skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
77  notaris-, schepen- en andere akten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
852 De gezamenlijke kinderen van Cornelis Jansen en Florentin Sebers delen de nalatenschap van hun ouders als volgt: Jan den jongere en zijn zus Gertruijd krijgen alle roerende goederen, zoals huisraad, inboedel, vee en anderszins en verder het huis en hof te Overlangel aan de dijk, groot 7 hont. Hiervoor moeten ze 352 gulden en 10 stuivers betalen aan de vier andere staken. De resterende goederen zijn in twee delen gelegd: Jan den oudere en Marie Cornelisen krijgen een bouwland genaamd de Weiens, groot 1,5 morgen; en nog 10 gulden van het volgende lot. Marie Cornelisen, getrouwd met Cornelis Wilms en haar broer Sebert krijgen een morgen in de Hoeven, naast Martinus Elsterman. Dit lot moet 10 gulden betalen aan het vorige lot. De schulden bedragen 290 gulden, namelijk 100 gulden ten behoeve van de Armen van Ravenstein, 100 gulden ten behoeve van Jan van Merle en nog 90 gulden ten behoeve van Jan en Gertruij bovengenoemd. Jan en Gertruij zullen die schuld op zich nemen, maar dat wordt afgetrokken van de uitkering van 352,50 gulden, zodat resteert 193 gulden en 7 stuivers. Verder zullen ze ook de lopende schulden van 155 gulden en 13 stuivers voldoen tegen verrekening, zodat nu nog 55 gulden en 7 stuivers resteert. Lager stond: Jan Cornelisen den jongere en zijn zus Gertruijd beklagen zich beklaagd over de uit te keren 352,50 gulden, wegens “misslagh en quaet begrijp”. Daarop wordt besloten om die verplichting als voldaan te beschouwen. Er hoeft niets meer te worden betaald. Ravenstein 25-01-1725.
Persoon in schepenakte:
Jan van Merle  
Cornelis Jansen  
Florentin Sebers  
Marie Cornelisen  
Cornelis Wilms  
Martinus Elsterman  
Jan Cornelisen  
Datering:
30-10-1724
Pagina:
450-451
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Ravenstein
Toegangsnummer:
7618
Inventarisnummer:
104
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
607 Marie Claessen, weduwe van meester Willem van Roij, geassisteerd door haar zwager en momber, Hendrik van Roij, en Thijs Jansen als oom en momber van de kinderen van Gerit Jansen, verwekt bij Gertruijd Claessen, hebben op 19-10-1714 een akkoord gesloten met Gerit Derx en Willemke Gerit Claessen over de goederen die Willemke van haar bestevader tegoed had. Lot 1 is voor Marie Claessen: Claes Henriks hof, groot 5 hont, gelegen te Loon naast Lamert Rutten. De helft van 11 hont land op den Loonsen uijtterdijck, genaamd de Weijens, naast erve der Custerije. Lot 2 is voor de kinderen van Gertruijd Claessen: een halve morgen bouwland te Loon, naast Claes Henriks hof; een halve morgen bouwland achter Willem Rutten hof; een akker genaamd den Pannensteel, met uitzondering van de daarop staande eikeboom; De wederhelft van de 11 hont op de uijtterdijck, neffens de pastorie. Marie Claessen krijgt de halve morgen in Hillencamp te Dennenburg en 2,5 hont in den Leegen Camp en nog 79 gulden in kontanten. De overige 4,5 hont in Leegen Camp zijn voor de kinderen van Gerit Jansen.
Persoon in schepenakte:
Willemke Gerit Claessen  
Willem van Roij  
Hendrik van Roij  
Marie Claessen  
Thijs Jansen  
Gerit Jansen  
Gertruijd Claessen  
Gerit Derx  
Claes Henriks  
Lamert Rutten  
Willem Rutten  
Datering:
29-12-1715
Pagina:
319-320
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Ravenstein
Toegangsnummer:
7618
Inventarisnummer:
104
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
3 [geen jaartal]
Erfdeling tussen de 6 kinderen van wijlen Ceel Woters van hun vaderlijk versterf. Het gaat in twee delen: De drie grote kinderen, te weten Wote(r) Celen; Eijnsken Celen, nu getrouwd met Claes Gijsberts en Luijtien Celen, nu getrouwd met Willem Geurts, een deel en de drie kleine kinderen, Jan, Marijke en Hendrick Celen het andere deel. Zij worden geassisteerd door hun mombers Jan Woters en Bastiaen Peters.
Lot 1 is voor de kleine kinderen: Den Olicamp, bezwaard met een schuld van 250 gulden aan de landschrijver Boom; 25 gulden van het andere lot. Lot 2 is voor de groten. Betreft ’t Weeracker? op den Ham, een zijde Peter Gerts, andere zijde Derick Woters. Nog Gert Ebben hof gelegen aan Geurt Aerts berch, met het daarop staande vlas. Nog twee akkers bij de stad, den Alden hof, een zijde Erken Ot Jans, andere zijde … de Smit. Nog een akker op de Lonse Wort, bezwaard met 100 gulden aan Willem Willems; 25 gulden te betalen aan lot 1. Dit laatste lot wordt verder verdeeld: Lot 2a. Den Ham, 2 akkers, is voor Willem Geurts, bezwaard met een schuld van 50 gulden aan Willem Willems. Lot 2b is voor Claes Gijsberts, getrouwd met Eijnsken Celen: het heufke gelegen aan Geurte Berch, bezwaard met 50 gulden aan Willem Willems. Lot 2c is voor Woter Celen: 2 akkers aan de stad, met een akker op de Lonse Wort, met 25 gulden schul aan de kleine kinderen.
Verder worden de goederen van hun bestemoeder Heijlken Wouters verdeeld: De drie kleine kinderen krijgen de hof met schuur en halve berg, zoals het in gebruik is bij Peter Gerts. Nog een halve akker, ’t Winterschot, te Huisseling. De drie grote krijgen: het halve Heilige kempken, twee akkers op de Lonse Wort; nog het “lecht?” gekocht van de pastoor van Dennenburg.
Persoon in schepenakte:
Erken Ot Jans  
Ceel Woters  
Claes Gijsberts  
Luijtien Celen  
Willem Geurts  
Hendrick Celen  
Jan Woters  
Bastiaen Peters  
Den Olicamp  
Peter Gerts  
Derick Woters  
Geurt Aerts  
Willem Willems  
Den Ham  
Geurte Berch  
Heijlken Wouters  
Datering:
12-01-0000
Pagina:
9-10
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Ravenstein
Toegangsnummer:
7618
Inventarisnummer:
254
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
41 Jacob van Griensven weduwnaar van Jenneken Sommers, als vader en ook als erfgenaam voor en wegens zijn twee overleden kinderen, met name Willemijn en Guiliam van Griensven, welke zijn overleden na het overlijden van hun moeder; alsmede zijn kinderen Francis van Griensven gehuwd met Ariana Catharina Kistenmakers en met volmacht van Peter van Griensven, tegenwoordig pastoor te Macharen. Voornoemde Francis van Griensven zich fort en sterk makend voor Wilm Aerts Brodde als vader van zijn twee minderjarige kinderen Johannis en Guiliam uit zijn huwelijk met wijlen Helena van Griensven met als momboir Hendrick van Berckel en Herman Hermans; Jacobus van Berckel en Margaretha van Griensven; Reijnier van Griensven gehuwd met Johanna Aerts van Engele. Comparanten gaan over tot scheiding en deling van de goederen welke zijn achtergelaten door wijlen Jenneken Sommers, gewezen huisvrouw van Jacob van Griensven en de goederen van Jacob van Griensven in 14 delen. Het betreft: een huis met berg, hof en boomgaard en land te Deemen; land gelegen in den Spijck te Langel; de Crombeemden aan de Maesdijck bij Ravenstein; Heivelts Kamp te Grave; in het Goorewerck bij Ravenstein; het vierde deel van een huis te Ravenstein in de Straat bewoond door Wilm Anthonissen; het Merke te Huisseling; den Alvendonck te Grave; de Erverijt en Roeijdijck bij Ravenstein; de Roestert te Huisseling; in de Rackt te Uden. Verder de scheiding en deling van de goederen van wijlen de heer Johan van Ravensteijn, gewezen orator, nagelaten aan de zes kinderen van Jacob van Griensven, bestaande uit: een huis met brouwerij, schuur, schop, hof en landerijen te Uden en bewoond door Jacobus van Berckel. Dit blijft in zijn bezit. Een huis genaamd "den Oraenienboom" te Ravenstein en land te Uden aan het heilig Huisken en het Busselke.
Persoon in schepenakte:
Johanna Aerts van Engele  
Ariana Catharina Kistenmakers  
Wilm Aerts Brodde  
Jacob van Griensven  
Guiliam van Griensven  
Francis van Griensven  
Peter van Griensven  
Helena van Griensven  
Hendrick van Berckel  
Jacobus van Berckel  
Margaretha van Griensven  
Reijnier van Griensven  
Johan van Ravensteijn  
Jenneken Sommers  
Herman Hermans  
Wilm Anthonissen  
Datering:
08.11.1720
Pagina:
175-182
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Uden / Ravenstein
Toegangsnummer:
7618
Inventarisnummer:
161
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: