skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
908.646  notaris-, schepen- en andere akten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
248 [VERVOLG AKTE] bos of broekveld ter plaatse genaamd aan de Schoorstraat; akker en groesland genaamd het Heijveld of Gijselt in het rechtsgebied van Oisterwijk in Haaren aan ’t Moolenheijcke bij de Raam; ¼e deel van 1.000 gulden 07-11-1693 door Johan Franchois van Grevenbroek aan de Regenten van Helvoirt uitgeleend; 100 gulden 08-08-1693 door Andries Gerrits aan Regenten van Helvoirt uitgeleend; Daniël Franchois van Dompzelaar moet aan tweede deelgerechtigde Jacobus van Berten ter compensatie eenmalig uitkeren 1.150 gulden binnen 6 maanden na passeren van deze akte. Voorts blijft gemeenschappelijk en onverdeeld 4 bijzondere schuldbekentenissen tezamen groot 1.450 gulden ten laste van 2 kinderen van Willem van Overbeek te Hoevelaken. Ongeacht de vermelding op alle schepenbrieven en bescheiden hebben deelgerechtigden de voornoemde percelen en obligaties wettelijk en erfrechtelijk overgedragen aan Hermanus van der Kloot op naam van zijn echtgenote resp. aan Jacobus van Berten op naam van zijn echtgenote aan Jan Steven van Dompzelaar en aan Daniël Franchois van Dompzelaar volgens de hiervóór vermelde verdeling. De kosten van deze akte en gebruikelijke lasten komen ten laste van alle deelgerechtigden. Ook aanvaarden zij kosten van houden en onderhouden van de percelen zodat ene partij op geen enkele wijze hinder noch schade ondervindt van andere partij. In geval kosten onverhoopt voor een van de partijen hoger uitvallen dan begroot, zullen partijen elkaar helpen deze te dragen in 4 gelijke delen. De deelgerechtigden zullen op eerstkomende verschijndag ’s-lands- en dorpslasten en belastingen van zowel de landerijen, huizen, schuldbekentenissen als uitkeringen en pachten met betrekking tot hen toegedeelde zaken voor hun rekening nemen. Dit garanderen zij met hun persoon en al hun goederen.
Vervolg:
Ter vastlegging van het voorgaande hebben zij deze verdeling opgemaakt met als getuigen Johannes Mastenbroek en Jan Paulus van de Kleijbergh, schepenen van Helvoirt, die dit document mede hebben ondertekend.
Persoon in schepenakte:
Johan Franchois van Grevenbroek  
Daniël Franchois van Dompzelaar  
Jan Steven van Dompzelaar  
Jan Paulus van de Kleijbergh  
Jacobus van Berten  
Willem van Overbeek  
Hermanus van der Kloot  
Andries Gerrits  
Johannes Mastenbroek  
Datering:
13-12-1749
Pagina:
45-56
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Helvoirt
Toegangsnummer:
5119
Inventarisnummer:
23
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
247 Hendrick Willem Smolders, Jan van Loghten echtgenoot en voogd van Maria Willem Smolders, Anthonij Willem Smolders, Anna Maria Smolders en Joost Leermans echtgenoot en voogd van Gardina Willem Smolders, laatstgenoemde wonend in Udenhout en de anderen in Helvoirt, broers en zussen en kinderen van wijlen Willem Smolders en Geertruij A. Smolders hebben samen boedelverdeling opgesteld van goederen in vrij eigendom en niet afkomstig en afhankelijk van een leenheer, verkregen van hun ouders resp. schoonouders nà hun overlijden, zoals hierna beschreven. 1e lot: Op grond van deze verdeling is aan Hendrick Willem Smolders toegewezen: huis, aangrenzende schuur, loods, tuin en boomgaard in Helvoirt ter plaatse genaamd aan de Agterstraat; akker als hiervóór; wei aan de zuidkant als hiervóór; helft van perceel afgeturfd veen in ’t Moolenbroek; helft van perceel afgeturfd veen als hiervóór; kwart van perceel afgeturfd veen als hiervóór in het Kerckenbroek; helft van perceel veen als hiervóór. De verkrijger van dit lot moet 25 gulden uitkeren aan Joost Leermans ter egalisatie van dit lot, 6 gulden aan 2e medegerechtigde, 12 gulden aan 3e en 4e medegerechtigde elk, moet jaarlijks 2 gulden en 10 stuivers betalen aan secretariaat van rentmeester Tengnagel in ’s-Hertogenbosch en helft van 2 stuivers en 8 penningen Sint Thomas belastingen aan de abdij van Sint Geertrude in Leuven. 2e lot: Op grond van deze verdeling is aan Jan van Loghten in naam van zijn echtgenote toegewezen: akker in Helvoirt ter plaatse genaamd aan de Agterstraat; akker als hiervóór. De verkrijger van dit lot moet 25 gulden uitkeren aan Joost Leermans ter egalisatie van dit lot. 3e lot: Op grond van deze verdeling is aan Anthonij Willem Smolders toegewezen: akker in Helvoirt; bos als hiervóór; helft van perceel afgeturfd veen in het Moolenbroek; helft van perceel afgeturfd veen als hiervóór; helft van perceel afgeturfd veen in het Kerkenbroek; helft van perceel afgeturfd veen als hiervóór.
Vervolg:
De verkrijger van dit lot zal jaarlijks moeten betalen 10 stuivers en 8 penningen Sint Thomas belasting aan abdij van Geertrude in Leuven en 1 gulden aan juffrouw van den Berch uit ’s-Hertogenbosch. Voorts moet hij 25 gulden uitkeren aan zijn zwager Joost Leermans ter egalisatie van dit lot. 4e lot: Op grond van deze verdeling is aan Anna Maria Willem Smolders toegewezen: akker in Helvoirt ter plaatse genaamd aan de Agterstraat; weiland als hiervóór. De verkrijger van dit lot zal jaarlijks 2½ vat rogge moeten leveren aan abdij van Sint Geertrude in Leuven en 25 gulden moeten uitkeren aan zijn zwager Joost Leermans ter egalisatie van dit lot. Joost Leermans krijgt als medegerechtigde en echtgenoot van Gardina Willem Smolders ter voldoening van zijn erfdeel van elke andere medegerechtigde 25 gulden dus in totaal 100 gulden welk bedrag de 4 andere medegerechtigden voor het passeren van deze akte hebben voldaan. Ongeacht vermelding op alle schepenbrieven en bescheiden hebben andere medegerechtigden alle voornoemde percelen wettelijk en erfrechtelijk overgedragen aan Hendrick Willem Smolders (1e lot), resp. Jan van Loghten in naam van zijn echtgenote (2e lot), Anthonij Willem Smolders (3e lot) en Annna Maria Smolders (4e lot), onder voorwaarden die hierna worden vermeld. Deze voorwaarden luiden dat de medegerechtigden de kosten van deze boedelverdeling met de gebruikelijke lasten aanvaarden, gelden betalen, houden en onderhouden zodat de ene partij hinder noch schade ondervindt van de andere partij. In geval de kosten onverhoopt voor een van de partijen hoger uitvallen dan begroot, zullen de partijen elkaar helpen deze te dragen in 4 gelijke delen. Bovendien zullen zij met elkaar en alle anderen in overleg treden over het recht van overpad met betrekking tot de voorste, achterste en naastliggende percelen met de minste schade voor de betrokkene. Comparanten beloven zich te houden aan boedelverdeling met inzet van hun persoon en hun goederen.
Vervolg 2:
De voornoemde medegerechtigden hebben samen met getuigen Adriaan Leijten en Adriaan van den Boogaert, schepenen van Helvoirt deze boedelverdeling ondertekend.
Persoon in schepenakte:
Anna Maria Willem Smolders  
Hendrick Willem Smolders  
Maria Willem Smolders  
Anthonij Willem Smolders  
Anna Maria Smolders  
Gardina Willem Smolders  
Annna Maria Smolders  
Jan van Loghten  
Adriaan van den Boogaert  
Joost Leermans  
Willem Smolders  
Adriaan Leijten  
A. Smolders  
Datering:
18-06-1760
Pagina:
532-538
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Helvoirt
Toegangsnummer:
5119
Inventarisnummer:
23
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
246 Voor schepenen van Helvoirt zijn verschenen Willem Jacobus Heessels, bruidegom in spé en Anna Maria Jansen van den Bischelaer, bruid in spé weduwe en boedelhoudster van Hendrick Francis van Eijndhoven, beide wonend in Helvoirt. De comparanten zijn voornemens met elkaar in het huwelijk te treden doch hebben advies gekregen vóór voltrekking huwelijksvoorwaarden op te stellen om macht en zeggenschap te behouden die aan bruid in spé in het testament met haar overleden echtgenoot, gepasseerd voor schepenen van Esch 19-12-1752 is gegeven. Deze voorwaarden bestaan uit 5 artikelen en hebben betrekking op situaties van vooroverlijden van aanstaande bruid of bruidegom in combinatie met kinderen die uit hun huwelijk zullen worden geboren en kind uit vorige huwelijk van de bruid. Aldus gepasseerd ten overstaan van Martinus van Abeelen en Adriaan Leijten, schepenen van Helvoirt en ondertekend door comparanten, genoemde schepenen en secretaris.
Persoon in schepenakte:
Maria Jansen van den Bischelaer  
Hendrick Francis van Eijndhoven  
Willem Jacobus Heessels  
Martinus van Abeelen  
Adriaan Leijten  
Datering:
31-05-1760
Pagina:
528-531
Soort akte:
Huwelijkse voorwaarden
Plaats:
Helvoirt
Toegangsnummer:
5119
Inventarisnummer:
23
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
245 De 1e pagina van deze akte (scan 526) is beschadigd (ook de originelen). Uit de 2e pagina van deze akte blijkt m.i. dat er sprake is van eerdere beslaglegging op de goederen en effecten van Helena Pieren weduwe Willem van Riet. Zij of haar administrateur heeft uit handen van Harm van Voorst, secretaris van Helvoirt 105 gulden, 14 stuivers en 14 penningen ontvangen. Marcelus Mastenbroek, ’s-lands deurwaarder van Raad van Staten der Verenigde Nederlanden heeft op dit bedrag beslag gelegd en in bewaring gegeven bij secretaris totdat stand van zaken duidelijk is. De comparant heeft samen met Johannes Mastenbroek en Adriaan Leijten, schepenen van Helvoirt deze akte ondertekend.
Persoon in schepenakte:
Willem van Riet  
Harm van Voorst  
Helena Pieren  
Marcelus Mastenbroek  
Johannes Mastenbroek  
Adriaan Leijten  
Datering:
13-05-1760
Pagina:
526-527
Soort akte:
Arrest
Plaats:
Helvoirt
Toegangsnummer:
5119
Inventarisnummer:
23
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: