skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Piepers

Er wordt hard gewerkt, hier in Haps. We zien zakken vol aardappelen klaar staan en mannen die bezig zijn de piepers te sorteren. Uit alles blijkt dat de Arbowetgeving nog zijn intrede moet doen.

Een kratje doet dienst als stoel en ook de zakken aardappelen overschrijden vast het maximale gewicht dat nu is toegestaan. Het is dan ook beter de bril van de 21ste eeuw af te zetten als we naar deze foto kijken.

Wie weet waar we hier precies zijn in Haps? Wie herkent wellicht de mannen die aan het werk zijn? En is dat een weegschaal die we op de voorgrond zien staan?

Wie heeft enig idee in welk jaar deze foto is gemaakt? Wie heeft dergelijk werk zelf ook gedaan? En wat zijn je herinneringen daar aan? Vertel het ons en zorg ervoor dat het verhaal achter deze foto niet wordt vergeten!

Reacties (5)

jacques verschuren zei op 16 maart 2012 om 17:39
foto is gemaakt in de Stationsstraat in Haps bij de aardappelsorteerruimte van van Daal (aardappelhandel). Op de voorgrond staat inderdaad een weegschaal, welke met contragewichten werkte. Personen op deze foto? Onbekend
Ineke van den Berg zei op 19 maart 2012 om 21:28
Hallo.
Jullie zullen al wel veel reacties gekregen hebben over dit kiekje. Wat ik jullie kan vertellen is dat het in de schuur is bij fam van Daal, Stationsweg 7 in Haps. Mijn broer woont nu al bijna 20 jaar in dit huis. De schuur staat er nog maar het gedeelte met die gestreepte deuren is nu een car-port (ook al meer dan 20 jaar).

Maar jullie zullen wel meer reactie krijgen en anders weet mijn broer nog iets meer misschien. Maar hij heeft deze krant niet dacht hij. Zijn naam is Peter van den Berg.
Gr.
Peter vd Berg zei op 20 maart 2012 om 23:44
Deze schuur stond aan de Stationsstraat 7 in Haps en was onderdeel van de aardappelhandel Van de familie van Daal (Pie en later zijn zoon Bep). De schuur is in 1985 geheel afgebroken, er ligt nu een dierenwei.
De weegschaal is een bascuul en werkt met contragewichten.
Piet de Haas (telefonisch) zei op 21 maart 2012 om 11:10
In de jaren na de oorlog heb ik hier aan de Stationsstraat in Haps 13 jaar gewerkt. Mooi maar zwaar werk. Zo'n zak woog 50 kilo en je deed niks anders dan die zakken telkens maar oppakken.

Als de nieuwe aardappelen waren gerooid, dan moesten die zo snel mogelijk worden weggebracht. Ik zat op de vrachtwagen en bracht ze naar Arnhem, Hoensbroek en vaak ook Duitsland.

Op de foto zijn de mannen aardappels aan het ziften. Dan werden de slechte piepers eruit gehaald. Ik denk dat degene die je aankijkt Goossens is maar de anderen herken ik niet. Vermoedelijk is de foto nog van voor mijn tijd.

We hebben in die tijd veel en hard gewerkt. Eigenlijk ging je dag en nacht door. De aardappelen bracht je vaak 's nachts weg zodat de boeren ze daar ook 's ochtends alweer in huis hadden. Ik heb daar echt "goeie doen" gehad en denk er met veel plezier aan terug.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 21 maart 2012 om 13:48
@Jacques @Ineke @Peter @Piet: Wat leuk, al die verschillende reacties. Allemaal hartelijk dank daarvoor! We krijgen zo een aardig beeld van dit werk. Van één meneer hebben we mogelijk al de naam. Wie meer kan aanvullen... dat mag natuurlijk altijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: