skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Podcast Toen was een krot heel gewoon

Arbeidershuisjes; klein, donker, vochtig, zonder sanitair. Met één wc voor twintig gezinnen, op het menu aardappelen met lawaaisaus (een mengsel van water, azijn en mosterd). Het lijkt misschien iets van ver weg en lang geleden maar dit is een beschrijving van de Bossche binnenstad rond 1900. Ook in andere steden en in kleinere dorpen hebben Brabanders het qua huisvesting hard te halen. Veel huisjes piepen en kraken en heel vaak ben je met je gezin niet de enige bewoner.

(online vanaf maandag 3 april)

Beluister alle podcastafleveringen

Beluister hier de bonusaflevering


de besproken foto van Truus Smulders bij de fanfare in café De Zwaan in Middelbeers

Archiefstukken

Benieuwd naar de archiefstukken die besproken zijn in aflevering 14? Hieronder vind je ze allemaal met links naar nog meer verhalen en archiefmateriaal.

Vondst van de Maand

Wat doe je als je met je gezin op straat wordt gezet en geen onderdak vindt. Gelukkig komen de “Heeren Burgemeester en Wethouders van Cuijk” met dé oplossing. Je krijgt een woonplek toegewezen in… een lijkenhuisje op de begraafplaats in Cuijk. Dit is wat er gebeurt met de familie Van den Bogaard in 1919. Een noodsituatie? Daar zijn de meningen in die tijd over verdeeld. Een mooie vondst van de maand van Margot.

Bron:

7026 – Gemeentebestuur Cuijk en Sint Agatha, (1809) 1811-1941 (1944), inventarisnummer 934, correspondentie van het gemeentebestuur over de woningnood en minder gunstige woontoestanden in de gemeente 1919-1921. 

BrabantinBeelden

Onbekende woningen, cuijk
'Onbekende woningen', naar later bleek zijn dit afgebroken woningen aan de Maasstraat, Cuijk jaren 30 (foto: fotograaf onbekend, collectie BHIC nr. CUI0684)

Het dak golft, de schoorstenen staan wat scheef en de muren en ramen kunnen wel wat onderhoud gebruiken. Voor deze woningen zou je misschien geen cent geven. En toch roepen ze gelijk herkenning op, herinneringen zelfs, aan het Cuijk van vroeger. We praten erover in de podcast van deze maand. Benieuwd naar de reacties en de luchtfoto's waarover we het hebben? Bekijk en lees meer in het artikel bij deze podcast-aflevering op BrabantinBeelden: Huizen en herinneringen. 

Stem uit het Verleden


Uit privécollectie Gertjan van Beijnum 

"De muren zijn slecht, de zoldervloer is totaal versleten. Dak lekt op diverse plaatsen. Het gezin dat hier woont, bestaat uit man en vrouw en tien kinderen, 7 jongens en 3 meisjes tussen 18 en 5 jaar."

Deze brief dateert van 18 september 1948 en is geschreven door J. van Lith, technisch ambtenaar van het Bouw Woning en Welstandstoezicht Noord-Brabant-Oost kring Oss. Daniël van den Brink van de Koningstheateracademie in Den Bosch draagt de brief voor.

Bron:
Toegangsnummer: 1487
Inventarisnummer: 59

Op het podium

Onderzoeker Jos Neomagus (foto rechts) struinde twee jaar lang in diverse archieven en maakte het beeld op van honderd jaar Brabant Wonen. Hij vertelt over de krotten en sloppen in Brabant en hoe die armoedige toestand langzaam iets beter werd.

Old case, cold case

Christian en Marilou gaan terug naar de zitting van 1902, naar op het moment dat advocaat Pels Rijcken de alibi van de koster onderuit haalt. En hij stelt dat de rol van de pastoor nader zou moeten worden onderzocht. En wat blijkt? Er zijn genoeg getuigenissen die aantonen dat het blazoen van de pastoor niet geheel zuiver lijkt. Maar Pels Rijcken gebruikt deze verklaringen niet. Wat is daarmee aan de hand? 

Bron:

Toegangsnummer: 423 Pels Rijcken, ambtelijke en advocaatsstukken, 1536 - 1851
Inventarisnummer: 2125 Getuigenverklaringen en aantekeningen in de zaak contra G. Mutsaers van F. Pels Rijcken, advocaat. Met omslag met opdruk 'Tilburgsche Zaak', 1901

Blik uit het BHIC

Voor wie meer wil lezen over de betonbouw in Den Bosch in het begin van de vorige eeuw: Ed Smits en Hans Willems, ‘Bosch beton. Volkswoningbouw aan het begin van de jaren twintig’ in: De onderste steen boven. 25 jaar bouwhistorie in ’s-Hertogenbosch (Utrecht 2000) 206-214

Het citaat van raadslid Jimmink komt uit de raadsnotulen van 29 september 1922 

Tenslotte voor de tijdreis in Google streetview:

En als je een stap vooruit doet:

 

Laat hieronder weten wat je vindt van deze aflevering, we zijn heel benieuwd!

  Beluister alle podcast afleveringen

Reacties (2)

Martien van Dooren zei op 4 mei 2023 om 12:42
In de dertiger jaren werd er sporadisch nieuwbouw gepleegd dat hield verband met de slechte economische toestand . In mijn geboorte dorp Gemert was het niet veel anders , zelfs het centrum bestond voor het grootste deel uit verouderde huizen , de Gemeente had huurhuizen laten bouwen op de Oude straat en op den Akker verder waren er enige nieuwbouw huurhuizen van Corsten en v. Eupen .
Wij woonde in de Oude straat c 175 dat was van oorsprong een boerderij , mijn Opoe heeft daar eerst gewoond en van twee kamers een café gemaakt , de vloer was ongelijk, die bestond uit vuren planken er werd telkens na het vegen zilverzand op de vloer gestrooid , dat werd op meerdere plaatsen gedaan , wel zat overal stof. Een kleine keuken en klein huiskamertje . in 1938 kregen wij waterleiding dat hield verband omdat er een hoofdleiding in onze straat werd aangelegd naar het kerk dorp de Mortel. Enige tijd daarna kwam de verplichte aansluiting , menigeen verzetten zich daartegen met het argemunt dat hun pompwater prima smaakte , doch moesten een proef ter controle inleveren sommige haalde bij de buren een literfles kraanwater , de keurmeester van de waterleiding maatschappij kende die kunstjes en keurde het af , dan brak de hel los , zie je wel ze keuren hun eigen water af, particulieren hadden geen water meter enkel die een bedrijf hadden , mijn Tante werd ook gedwongen doch na een maand kwam de opnemer , de meter stond noch op nul , de man maakte een opmerking of dat ze de zaak belazerd had , mijn Tante zei je kan mij wel dwingen aan te sluiten maar je kan mij niet dwingen dat ik het drink , uiteindelijk gingen ze alle maal over stag .Nu wordt er gelachen om die , zeg maar , simpele opvattingen van toen. Achter ons huis stonden drie schuren in een was de ,, poepdoos ,, als je nachts moest liep je op blote voeten naar buiten ook in de winter met klompen aan doch het was koud. Onze slaapkamer , beter gezegd hok bestond uit grijs geschilderde planken er stonden tree bedden en een stoel om de kleren op te leggen , geen kraan of wasbak en geen lamp . twee gietijzeren dakramen en in de gevel een raampje . Een fornuis in de keuken een hachel in het kamertje en in de café . Alles was oud maar bij de buren was het niet veel anders , tochtende ramen , van een stuk stof werd een koker gemaakt en gevuld met zilverzand die werd op vensterbank gelegd om het enigszins tocht vrij te houden , wij waren er aan gewend , een gestikte deken op bed bloemen op de ramen het was nu eenmaal niet aders , als zulke situatie zich overal voor doet valt het niet op anders gezegd, als iedereen het zelfde is dan is dat normaal., Crises in de dertiger jaren vijf jaar bezetting daarna weder opbouw met een mislukte onbetaalbare oorlog in Indië , kinderbijslag en vakantie geld bestond toen niet , en nu die tijd maar ver romantiseren , Die goeie oude tijd ????????
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 mei 2023 om 21:27
Bedankt voor je indrukwekkende verhaal, Martien; dat geeft heel duidelijk aan hoe het er destijds aan toe ging. Precies wat je zegt: veel vraagtekens achter die goeie oude tijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.