i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Waspik
Jaar: 1858
Tags:

Een "Spuike"

vertelde op 11 januari 2016 om 14:50 uur

Bij het gemeentebestuur van Waspik kwam in 1858 een verzoek binnen om in de binnenvaart van de Vrouwkensvaart een stuw te plaatsen om zo het water tegen te kunnen houden.

Restant van een “Spuike” langs de VrouwkensvaartMen wilde tijdens droge periodes in Waspik-Boven genoeg water behouden voor het vee en voor de brandput als er eventueel brand uit zou breken.

In de binnenvaart van de Vrouwkensvaart was in die tijd nog de werking van eb en vloed te zien, omdat dit water in open verbinding stond met het Oude Maasje. Vooral in periodes met laag water kwam er bijna geen water in het hogere gedeelte van de Vrouwkensvaart.

Het verzoek werd door 24 personen ondertekend. Of het “spuike” er toen al gelijk is gekomen, weet ik niet, maar als je nu nog goed kijkt, ligt er wel nog een restant van een waterkering in de oude Vrouwkensvaart.

De cirkel geeft de plaats aan van het Spuike of stuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontvangen 15 juni 1858.
Wel Edele Achtbaare Heeren.
Door ons ondergetekende zou het ons verkieselijk zijn om een spuike of waterkering door U te stellen in de zoogenaamde Binnenvaart ten dienste om water genoeg te behouden in den Brandput. Daar dezelve, zoo men aanhoudende droogte heeft, geen water genoeg behoudt doordien denzelve geen aanvoer heeft van water vruchteloos zoude zijn wanneer er brand ontstond in den wijk Booven en tevens daar de noot dikwijls dringt door gebrek aan water voor het vee en dat door inlating van water wij hetzelve niet in den Binnenpolder en aan de wijk Booven in den brandput kunnen behouden zonder schut of waterkeering in de zogenaamde Binnenvaart doordien het weder van den hoogen grondslag de laage velden inschiet.

Getekend: Dirk de Bruijn, J. Wouter Zijlmans A. Sagt, Ant.L Verschure, A. Smits, M. Kemmeren C. Snellens, A. van Pas, C. Kamp, Johannes Pruis, J. Timmermans, J. Biemans, P. Kemmeren, A. Smeur, C.J. Verschure, Laurens Smits, P. van Dongen, J. Kuisters, L. Smits, A. de Zeeuw. C. Jansen, Wilh. W. Zijlmans, J. Kuisters en A. Kamp.

Bron: Gemeentebestuur Waspik 436
 Heemkundekring “Op het Goede Spoor“ Waspik.

 

 

 

 

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 17 juni 2010 om 11:53 uur

Biesboschsluis

vertelde op 9 juli 2010 om 09:43 uur

Stuw- en sluiscomplex bij Sambeek

vertelde op 7 februari 2011 om 19:44 uur

Oude kiekjes van de stuw in Lith