skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Vondeling Petrus van der Sloot, knecht op de oudste West Europese boerderij “‘t Goet te Arle” te Best

Bij het onderzoek naar de voorouders van mijn vrouw stuitte ik op de vondeling ‘Petrus van der Sloot’ die op 16 oktober 1808 in een droogstaande sloot in Best te vondeling was gelegd. Voor mij lag er een grote uitdaging hier onderzoek naar te doen en stelde ik me ten doel in de archieven antwoord te kunnen vinden op de vragen als wie zouden zijn ouders kunnen zijn, en op welke locaties heeft dit zich allemaal afgespeeld. Ook deze onderzoeken liepen voorspoedig.

Heropgerichte grafzerk Petronella van der Sloot- van der Heijden
Heropgerichte grafzerk Petronella van der Sloot- van der Heijden

Het uitgewerkte resultaat hiervan heb ik zeker nog een half jaar thuis op de plank laten liggen, totdat een vermogende in Amerika wonende nazaat en achterneef van mijn vrouw Annie, Mr. Frank Vandersloot, president directeur van de ‘Wellness company Melaleuca’ in Idaho Falls, aankondigde met zijn gezin naar Nederland te komen. Door de terroristische aanvallen op de Twin Towers in New York en het Pentagon bij Washington op 11 september 2001, waarbij bijna 3000 mensen het leven verliezen, werd deze reis door voornoemde familie even geparkeerd, maar eind 2001 nog gerealiseerd. In Gemonde werd door hem en zijn familie op de begraafplaats het grafmonument van zijn overgrootmoeder Petronella van der Sloot- van der Heijden heropgericht; het wordt door hem nog steeds financieel onderhouden.

Tijdens zijn kortdurend verblijf heeft de auteur met zijn echtgenote Annie en het gezin van Frank Vandersloot de route gereden en daarin alle belangrijke locaties bezocht in Spoordonk, Best en Gemonde, die in het leven van de vondeling ook zijn aangedaan, waaronder ook de oudste boerderij van West-Europa: ’t Goet te Arle. De familie was erg ontdaan en zou een snelle publicatie van het door mij beschrevene zeer op prijs stellen.

Zondag 21 april 2002 was het dan zover en konden de familieleden, waaronder een 60-tal uit Amerika en Canada overgekomen waren, het 606 pagina’s tellende boek met als titel Een zeker geluit in eenen Sloot in de horecagelegenheid van Gerard van der Sloot aan de Boxtelse Markt in ontvangst nemen. Na een kort verblijf in Nederland keerden ook Frank en zijn gezin met een zware bagage aan boeken terug naar de Verenigde Staten, met de belofte zorg te dragen voor een getranscribeerde Engelse publicatie.

Die uitgave werd gerealiseerd tijdens de herdenking van het 200e geboortejaar van de vondeling Petrus van der Sloot op 19 oktober 2008. Ter gelegenheid hiervan werd door de familieleden bij de locatie Steenovenweg 1, de plaats waar de vondeling werd gebaard, een boom geplant.

De boom wordt geplant, 19 oktober 2008
De boom wordt geplant, 19 oktober 2008

Deze locatie wordt door familieleden nog altijd frequent bezocht, en in Billings Montana Amerika wordt jaarlijks een familiereünie georganiseerd, waar ze deze geschiedenis doen herleven.

Boerderij 't Goet te Arle, waar Peter van der Sloot als boerenknecht werkte
Boerderij '"t Goet te Arle", waar Peter van der Sloot als boerenknecht werkte

’t Goet te Arle, ook wel bekend staande als de hoeve Amelrijck Booth gelegen aan de Oirschotseweg 117 te Best wordt Peter waarschijnlijk al in 1821 als knecht opgenomen in het gezin van Jan Vogels (Best Bevolking 1826).

Deze hoeve trof ik o.a. aan in het oudste leenboek van de Hertog van Brabant ‘Het Casselboek’. Regelmatig ontving ik het verzoek van familieleden, maar ook van kennissen om een rondleiding te geven naar de locaties die een rol hebben gespeeld in het leven van vondeling Peter van der Sloot. Tijdens deze rondleiding werd door mij dan uitgebreid informatie gegeven over de geschiedenis van deze boerderij.

Boerderij "'t Goet te Arle", rijp voor de sloop of toch restaureren?
Boerderij "'t Goet te Arle", rijp voor de sloop of toch restaureren?

Tijdens één van deze presentaties met een Amerikaanse familie trof ik de boerderij in een zeer bedenkelijke staat aan, veroorzaakt door een storm. De boerderij was rijp voor de sloop en de eigenaar de heer P. Scheepers zag ook geen andere oplossing dan deze te slopen en een nieuwe moderne stal daarvoor in de plaats te bouwen. De reden om deze te slopen lag mede aan het feit dat de boerderij geen monumentale status had. In mijn beleving een onbegrijpelijke en onvergevelijke situatie, als dit erfgoed van de kaart zou verdwijnen.

Ik ben toen met de eigenaar in gesprek gegaan en heb hem voorgesteld mijn bevindingen op papier te zetten en deze bij de Gemeente Best in te dienen, hetgeen geschiedde. De Gemeente Best is hier voortvarend mee aan de slag gegaan. Bouwhistoricus Dick Zweers werd  betrokken bij het onderzoek naar de bouwstijl en de nog aanwezige bouwelementen, die door hem vastgesteld werden op het jaar 1263. Ook werd al vrij snel gereageerd door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, die nog ruimte vond voor een restauratiesubsidie. Deze kosten waren begroot totaal op € 300.000,-. Die zouden volgens afspraak in gelijke bedragen opgebracht moeten worden door respectievelijk de Gemeente Best, de Provincie Noord Brabant en de Rijksoverheid.

Ton van den Hurk in gesprek met Piet Scheepers
Ton van den Hurk in gesprek met Piet Scheepers

De eigenaar, boer Scheepers, is erg tevreden, zoals de locatie is gerestaureerd. De boerderij is ook in miniatuur nagebouwd en te aanschouwen in het stalgedeelte. Afgelopen monumentendag zondag 10 september 2023 was er veel publieke belangstelling voor.

Reacties (8)

Ruud van Nooijen zei op 9 oktober 2023 om 19:00
Nog voor de restauratie ben ik met Dick Zweers in de, als kalverstal in gebruik zijnde, voormalige boerderij (type rookhuis) geweest om de situatie fotografisch vast te leggen. Heemkundekring Dye van Best was ook nauw betrokken. Op verzoek van toenmalig voorzitter Harrie van Vroenhoven heb ik de gehele restauratie op foto's vastgelegd, waarvan gebruik werd gemaakt bij de publicatie van een tweetal boeken die nadien zijn verschenen. De door mij gemaakte foto's bevinden zich in het archief van genoemde Heemkundekring.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2023 om 11:38
Goed dat je dat hierbij vermeldt, Ruud. De foto's die je toen hebt gemaakt, zijn die ook digitaal terug te vinden? Of bij de heemkundekring ter plekke?
Ruud van Nooijen zei op 10 oktober 2023 om 12:18
Ik heb even gecheckt op Beelbankbest.nl - onderdeel van Heemkunde kring Dye van Best doch daar kom ik ze niet tegen. Wellicht is contact met hun bestuur nuttig.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2023 om 20:31
Ik ga informeren, Ruud, bedankt voor je reactie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2023 om 08:40
En trouwens, wat een prachtig verhaal Ton. Ongelooflijk mooi dat de herinnering aan deze vondeling uit 1808 zo in leven wordt gehouden. Ook de banden naar de VS maken het markant.

Bedankt voor je bijdrage!
Ton van den Hurk zei op 11 oktober 2023 om 20:38
Jij ook bedankt voor het compliment Marilou. Zij die de volledige historie van dit beknopte verhaal willen lezen, adviseer ik de bibliotheek van uw BHIC te raadplegen. Voornoemde onderzoeken zijn door mij inhoudelijk verwoord in de daar aanwezige publicaties t.w. : "Een zeker geluit in eenen Sloot", ook de Engelse versie hiervan genaamd "A Distinct Sound From A Ditch" en in de geschiedenis van 't Goet te Arle. Verder Marilou mag ik hopen dat voornoemde gerestaureerde boerderij, alsmede de door Ruud van Nooyen geschoten restauratie foto's voor in de toekomst gewaarborgd zijn.

Dit inmiddels wereldwijd bekende erfgoed mag nimmer van de kaart verdwijnen!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2023 om 08:57
Ik sluit me volledig bij je mooie woorden aan, Ton; bedankt voor je berichtje!
Aart zei op 24 oktober 2023 om 22:16
Weer een bijzonder verhaal. Ook hier valt op dat door het initiatief van een enkel persoon (ondersteunt door vele anderen incl. de overheid) een stukje Brabantse historie is behouden, onderzocht, beschreven en in boekvorm is uitgebracht. De waarde van de heemkundekring is daarbij ook niet te onderschatten. Niet alleen in dit geval maar ook op vele andere plaatsen in Brabant. Complimenten daarom voor leden en donateurs van deze verenigingen die ons erfgoed voor de toekomst bewaren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.