notariƫle repertoria

vertelde op 24 juni 2011 om 15:52 uur

In de 19e en 20e eeuw komen in repertoria van notarissen vaak bij een en dezelfde notaris synoniemen voor als procuratie en volmacht. Konden notarissen naar eigen inzicht de aard van de akte omschrijven of waren daarvoor een soort trefwoordenlijsten beschikbaar?

Reacties (2)

Michiel zei op 24 juni 2011 om 17:03 uur

Niet een direct antwoord, maar misschien nuttig voor verdere oriëntatie. Raadpleging van de catalogus van de KB levert 19e eeuwse publicaties op in de zin van handboeken voor het notarisambt, handleidingen voor het notaris-examen, en bijv. "Ontwerpen van notarieele acten" (Schermer: 1877). Er was wetgeving, er waren handboeken en voorbeelden van soorten akten. Raadpleging ervan levert misschien informatie op hoe notarissen te werk moesten gaan bij het maken van de repertoria.

theo zei op 24 juni 2011 om 20:39 uur

Michiel,

Ik heb nóg oudere 19e eeuwse handboeken geraadpleegd en ook de huidige wet op het notarisambt. Daar word je niet veel wijzer van. Er wordt precies gezegd wat er in een repertorium vermeld moet worden, o.a. de aard van de akte. Maar wat dat dan precies moet inhouden, staat er niet bij. Ik zal eens bij een notaris informeren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: