skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Waar zijn de huisjes uit Rommeldam gebleven?

'Een attractie van ongekende charme. Een groot ideaal van Marten Toonder, de tekenaar van Tom Poes en Ollie B. Bommel is werkelijkheid geworden! Van zijn scheppingen kunt U dan thans in werkelijkheid genieten!’, ronken de advertenties uit de jaren vijftig over het sprookjesstadje Rommeldam, verrezen aan de rand van Oisterwijk. Maar na enkele roemruchte jaren verdwijnt het weer. Zijn er nog restanten van de bouwwerken in Oisterwijk te vinden?

Terwijl twintig kilometer verderop de Efteling steeds meer tot bloei komt, wordt in de voormalige theetuin van restaurant de Gemullenhoeken in 1955 de eerste steen gelegd van een bijzonder stadje. Zo'n vierhonderd huisjes, geënt op de creaties van Marten Toonder. En hoewel de Efteling nu bijna de zeventig jaar aantikt, sluit Rommeldam al na vier jaar de poorten. Nu, na bijna zestig jaar, zijn er opnieuw plannen Rommeldam nieuw leven in te blazen. In Groenlo moet dit plaatsje uit de stripboeken van Toonder opnieuw vorm krijgen, dit keer in een gigantische evenementenhal.  

Een groot verschil met het Rommeldam in het groene Oisterwijk, 65 jaar geleden. Een andere tijd ook, want nog maar net tien jaar na de oorlog moest dit ministadje toen de aarzelende recreatie verder op gang brengen. Een Oisterwijkse restauranthouder is de grondlegger, maar alles gaat onder supervisie van Marten Toonder en zijn studio. Zo moeten de vijfhonderd figuurtjes eerst door de beroemde tekenaar worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst. Toonder’s Studio’s kijkt nauwgezet mee over de schouder van de restauranthouder om alle ontwikkelingen te volgen. Bouwtekeningen komen wel van een lokale onderneming; architectenbureau Van den Biggelaar en Visser te Oisterwijk mag ze tekenen. Totale kosten van het hele project liggen rond de 150.000 gulden (nog geen 70.000 euro).

Heinekenbrouwerij

Op 29 juni 1955 - de verjaardag van prins Bernhard - opent schrijver Godfried Bomans het stadje. Vanwege deze speciale datum gaat 5 cent van het entreekaartje naar het Prins Bernhardfonds. Naast toegangsgelden (80 cent voor volwassenen, 65 cent voor kinderen) zijn er ook inkomsten uit opzichtige reclame. Bezoekers kijken met verbijstering naar een Heinekenbrouwerij, een winkel van De Gruyter en een fabriek voor AaBedekens. Deze nadrukkelijke invloed van de commercie staat volgens veel liefhebbers in schril contrast met de utopische wereld van Ollie B. Bommel.
 
Toch wordt er geprobeerd serieus werk van te maken. Een bedrijfsleider met veertien man personeel bestiert het stadje. Er rijden wat autootjes en treintjes, er is muziek en verlichting. Een tochtje met de Oude Schicht, de automobiel van Heer Bommel en Tom Poes, is mogelijk maar voor de rest kunnen bezoekers vooral kijken, en niet zoveel zelf doen. Tekenaar Toonder geeft de stichting van zijn stad vorm met het verhaal De kniphoed, waarin Hocus Pas de Rommeldammers op boosaardige wijze verkleint en in een miniatuurstadje in het bos plaatst. Maar in 1962 is het alweer gedaan met Rommeldam. Bezoekers gaan liever naar de Efteling of Madurodam.

Volgens de overlevering zouden de bijzondere huisjes en de bewoners vooral in tuinen in Oisterwijk zijn beland. Wie weet of dat klopt? Of wie heeft nog een oorspronkelijke bewoners van Rommeldam in zijn bezit? Foto's van het stadje, of herinneringen er aan? We horen het graag!

 

Reacties (9)

Alwin Klomberg zei op 21 juli 2020
Wij hebben jarenlang een (donker)groen huisje in de achtertuin gehad en dit kwam uit Rommeldam (zei mijn vader altijd).
Later hebben we hier 2 kippen in laten bivakeren, die we van mijn opa hadden gekregen.
Maar ze wilden geen eieren leggen en toen gingen ze terug naar opa.
Waar ze weer volop produceerden.

Alwin Klomberg
Joost van den Berg zei op 21 juli 2020
Hallo Alwin, is er nog iets over van het huisje?
Alwin Klomberg zei op 21 juli 2020
Nee, jammer genoeg niet.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 juli 2020
Wat leuk om te lezen Alwin, dat jullie zo'n huisje (zeer waarschijnlijk dan) uit Rommeldam in jullie tuin hadden. Die kippen zouden dat toch wat meer hebben moeten waarderen, vind ik :).
Alwin zei op 22 juli 2020
Zeker uit rommeldam. Er staan nog een paar beelden van op een 16 mm filmpje, die mijn vader maakte.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 juli 2020
Filmbeelden vinden we altijd leuk, heb je die beelden wellicht digitaal?
joost zei op 22 juli 2020
Hallo Marriet, je vind soortgelijke ook bij ons op Oisterwijkinbeeld.nl

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!