De vredegerechten zijn de voorlopers van de huidige kantongerechten, de laagste rechtbanken dus. Ze zijn afkomstig uit het Franse rechtsstelsel en zijn in Nederland ingevoerd tijdens de inlijving bij Frankrijk. Voor het grootste deel van Brabant vond dat in 1811 plaats. De vrederechter is als instelling in 1838 opgeheven.
De vrederechter was bevoegd voor lichte vergrijpen en eenvoudige administratieve handelingen. Zo behandelde hij dorpsruzies, openbare verkopingen, aanstellingen van voogden, beëdigingen voor de successie-aangiften, ver- en ontzegelingen van gebouwen enz. De vrederechter was ook bevoegd voor een aantal plaatsen rondom de vestigingsplaats.
Hier zoek je in de samenvattingen van vonnissen en uitspraken van zes van de 24 vredegerechten die er in Noord-Brabant geweest zijn:
Van sommige akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >
Frederik Willem van Cooth, als schout der gem. Ravenstein, laat dagvaarden Antoon van Beek, bouwman, Schaijk. Deze heeft zijn paard en kar onbeheerd achtergelaten zonder het paard vast te binden, op de maasdijk onder Haren. Er wordt procesverbaal opgemaakt door J. van Ellekom, brigadier en M. Verstraaten, Koninklijke Marechaussees te Megen, die dit geconstateerd hebben op 4oktober. Naast deze kar stond nog een andere kar met een os ervoor, waarvan de voerman een eindje verder op dedijk stond. Toen men deze vroeg wie de eigenaar van paard en kar was, wilde deze dat niet zeggen. Toen Antoon van Beek terugkeerde, zei hij dat die andere persoon Kristian Kersten heette en ook uit Schaijk afkomstig was.Artikel 475 is derhalve op beiden van toepassing, maar er volgt alleen maar een veroordeling van Antoon van Beek tot een boete van F 3 en 77 3/5 centen en daarboven tot F3 en 51 centen voor gerezen kosten.