skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

RKC Waalwijk

RKC Waalwijk is een relatief jonge club: de vereniging bestaat “pas” sinds 1940. RKC staat voor “Rooms Katholieke Combinatie”, een naam die verraadt dat de club in 1940 niet plotseling uit de lucht kwam vallen. Waalwijk kende namelijk al drie voetbalclubs die aangesloten waren bij de “Rooms Katholieke Federatie”,

Dat waren de Hercules Excelsior Combinatie (HEC), de Waalwijkse Voetbalvereniging Besoijen (WVB) en de Waalwijkse Voetbalvereniging Hercules (WVH). De geestelijk adviseur van HEC, kapelaan Völker, vond dat het tijd werd dat die drie clubs maar eens samen moesten gaan om zo een sterk rooms-katholiek blok te vormen. De goede wil was er en er werd inderdaad druk onderhandeld, maar de fusie kwam toch niet rond.

En toen, in augustus 1940, ging de RKF op in de veel grotere KNVB. Een van de gevolgen daarvan was dat de drie Waalwijkse clubs ertoe werden veroordeeld om op een lager niveau te gaan spelen dan ze vooraf gehoopt hadden. Dat vooruitzicht was het laatste zetje dat nodig was om tot een fusie te komen en al op 26 augustus werd RKC Waalwijk geboren. Entree van het stadion van voetbalclub R.K.C., 1967. Fotograaf: J. de Bont. Foto: Streekarchief Langstraat, Heusden, Altnea, nr.  WAA88358.Een vereniging met 450 leden en kapelaan Völker als geestelijk adviseur; het verlangde RK bolwerk was een feit! Na serieuze onderhandelingen met de KNVB mocht het eerste elftal in de vurig gewenste Derde Klasse starten. Dat deden ze in het tenue dat ze nu nog steeds gedragen: geel-blauw, de kleuren van de reserveshirts van HEC, een jaar eerder bij een toernooi gewonnen....

Toen in 1954 het betaald voetbal werd geïntroduceerd was dat nog een stap te ver voor RKC. Onder het tevreden toeziend oog van diverse pastoors en kapelaans die als “geestelijk adviseur” aan RKC waren verbonden, stoomde de vereniging echter toch langzaam maar zeker op naar de Hoofdklasse. In 1981 én in 1982 werd het “Wonder van Waalwijk” daarin de landskampioen.

Het terrein van voetbalvereniging R.K.C. op het sportpark Olympia aan de Akkerlaan, circa 1980. Foto: Streekarchief Langstraat, Heusden, Altena, nr. WAA41683.Het is een publiek geheim dat RKC toen al geen zuivere amateurclub was. Ze konden bijvoorbeeld beschikken over verschillende spelers die eerder als prof door het leven gingen. De vereniging mocht zich verder verheugen in een aantal zeer bemiddelde en initiatiefrijke fans, die van alles voor de club regelden. Wat te denken van ruime onkostenvergoedingen, gratis nieuwe tribunes, aanvullingen op spelerspremies of ruimhartige financiële compensatie voor verliezende tegenstanders? De mogelijkheden waren divers en uitgebreid...

Betaald voetbal

Huldiging van het kamioenselftal van RKC, 1967. Fotograaf: J. de Bont. Foto: Streekarchief Langstraat, Heusden, Altena, nr. WAA88185Hoe het ook zij: na deze twee kampioenschappen besluit RKC schoorvoetend om ook officieel betaald te gaan voetballen. In het seizoen 1984-1985 was het zo ver: RKC verscheen in de Eerste Divisie en met zoveel succes dat al in het seizoen 1988-1989 de Eredivisie werd bereikt.

Begin 1991 besluit de FIOD om de boekhouding van RKC eens zorgvuldig te inspecteren. Hoewel de inspecteur nog op het toilet gevangen werd gehouden terwijl de boeken werden opgeschoond, kwamen er toch ernstige financiële onregelmatigheden aan het licht. Het gevolg was dat verschillende medewerkers en suikeroompjes het veld moesten ruimen. Bovendien hing de KNVB-licentie voor het volgende seizoen aan een zijden draadje. Pas na verkoop van de halve selectie kwam die licentie alsnog rond.

Het eredivisie-team van R.K.C. Waalwijk, seizoen 2002-2003. Fotograaf: Piet Pullens. Foto: Streekarchief Langstraat, Heusden, Altena, nr. WAA40139.De vereniging maakte van de gelegenheid gebruik om een groot aantal integere en bekwame bestuurders aan te trekken en zodoende voor het eerst een écht professionele organisatie op te zetten. RKC heeft het vervolgens tot en met het seizoen 2006-2007 in de Eredivisie volgehouden. De club eindigde regelmatig bij de eerste tien en mocht ook meerdere keren deelnemen aan het toernooi om de Intertoto Cup, maar degradeerde uiteindelijk in 2007.

Zeker na deze degradatie kwakkelt de vereniging een beetje: prima resultaten in de Eerste Divisie worden afgewisseld met mindere in de Eredivisie, hoewel ze in die Eredivisie in 2012 nog op een uitstekende zevende plaats eindigden.

De afloop

RKC kampt met een tamelijk chronisch geldgebrek. De Langstraat, het verzorgingsgebied van de club, is een kleinschalige regio. Dat maakt het lastig om grote sponsoren te vinden én om topspelers lang vast te houden. Ondanks de sympathie van de bevolking en de vaak ruimhartige steun van de gemeente Waalwijk beleven ze in alle opzichten spannende tijden. Een nieuw “Wonder van Waalwijk” zou als geroepen komen....

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.