skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

Filter: Verhuurx
beacon
72  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
332 Onder de volgende voorwaardes wil de heer Theodoor van Houthorst drossaard van de stad Ravenstein aldaar wonend op het slot, aan de volgende personen wonend te Berlicom percelen land verpachten. Hij verhuurt aan Willem Jan Driessen een stuk land genoemd de Rijenhoef, deels akkerland en deels weide of hooiland, gelegen te Berlicom. De huur loopt voor 5 jaar ingaande St. Maartensdag 1692 en de huur bedraagt 20 gulden per jaar en daarvoor mag eens in de 5 jaar hout worden gekapt, als dat 5 jaar oud is. Verder verhuurt hij aan Willem een stuk land genoemd de Pastoorsakker te Berlicom ook voor 5 jaar, ingaande maart 1692 voor een huur van 18 gulden per jaar, met de zelfde conditie voor het schaarhout. Verder verpacht hij aan Peter Peter Zeberts 3 stukken teulland op het Hooge land voor een termijn van 4 jaar ingaande St. Maartensdag 1692 voor een huur van 5 gulden 10 stuivers, mag ook eenmaal het schaarhout kappen. Verder verhuurt hij aan Dierck Diercks meester-smid twee stukken teulland op het genoemde Hoogland, ook voor 4 jaar voor een huur van 3 gulden per jaar, mag ook een keer in die periode schaarhout kappen. Nog verhuurt hij aan Aert Jan Thonissen twee stukken Teullnd op het genoemde Hoogland voor een tijd van 4 jaar ingaande St. Maartensdag 1692 tegen een huur van 3 gulden voor het eerste jaar en 3 gulden 10 stuivers voor de volgende 3 jaren en mag ook in die perioe het schaarhout een keer kappen. Nog verhuurt hij aan Marten Janssen van Overbeeck een stuk land gelegen op het vernelde Hoogland ook voor 4 jaar ingaande St. Maartensdag 1692 jaarlijks voor de som van 3 gulden 10 stuivers en de huurder mag in die periode ook eenmaal het schaarhout kappen. Verder huurt Cornelis Thonis voor diens broer Eijmbert Thonis Tromp een stuk teulland op het Hoogland voor 4 jaar tegen een huur van 3 gulden 10 stuivers per jaar en mag ook eens in deze tijd het schaarhout kappen.
Vervolg:
Verder verhuurt hij aan Jan Janssen van Overbeeck , meester-kuiper van beroep een streep land zijnde de eerste streep daar voor de tijd van 4 jaar ingaande St. Maartensdag 1692 tegen een huur van 4 gulden per jaar met de zelfde conditie van het schaarhout. De huurders moeten de huur steeds stipt op tijd betalen op St. Maartensdag en voor de eerste keer op St. Maartensdag 1693 en de huurders moeten daarnaast jaarlijks de dorpsbijdrages en verpondingen betalen. Ook moeten de huurders hun percelen schouwvrij houden wat betreft de dijken, straten en waterlopen. Voor de nakoming van het huurkontrakt onderwerpen de huurders zich aan de vrijwillige rechtspraak daarin door de Raad van Brabant en machtigen hiertoe op voorhand Libertus Loeff en Joannes Boon als procureurs van deze Raad. Actum te Berlicom 28 november 1692, ondertekend : Gerard Theodoor van Houthorst, dit merk is van Willem Jan Driessen, Willem Gerit van Gerwen, Peter Peter Sepen, Dierck Dierck Smit, dit merk is van Marten Janssen van Overbeeck, dit merk is van Cornelis Thonissen, Jan Janssen van Overbeeck, Antonis Hachkens, dit merk is van Gijsbert van de Laer, quod attestor W. van Gestel notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Marten Janssen van Overbeeck  
Jan Janssen van Overbeeck  
Gerard Theodoor van Houthorst  
Willem Gerit van Gerwen  
Willem Jan Driessen  
Peter Peter Zeberts  
Aert Jan Thonissen  
Eijmbert Thonis Tromp  
Peter Peter Sepen  
Dierck Dierck Smit  
Theodoor van Houthorst  
Gijsbert van de Laer  
Dierck Diercks  
Cornelis Thonis  
Libertus Loeff  
Joannes Boon  
Cornelis Thonissen  
Antonis Hachkens  
W. van Gestel  
Datering:
28-11-1692
Pagina:
(195-v)
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
3A
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
331 Vandaag 8 november 1692 verscheen voor mij notaris en getuigen sr. Rogier van Heeze poorter en inwoner van de stad Den Bosch die in opdracht handelt voor monsieur Theodorus van Vellep en verhuurt hierbij aan monsieur Johannes van Peer koopman en poorter van Den Bosch een zeker huis staande in het perceel van het klooster van de zusters van Orthen zijnde een refter, ...keuken, pad, keukenplaats, wasplaats etc. zoals ze hem hebben aangewezen. De huur loopt voor vier achtereenvolgende jaren en kan door elk der partijen worden opgezegd maar die zulks wenst te doen dient dat een half jaar voor de vervaldag op te zeggen. De huur gaat in op Meiavond a.s jaar 1693 en bedraagt 92 gulden per jaar, eventueel naar keuze van de verhuurder in twee termijnen te ontvangen. De verhuurder zal het huis winddicht maken voor het dak, de muren en vensters, en moet zorgen dat er een voldoende breed pad komt op het eerdere kerkhof zodat de huurder met zijn paard en wagen en koopwaar er toegang heeft langs de oude spinkamer van het huis en ook naar de kelder onder de Stooff (de Stoof is een huis) welke kelder de huurder ook mag gebruiken. Er moet ook een deur komen aan de put als afsluiting van de tuin, maar de huurder moet toelaten dat de hovenier van het klooster water uit de put kan halen, staande op de keukenplaats, maar zal er geen groente mogen wassen zonder toestemming van de huurder. De huurder mag het huis ook niet onderverhuren zonder toestemming van de verhuurder. De verhuurder mag ook niet de zolder boven de refter belasten met graan van andere lieden maar alleen zijn eigen graan opslaan en moet ook de straat als uitgang gebruiken langs het kwartier van monsieur van Luinen (?) . Veder zal de verhuurder twee beddekoetsen in het huis laten. Actum in Den Bosch, ondertekend : Rogier van Heze, Johannes Peters van Peer, Nicolaes Cobbe als getuige, dit merk is van Pieter de Reus et me presente W. van Gestel notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Johannes Peters van Peer  
Rogier van Heeze  
Theodorus van Vellep  
Johannes van Peer  
Rogier van Heze  
Pieter de Reus  
Nicolaes Cobbe  
W. van Gestel  
Datering:
08-11-1692
Pagina:
(194-v)
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
3A
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
330 Voor mij notaris en getuigen verscheen de heer Rogier van Heeze poorter en inwoner van Den Bosch die handelt namens de heer Theodorus van Vellep en verklaart aan Theunis Theunissen van der Donck, hoevenaar van ..... een bepaald huis te verhuren genoemd de Stooff staande in de stad Den Bosch naast het klooster van de zusters van Orthen, met de tuin aan het huis gelegen zoals de huurder het nu in gebruik heeft, behalve het kerkhof van dat klooster dat de verhuurder voor zichzelf houdt. De huur loopt voor 4 achtereenvolgende jaren, maar elk der partijen kan na 2 jaar eindigen en wie zulks wenst te doen dient dat de ander met Allerheiligen voor de vervaldag op te zeggen. De huur voor de tuin gaat in per half maart en het woonhuis in mei van het a.s. jaar 1693. De huur bedraagt 60 gulden per jaar steeds op de vervaldag te betalen. Verder gelden de condities vastgelegd door de Raad van Staten bij de verkoop van dit huis in maart 1692 waarbij toegestaan was dat de verhuurder het achterhuis van dit woonhuis zal mogen afbreken tot aan twee balken toe aan het voorhuis, maar moet het achterhuis dan weer wel dichtmaken en ook de zolder boven het woonhuis, zodat de huurder daar twee of 3 mud graan kan leggen zonder door te rijsen, (doorzakken). Verder ook de ingang naar de kelder te moeten maken in het huis en de vensters van het rooster langs de tuin zodanig te maken dat de huurder geen schade heeft bij het halen van de vruchten uit zijn tuin. Verder moet de tuin worden omheind of van muren of schuttingen worden voorzien. Actum Den Bosch op 7 november 1692, ondertekend : Rogier van Heeze, Antonis Tonisse van der Donck, Jan Verninck (?), dit merk is van Pieter de Reus meester-metselaar et me presente W. van Gestel notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Theunis Theunissen van der Donck  
Antonis Tonisse van der Donck  
Rogier van Heeze  
Theodorus van Vellep  
Pieter de Reus  
Jan Verninck  
W. van Gestel  
Datering:
07-11-1692
Pagina:
(193-v)
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
3A
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
326 Voor mij notaris en getuigen verscheen monsieur Willem en Philip Mans, als broers, de eerste notaris en schoolmeester alhier en de andere schoolmeester te St. Michielsgestel en verhuren hierbij aan Aert Janssen van Rooij wonend te St. Michielsgestel hun huis, erf, tuin boomgaard en teulland alles gelegen te St. Michielsgestel aan het Heselaere zoals wordt gebruikt door Jan Peters, behalve een akker naast de heide van de verhuurders genoemd de Hooge Acker groot ca. 6 lopenzaad tot aan de heg toe. Nog een ander perceel onlangs ontgonnen teulland naast het erf van hiervoor dat nu in gebruik is van de verhuurders. Deze 2 percelen horen dus niet bij de verhuurde percelen maar blijven voor de verhuurders. In plaats van deze 2 percelen verhuren ze hun erf genoemd de Stempels dat daar nabij is gelegen. De huur loopt voor 4 jaar, maar elk der partijen kan na 2 jaar opzeggen en die zulks wenst te doen dient dat voor St. Bavodag in het tweede jaar op te zeggen. De huur voor de boomgaard, de graskanten en het land op de Stempels gaat in per half maart, het huis met de graskanten van het land in de hei en de bietentuin gaat in met Pinksteravond, het akkerland in de oogsttijd stoppelbloot en het hopland met dubbenstijd, alles a.s. jaar 1693. De huur bedraagt 36 gulden per jaar, daarnaast een vet varken van 120 pond, vrij van alle lasten, steeds op St. Maartensdag te voldoen en voor de eerste keer St. Maartensdag 1694 en het varken voor de eerste keer november a.s jaar. Verder moet de huurder de grond die vrijkomt bij het optrekken van de sloot tussen het land in de heide en .. Slegers met zijn paard en wagen naar de plek brengen waar de verhuurder zal aanwijzen, zonder dat op de huur in mindering te brengen. Verder moet de huurder de sloot vegen die langs dat perceel loopt en de straat onderhouden. Ook moet het huis goed worden onderhouden net witten en lijmen zodanig dat de ¨vitstocken¨ van de wanden niet bloot komen te liggen,
Vervolg:
het hout en het leem door huurder te halen waar zal worden aangewezen. Verder moet de huurder jaarlijks 3 vijmen dakstro op het huis leggen, de dekker mee helpen en die de kost geven voor het afval. De huurder mag geen houtopstand kappen, niet vlaggen etc. De verhuurders mogen verder sloten aanleggen zoals hen dat goeddunkt. De huurder mag geen graskanten afvlaggen en mag dat ook niet door anderen laten doen en mag geen land verhuren, niet geheel noch ten dele. De huurder belooft alles zo na te zullen komen en als zekerheid machtigt hij hiervoor sr. Michiel Witny en Laurijns Simons procureurs verbonden aan de rechtbank Den Bosch om zich aldaar te laten veroordelen bij niet-nakoming. Aldus gepasseerd in Den Dungen op 27 december 1692. Ondertekend : W. Mans, P. Mans, dit merk is van Aert Janssen van Roij, dit merk is van Cornelis Peter Toeback, Daniel Henricks van Os et me presente W. van Gestel notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Aert Janssen van Rooij  
Aert Janssen van Roij  
Daniel Henricks van Os  
Cornelis Peter Toeback  
Philip Mans  
Jan Peters  
Michiel Witny  
Laurijns Simons  
W. Mans  
P. Mans  
W. van Gestel  
Datering:
27-12-1692
Pagina:
(129bis-r)
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
3A
Bron:
Notarissen
Geografische namen: