skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Touwtje springen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 26 juni 2009
bijgewerkt op 29 juni 2020
Meiden van wat we nu de PABO zouden noemen, blazen stoom af na enkele uren les. Enkele groepjes springen touwtje. Maar de fotograaf krijgt duidelijk de meeste aandacht. Geen wonder – fotografen zijn in de vooroorlogse jaren een schaars artikel.

Zou hier een soort schooluniform verplicht zijn geweest? Het lijkt er wel op. Verder nemen we aan dat we te gast zijn bij de Kweekschool van de Zusters Franciscanessen van Veghel.

Zouden deze leerlingen intern zijn geweest? Of kwamen zij uit de directe omgeving, zodat zij ’s avonds gewoon naar huis konden?

In Veghel en omgeving wonen vast nog vrouwen die bij de zusters in opleiding zijn geweest voor het basisonderwijs en daarin jarenlang werkzaam waren. Speciaal hen nodigen we uit te reageren op deze foto.

Maar andere reacties zijn natuurlijk ook van harte welkom! We zijn gewoon benieuwd naar je verhaal.

Reacties (2)

Wilma vd Heijden (Nistelrode; per brief) zei op 2 juli 2009 om 11:45
In Zondagsnieuws van 28 juni 2009 (in de brievenbus op zaterdagmiddag) staat een foto van de RK Kweekschool voor meisjes van de Zrs Franciscanessen in Veghel. De internen droegen zwarte jurken, kousen en schoenen, 's zondags met een wit kraagje en manchetten. Ook de meisjes uit Veghel waren toen intern, voor 1940.
Ik ben in Veghel geboren (1928), vanaf de kleuterschool gevormd door de zusters. Na de lagere school ging ik eerst naar de MULO, gelukkig extern, want de Duitsers hadden delen van het klooster en de scholen gevorderd. We waren van 's morgens 8 tot 's avonds 20.00 uur op school, lessen volgen, op school studeren, en de Veghelse meisjes, ook degenen die daar familie hadden, gingen daarna naar huis. In verband met de beperkte ruimte waren er zo weinig mogelijk internen.
De school had een heel goede naam, we kregen echt gedegen onderwijs in 16 vakken, verplicht, dus geen keuzepakketten zoals nu. Op de kweekschol waren alleen internen; meisjes uit het hele land, ook de Veghelsen en uit de omgeving waren daar intern. Ik vergeet te vermelden dat we 6 dagen per week les kregen, 's zaterdags- en 's zondagsmiddags " studie".
(...) Met hartelijke groeten,
Monique Sloots, Archief zrs. Franciscanessen, Veghel zei op 17 juli 2009 om 10:43
De foto uit het Zondagsnieuws van 28 juni is inderdaad genomen op de speelplaats van de RK kweekschool te Veghel. Deze foto en een foto die er vlak voor of na gemaakt is, zijn aanwezig in het archief van de zrs. Franciscanessen. Ze zitten in twee fotoboekjes genaamd "Kweekschool voor R.K. Onderwyzeressen". Twee kaarten uit vergelijkbare boekjes zijn verzonden door zusters en uiteindelijk in het archief beland. Eén heeft het poststempel 1951, de andere 1935. Dat zijn dan ook de enige jaartallen die bekend zijn. In of op de fotoboekjes staat geen enkel jaartal. De boekjes zijn uitgebracht door de vennootschap Brinio te Rotterdam.

Ik hoop dat ik u hier toch wat mee heb kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen