skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Aardappelrooien en inkuilen in Overloon

Aan de gezichten te zien, moet een staaltje verbluffende techniek zijn geweest: in 1950 geeft de Kring Cuijk van de NCB een demonstratie aardappelrooi- en inkuilmachines in Overloon.

Bij de foto staat als uitleg dat het gaat om een “traktormachine met stavenrooster” die de aardappelen achter de machine neerlegt. Niet zo gek dat een dergelijke demonstratie in díe tijd – nog maar vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog – uitsluitend mannen trekt. Die jaren-vijftigsfeer blijkt ook uit de kapsels en hoofddeksels van de aanwezigen. Tot zo ver wat we zelf kunnen zien. Nu zoeken we de verhalen achter deze foto.

Was je bij de demonstratie? Heb je gewerkt met een dergelijke machine? Wat kostte dat in die tijd? En wat voor consequenties had een dergelijke machine voor het dagelijkse werk? Heb jij zo’n verhaal? Deel het met ons en blaas deze geschiedenis weer nieuw leven in.

Reacties (2)

Nellie Derks - Klaassen zei op 27 maart 2013 om 08:55
Ja, in het Overloonse Vlak, op de boerderij van de fam. Huysmans is in de jaren vijftig inderdaad een demonstratie gegeven en gewerkt met een nieuw ontworpen aardappelrooier.
Wij, de jonge boerinnen van die tijd mochten zorgen voor koffie, broodjes, enz. Dat is wat ik mij er nog van herinner. Ook misschien omdat wij de naaste buren waren waar deze demonstratie werd gegeven.

Maar van de werking van deze machine weet ik helemaal niets van. Wel dat het veel handenarbeid minder zou kosten. Een hele vooruitgang dus.

Van de mensen op de foto ken ik helemaal niemand terug.
Het dragen van zo’n donkerblauw alpinopetje was toen bij de boeren, zowel jong als oud, in. Het zat makkelijk, was warm. Een gemakkelijke dracht.

Ook de dames gebruikten nog al eens een hoofddoek. Zat ook makkelijk, was ook warm, hield de haren bij elkaar, want elke week naar de kapper, zoals bij velen toch wel gebruikelijk is tegenwoordig, was er toen niet bij. Het was een hele andere tijd. Geen tijd, en ik denk ook niet de middelen om het te kunnen doen.

Het stomen van aardappelen in grote ketels, zoals toen gebeurde, weet ik helemaal niets, wel dat het gebeurde. Bij ons op de boerderij werden de aardappelen rauw gevoerd.
Succes met jullie speurwerk.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 27 maart 2013 om 08:59
@Nellie: Hartelijk dank voor je reactie op deze foto. En wat grappig dat je er zelf ook nog (enigszins) bij betrokken was (met de koffie en broodjes).

Goed ook dat je vertelt over de alpinopetjes en de hoofddoeken; dat geeft ook een mooi inkijkje in die jaren. Ben je zelf later ook op de boerderij blijven werken?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen