het H. Hartbeeld aan de parochie, dat op een gepleisterde sokkel in de tuin staat. Op de sokkel staat de tekst: “Heilig Hart van Jezus zegen ons.” De achtertuin is aangelegd met een gazon, rozenperken en rododendrons.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: