skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Rombouts: 'Nog dertien bevrijders die voor ons door modder kropen'

In 2015 stopt Den Bosch met de aangeklede herdenkingsceremonie bij hetWelsh Division Memorial aan de Aartshertogenlaan. Een verhaal uit Brabants Dagblad van 24 oktober 2014.

BHIC archief foto

„We gaan niet van bovenaf opleggen hoe Den Bosch de komende jaren moet herdenken, maar het aantal nog in leven zijnde bevrijders neemt af. Er komen dit jaar nog dertien bevrijders die voor ons in 1944 door de modder kropen. De meesten hebben een leeftijd van rond de 90 of al ouder. En er staan weinig nieuwe mensen op die namens herdenkingscomités de boel willen overnemen. Wij moeten als gemeente steeds meer gaten opvullen”, zo geeft burgemeester Ton Rombouts aan.

Volgens Rombouts wordt het accent vanaf 2015 verlegd naar 4 en 5 mei. „Den Bosch blijft herdenken. Op 27 oktober, de echte bevrijdingsdag van Den Bosch, blijven we de Veteranendag houden voor àlle militairen. Maar op 4 en 5 mei herdenken en vieren we voortaan in meer algemene zin de slachtoffers en de bevrijding. Dus niet alleen die van de TweedeWereldoorlog.”

Pierre Kisters van Stichting October ’44 ’s-Hertogenbosch gaat het wel aan het hart dat dit de allerlaatste keer is dat er aan de Aartshertogenlaan een grote herdenking is. „Rond 1983 is onze stichting opgericht om de herinnering aan de bevrijding levend te houden. In 1985 werd dat een groot succes met een reünie met 500 veteranen. Succesvol was ook het idee van de gastgezinnen. Zo zijn tal van mooie Brits-Nederlandse vriendschappen ontstaan, die tot vandaag de dag, zelfs in de tweede generatie voortbestaan.”

Jan de Wit van kabinetszaken van de gemeente Den Bosch is al jaren nauw betrokken bij de organisatie van herdenkingsceremonies. „We zien het teruglopen. Als je de koren en de harmonie niet meetelt, staan er hooguit twintig tot 25 mensen bij de ceremonie van het Welsh Division Memorial. En zowel inWales als in Den Bosch wordt het organiseren van de ceremonie kwetsbaar, omdat er maar een paar mensen de kar trekken. Na zeventig jaar was dit een natuurlijk moment om het nog een keer groots te doen, en daarna anders. Volgend jaar op 4 en 5 mei is er een ceremonie in de Casinotuin. Wat te doen met het Welsh Division Memorial? Want juist hier kwamen de Welshmen Den Bosch binnen. Zoiets kun je niet verplaatsen. En dus zal dit monument het vanaf 2015 met minder aandacht moeten doen. Tenzij er vanuit de bevolking of vanuit scholen nog nieuwe initiatieven komen.” 

Brabants Dagblad vrijdag 24 oktober 2014 | 31

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen