skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

 Notaris-, schepen- en andere akten
 
 
 
 
 
beacon
 
 
Schepenakte
70 Voor schepenen Jan Vervoort, Jan Leijtens, Handrick Goijaert Cuijpers en Andries Huiberts zijn verschenen Handrick, Arien en Jan, broers en hun zuster Jenneken, kinderen van Evert Handricx de Bever bij Jenneken dochter van Willem van der Westerlaecken; Claes Janssen Spierincks man van Maijken ook dochter van Evert en Jenneken; Andries Corsten en Handrick Everts als voogden over de minderjarige kinderen van Willem Everts de Bever bij Willemke Jan Lenaerts; als erfgenamen van Evert Handricxs de Bever en Jenneken van de Westerlaecken hun ouders, hebben een boedeldeling gemaakt van hun bezit, in deze heerlijkheid in de parochie van Gemonde, in de baronie van Boxtel en in de jurisdictie van Schijndel, zoals ze van hun ouders hebben geerfd. - Genoemde Jan zoon van Evert Handricx de Bever en van Willemke krijgt een huis in St. Michielsgestel aan het Hezelaer, b.p. Willem de Bever, Handrick Everts de Bever, de gemeijnte, de Vaeracker. Deel van de Voorste Bilakker aan het Heselaer, b.p. Handrick Everts de Bever, de Achterste Bilakker, jonker Coenen heer van Loo, Willem de Bever. Het voorste Geerken in de Voorste Bilakker, b.p. Willem de Bever, Adriaen Everts de Bever. Stukken in het Meeusland, in Schijndel in de Vogelsanck, b.p. de delers zelf, Jacob Ariens, het Schildersgasthuis. Veld op het Holder onder Schijndel, b.p. kinderen Willem de Bever, Peter Jan Sijmons, het groot gasthuis in Den Bosch, Gijsbert van de Boogaert. Land in de Voorste Hoeve aan het Heselaer, b.p. Handrick Everts de Bever, Jenneke Everts, de delers zelf, de Cleijn Beeck, de Middelhoeve van de delers. Veldjes in de Vogelsanck onder Schijndel, b.p. de delers zelf, N. Huijsbergen, het Schildersgasthuis. - Hendrick zoon van Evert Handricx de Bever krijgt de schuur etc. aan de Hezelaer, b.p. de H. Geest van Den Bosch, de delers zelf, de gemeijnte, de Vaeracker. Land in Schijndel in de Vogelsanck, b.p. Jan Evers de Bever, hun zuster Jenneken Evers de Bever, het Schildersgasthuis, Willem Ariens.
Vervolg:
Stukken in de Voorste Bilakker, b.p. Jan Evers de Bever, Arien Evers de Bever, jonker Coenen heer van Loo, Willem de Bever. Weide tegenover Heult in de baronnie van Boxtel, b.p. de rivier de Dommel, de delers zelf. Land in de Voorste Hoeve in St. Michielsgestel aan het Heselaer, b.p. Jan Everts de Bever, de kleine beek daar, de Middelhoeve. Veldje in de kleine beek aldaar, b.p. Hendrick Willems van Grinsven, de delers zelf. - Genoemde Arien zoon van Evert Handricx de Bever krijgt het hofke etc. aan het Heselaer, b.p. de heer Coenen heer te Loo, Willem de Bever, de gemeijnte. Stuk in de Voorste Bilakker, b.p. Jan Everts de Bever, Hendrick Everts de Bever, Adriaen Evers, Willem de Bever. Land genoemd de Middelhoeve aldaar, b.p. de Voorste en de Achterste Hoeve, de loop daar, Gijsbert van den Bogaert, Jan Damen en Lijn Claes Paulsen e.a. Gras- en houtveld naast de Langbeeck, b.p. de Voorste en de Middelhoeve. Veldjes in de Voorste hoeve aldaar, b.p. de grasdries, Jenneke Evers de Bever, Willem de Bever, de Middelhoeve. - Genoemde minderjarige kinderen van Willem zoon Evert de Bever De Achterste Hoeve, b.p. de Middelhoeve van Adriaen Evers de Bever, erfgenamen Antonis Peters van Tartwijck, Gijsbert van den Bogaert, de loop daar. Weiland op het Holder in Schijndel, b.p. de delers zelf, Gijsbert van den Boogaert, het gasthuis van Den Bosch. Houtveld in het Holder in Schijndel, b.p. de delers zelf, land genoemd het Dungens land, Gijsbert van den Boogaert, Peter Jan Sijmons. Land in de Cleijn Beeck aan ´t Heselaer, b.p. Handrick Evers, Peter Franssen Haerwesser, de delers zelf, Handrick Willems van Grinsven. - Jenneke dochter van Evert Hendrick de Bever krijgt stukken in de Achterste Bilakker in Gestel, b.p. de delers zelf, Peter Franssen Haerwesser, de heer van Loo, Willem de Bever.
Vervolg 2:
Veld op het Holder onder Schijndel, b.p. de delers zelf, Gijsbert van den Boogaert, Davidt van de Velde. Land in de Vogelsanck onder Schijndel, b.p. de delers zelf, Willem Ariens van Oetelaer, het Schilderskamp. Land in de Voorste Hoeve in deze heerlijkheid, b.p. Adriaen Everts de Bever, Jan Everts de Bever, Willem Handrick Everts de Bever, de Middelhoeve. - Genoemde Claes Janssen Spierincks als man van Maijken dochter van Evert Handricx de Bever krijgt een woonhuis etc. in Boxtel op Hooch Gemonde, b.p. de gem. straat, Cornelis Mathijssen, Arien zoon Handrick Evers de Bever. Teulland genoemd de Veerenhof (Varenhof?) aldaar, b.p. de gem. straat, erfgenamen Meriken Huijberts van Thuijl, erfgenamen Handrick Scellen. De Veltsenakker aldaar, b.p. de gem. vaarweg, Mariken Huijberts van Thuijl, Aert Zegers van Overbeeck, een mestweg. Teulland genoemd het Binnenland of Nieuwland, onder Boxtel voor Heult, b.p. het groot gasthuis e.a., de delers zelf, Aert Aertssen van den Oetelaer,Handrick Everts de Bever. Weide ter zelfder plaatse, b.p. de rivier de Dommel, het groot gasthuis in Den Bosch e.a., Handrick Evers de Bever. Veldje gelegen voor Heult in Boxtel, b.p. het groot gasthuis van Den Bosch, de ´herickschap´ (hurk?) van Jan Handricks de Bever, de delers zelf. Tussen de delers is afgesproken dat de heide aan de Mijldoorn met de achterstand van de dorpslasten in eigendom zal blijven van Jan en Ariken met de verplichting dat hij het borgemeesterschap van deze heerlijkheid zal blijven uitoefenen en de lasten zal berekenen op hun risico, zonder dat de andere delers daarmee worden lastiggevallen. Verder is afspraak dat ieder van de delers aan hun simpele zuster Catharina elk jaar datgene zal geven dat hun ouders in hun testament aan deze Cathelijn hadden vermaakt, terwijl ze niet heeft meegepart.
Datering:
17-04-1679
Pagina:
59v
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
58
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Ga
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS