skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

 Notaris-, schepen- en andere akten
 
 
 
 
 
beacon
 
 
Schepenakte
113 Jans Jaspars de Bresser, Evert Jaspers de Bresser, Antonis Jaspers de Bresser, Wouter Jasper de Bresser, verder Dirck Huijbert Matijssen als man van Neesken dochter wijlen Jasper de Bresser, nog Jan en Elisabeth kinderen van Jasper de Bresser elk daarin voor een zesde deel als erfgenamen van wijlen Hendrick Antonis Schellen, hebben een deling gemaakt van diens geerfde bezit. Genoemde Evert krijgt een huis, tuin en land etc. met de halve schuur en het bakhuis en de dries, gelegen te Boxtel onder herdgang Gemonde, belendend Henrick Evers de Bever en meer anderen, Aert Wouters, de gemeenschappelijke straat, Jan Evers waarvan is afgedeeld. Nog een stuk land genoemd het Hoevelstuk, belendend de gemeenschappelijke straat, Hendrick Jan Schellen, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt hij het derde deel van de Sochelsheijde, belendend de erfgenamen van Peter Peters en meer anderen, Dirck Huibert Mathijssen, Meus Jan Meussen, de erfgenamen van meester Goris van Berselaer. Genoemde Jan Jasper Dircks de Bresser krijgt een stuk land genoemd de Krieckelaer, gelegen te Boxtel in herdgang Gemonde, belendend Jan Evers, Mariken Jacobs Louwen, de H. Geest van Den Bosch, de gemeenschappelijke mestweg daar. Nog krijgt hij de helft in de Broxken Camp belendend Hendrick Evers, de erfgenamen van Evert Adriaens. Nog krijgt hij de helft van een stuk hooiland genoemd de Rijstelbeemd, gelegen in de Gemondse beemden, belendend het groot gasthuis van Den Bosch, Adriaen Rijckaerts de jonge, Michiel Adriaen Aerts. Hieruit jaarlijks 3 gulden te betalen aan Dirck Janssen van Ravesteijn. Genoemde Wouter Jasper Dircks de Bresser krijgt een stuk land genoemd de Stappenhof, ter zelfder plaatse als voor, belendend de gemeenschappelijke mestweg, de pad daar, de straat, Nog krijgt hij een halve camp gelegen op de Munsche Voorheijde, belendend Geeraert Hendricks van Eijndoven, de gemeijnte van El, het erf van de deler zelf.
Vervolg:
Nog krijgt hij een halve dagmaat hooiland gelegen onder Liempde achter de kerk, genoemd de Bredenbeemd, te wisselen met andere beemden. Nog krijgt hij het zesde deel van de Sochelsheijde, belendend Dirck Huiijbert Mathijssen, Antonis Jaspars, Meus Jan Meus, de pad van de erfgenamen van wijlen meester Goris van Bersselaer. Genoemde Antonis Jaspers krijgt een stuk land genoemd de Langenacker gelegen te Boxtel in herdgang van Gemonde, belendend het groot gasthuis van Den Bosch, Jan Hendricks van Eijndoven, de mestweg daar, de Gemondsche beemden. Nog krijgt hij 2 stukken land genoemd het Schaeffken, belendend het groot gasthuis van Den Bosch, Margriet Jan Dielis, Aert Quijnten, de mestweg daar. Nog een stuk land genoemd de Munschelschen Camp, belendend Geraert Hensdriks van Eijndoven, de gemeijnte van El, Wouter Jaspers, Roelof Goijaerts. Nog krijgt hij een busseltje opgaande eikenbomen staande op het voorhoofd van Wouter Jaspers maart het mag daar zolang staan als Antonis zou willen en als er gekapt is zal er daar niet meer aangeplant mogen worden. Nog krijgt hij een halve dagmaat hooiland gelegen in de parochie van Liempde achter de kerk genoemd de Bredenbeemd, te wisselen met anderen. Genoemde Elisabeth krijgt een stuk akkerland genoemd de Doerenacker gelegen te Boxtel in de parochie van Gemonde, belendend het groot gasthuis van Den Bosch, de gemeenschappelijke mestweg daar, de H. Geest van Den Bosch. Nog krijgt ze een stuk land genoemd de Helter, belendend de stroom daar, het groot gasthuis van Den Bosch, de H. Geest en meer anderen. Nog krijgt ze de helft in de Broxencamp, belendend Hendrick Evers, de erfgenamen van Arien Evers, Jan Jaspers de Bresser, met de heflt van de pad daar op de Hooggemondse heide uitlopend. Nog krijgt ze de helft van een beemd genoemd de Rijstenbeemd gelegen in de Gemondschse beemden, belendend het groot gasthuis van Den Bosch, Arien Rijckaerts de jonge, Michiel Arien Aerts.
Vervolg 2:
Hieruit jaarlijks 3 gulden te betalen aan Dirck Janssen van Ravesteijn in Den Bosch. Genoemde Dirck Huijbert Mattijssen krijgt een stuk lad genoemd de Sochelsacker, belendend Willem Janssen van de Merendonck, de erfgenamen van Hendrickk Schellen, de kinderen van Jan Antonis Woutersm, genoemde Hendri ck Janssen. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Loe-acker, belendend heer Gijsbert de Roij, de kinderen van Jan Antonis Wouters, de sloot daar genoemd de Zandgrave, de H. Geest van Den Bosch. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Dries, belendend Mariken Aert Wouters, Jan Eevers waarvan is afgedeeld, Evert Jaspers. Hieruit jaarlijks een gulden 10 stuivers te betalen aan de arme Clarissen in Boxtel. De delers doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en beloven de deling gestand te doen. Als iemands erfdeel wordt uitgewonnen of als er meer lasten op blijken te drukken dan nu bekend is, zal men dat samen betalen, elk voor diens deel. Actum 23 januari 1632, getuigen Marijnen en Verbeeck.
Datering:
23-01-1632
Pagina:
58r
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
94
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Ga
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS