skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De val van Burgemeester Bovens

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 20 april 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Bovens was burgemeester in een tijd dat het burgemeesterschap in veel plaatsen nog maar een parttime functie was. Vóór de Gemeentewet uit 1851 stelde het burgemeesterschap in kleine gemeenten weinig voor. Je kon er niet van leven. Burgemeesters waren in hun dagelijkse leven dan ook vaak boer of bierbrouwer, beroepen met een bepaald risico voor de gezondheid.

Bovens was boer. Op een dag was hij bezig met voorbereidingen voor het binnenhalen van hooi en stro. In zijn schuur was boven de dorsvloer voldoende ruimte voor opslag; de zolder hoefde alleen nog maar even te worden ingericht. Dat “even” zou Bovens fataal worden.

We schrijven 26 juni 1828. Er moesten enkele planken boven de dorsvloer worden gelegd, niet te dicht en niet te ver van elkaar af. Bovens klimt die middag de trap op en begint aan zijn klus. Als hij min of meer boven de dorsvloer hangt, beginnen enkele planken uit elkaar te schuiven. Hij kan nog net zijn evenwicht bewaren, maar omdat hij nog maar op één plank zit, bezwijkt die onder zijn gewicht. De edelachtbare valt naar beneden met zijn hoofd op de harde dorsvloer en zijn schedel splijt als een walnoot. Niemand die het ziet of hoort gebeuren. Een half uur blijft hij moederziel alleen en bewusteloos liggen.

Na enige tijd vinden zijn huisgenoten hem. Ze zien meteen dat de situatie heel ernstig is. Pastoor De Goeij wordt erbij geroepen om hem de absolutie te geven. Daarna wordt dokter Rousseau uit Venray erbij gehaald om te constateren wat er nu precies aan de hand is met het slachtoffer. De dokter kan eigenlijk niets meer voor de verongelukte burgemeester doen. Bovens heeft bloedingen in zijn hoofd en het is een kwestie van tijd voordat hij overlijdt. Rousseau heeft het juist ingeschat: spoedig na het ongeval sterft Bovens. In Maashees en Overloon moet men op zoek naar een nieuwe burgemeester.

Reacties (4)

Maas zei op 12 mei 2009 om 22:44
Iemand die hooit is nog niet perse een boer!
Pierre Theodore Bovens was is ieder geval een reder die schepen op de Maas had varen tussen Luik en Dordrecht. De familie was letterlijk en figuurlijk zeer welvarend. Hij was getrouwd met Maria Melchiorina Cremers in Maashees. En die was ook rijk en wel zo dat het volgende verhaal werd verteld: Toen het huis van de familie Cremers in brand stond en niet meer te redden was, zag men het gesmolten zilver vanaf de trap naar buiten stromen. In 1819 kocht hij o.a Kasteel Broekhuizen.
Bron: <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Broekhuizen" target="_blank">wikipedia</a> en de website van de familie <a href="http://www.raymakers.name/index2.php?mc=39" target="_blank">Raymakers</a>
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 14 mei 2009 om 11:01
Nee, inderdaad. Als er bij een huisbrand het gesmolten zilver de trap afstroomt, dan zal meneer Bovens geen doorsnee boer zijn geweest. Hartelijk dank voor je aanvulling op ons verhaal en we houden ons aanbevolen voor nog meer verhalen.
Noud Lichteveld (familieregister in mijn bezit) zei op 29 juli 2013 om 20:10
In het handgeschreven familieregister van grootvader Bovens te Uremond staat hierover het volgende (oorspronkelijke tekst)
&quot;1826 Den 26 Junij donderdags om vijf uren namiddag is overleden P.T. Bovens Burgemeester van Maashees en overloon, Zoon van Carolus Bovens en van Elisabeth Peters en man van Maria
Melchorinna Cremers te Maashees begraven Den 28 junij zaterdag smorgens van tien uren, is het lijk al hier af gehald met drie priester en de school kinderen en daar naar is een solomnele mis geweest, en daar naar is het ligchaam ter aarde besteet in een gemtselt garf nevens de sacrastie, na de middag onstrek van twee of half drie was hij na agter gegaan omhet goed te leggen, boven de schuur deel om daar hui op te pakken omstreek van drie uren heb ik J: Laden hem daar gevonden, op de schuur deel met de kop op de grond, heel gewond aan het hoofd, ook een blessuur aan het been, toen is den Zeer Eerwaarde heer J:H: de Goei gekomen, om hem den heilige olij te gevern, Den Zeer Eeerwarde Heer J:H: de Goei, heeft hem nog mij in 't huis geholpen tot in zijn kamer al waar hij hem den heilige olij gegeeven heeft, en een Uur daar naar is den Doctor Rousseau van venraaij gekomen om de wonden te visiteren en heeft geziet als dat het doodelijk was, en alle hulp aangewent maar het was te vergeefs, om vijf urfen is de Ziel van het ligchaam gescheiden naar de anderenwereld het ligchaam is in de Zaal geliet, bis dat het begraven wierd, en zes warsse karssen om het lijk laten braden overdag twee vrouwkens bij laten bidden zoo lang bis dat het lijk boven aarde gestaan heeft snags de wakers&quot;
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 30 juli 2013 om 12:18
Hartelijk dank, Noud Lichteveld, voor het weergeven van deze oorspronkelijke tekst, die niets aan de verbeelding overlaat..
Als u nog meer verhalen uit het familieregister op het forum wilt zetten, bent u van harte welkom. U kunt altijd bij de plaats, waarin het zich afspeelt, een nieuw onderwerp beginnen. Ik denk dat u de lezers daar een groot plezier mee zult doen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen