skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De verkoop van Kasteel ‘Henkenshage’ in 1940

Op 30 april 1940 verkopen de erfgenamen van Theodoor van Gulick het kasteel aan de gemeente Sint-Oedenrode.

Antoinetta Anderegg, Wiesje van Gulick, Nelly Anderegg en Marietje LeursIn een geheime vergadering op 13 april, die drie uur duurde, heeft de Raad besloten tot aankoop over te gaan van Kasteel ‘Henkenshage’, voor fl. 35.500. Daarbij behoren o.a de poortwachterswoning en de drie woonhuisjes die gevestigd zijn in het gebouw wat eertijds diende als kerkje voor aanhangers van een afgescheiden beweging van de Hervormde Gemeente. Deze woningen worden in die tijd verhuurd aan H. Verhagen, F. Markgraaff, H. Scheutjes en G. van Aarle.

In oorlogstijd moeten er omtrent het kasteel veel besluiten genomen worden, er moeten verschillende onderhoudswerkzaamheden verricht worden, en ook wordt het verhuurd o.a. aan het aan het Korps Rijdende Artillerie. Ook de Duitse Weermacht vordert ruimtes voor inkwartiering. Het Centraal Distributiekantoor te 's-Hertogenbosch stemt er in toe, dat aan de distributiekring Sint-Oedenrode voor de huur van het Kasteel, een jaarhuur wordt bedongen van fl. 1500,-. Bonkaarten voor levensonderhoud kunnen daar afgehaald worden.

Gijs van Aarle senior huisnummer A 256Verkocht worden ook o.a. 73 van 390 eikenbomen, waarvoor toestemming gevraagd moet worden aan Staatsbosbeheer te Utrecht. Bessen van het landgoed Henkenshage worden verkocht aan G. van Zon groentehandelaar, prinsessenbonen en fruit aan J. van Boxtel fruithandelaar, snijbonen aan Jos van de Velden groentekweker, appels uit de boomgaard aan J. Plaat groentehandelaar en aardappelen aan J. van de Boom tuinman.

Onderhoud wordt gedaan door o.a. A. F. Waals, schilder en behanger, J. van de Mortel van Doorne, gediplomeerd hoefsmid, Joh. van Zon, timmerman, Radio Roxs-Bosman, M. Rust rijwielen en huishoudelijke artikelen, C. van de Nieuwenhuijzen, timmerman, Frans de Greef, metselaar en handel in bouwmaterialen-cement, K. Vervoort, timmerman, C. J. van der Kaaij, schilder, boekhandel en galanterieën.

Gerard van Zon met de groetenkar 1938

Adrianus Raaijmakers en C. van Erp verzoeken tot wederopzeggens een paard te mogen weiden op het voetbalterrein van de R. K. Voetbalvereniging ‘Rhode’, gelegen bij het kasteel. Op voorwaarde dat het paard te allen tijde moet kunnen grazen, behalve tijdens de wedstrijden.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bronnen: BHIC, Archief gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1811-1933, toeg.nr. 7634, gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1934-1969, BHIC, toeg.nr. 7635.

 

 

 

Reacties (3)

Ad van Liempt zei op 22 maart 2016 om 13:31
Leuk weer een verhaal van je te lezen, Willie!
Gerard Lemmens zei op 22 maart 2016 om 14:44
Dag Willie, Een heel interessant verhaal, maar wat is er sinds dien met dit kasteeltje gebeurd?? Want ik verwijs naar Nederland altijd als het land van de slopers, dus hoop ik dat het niet in slopers handen terecht is gekomen?? Met dank en hartelijke groeten hit het land Der restauratie - Engeland, Gerard Lemmens

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.