skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

D.A. van der Schans: burgemeester in oorlogstijd

In het begin van de bezetting vaardigde burgemeester Van der Schans deze proclamatie uit, waarin hij de inwoners van de gemeente Eethen opriep om zich correct te gedragen tegenover de Duitse bezetters. In 1944 toonde Van der Schans aan dat hij een goede burgemeester in oorlogstijd was!

David van der Schans woonde in Drongelen naast de boerderij De Assem. In 1944 bood de familie Van der Schans op de Assem onderdak aan de verzetsman A.W.M. Ausems (schuilnaam ‘Evers’) met zijn zender. Met deze zender worden berichten over de positie van Duitse stellingen in het Land van Heusden en Altena via een in de lucht hangend vliegtuig verzonden naar de Nederlandse militaire inlichtingendienst in Engeland.

Op 14 mei 1944 speuren circa 200 Duitse militairen en rechercheurs zeven uur lang naar de verborgen zender. Onderduiker Frank van Duuren ziet de Duitsers aankomen en waarschuwt iedereen. De overval gebeurt zo snel dat de bewoners nauwelijks de tijd hebben om de zender te verbergen. De bewoners krijgen huisarrest. Bij de boerderij staan twee hooimijten, een hoge en een lage. In de lage hooimijt zit de zender verborgen, de antenne is verstopt in een vat met koolzaad.

De Duitsers gaan een naburig huis binnen, waar burgemeester David van der Schans woont. Als aan Jan van der Schans wordt gevraagd of er een zender is, wijst hij naar een oude radio die het niet meer doet. Ze ondervragen ook Evers, die glashard beweert opkoper van snoeihout te zijn dat gebruikt werd voor bakkersovens. De Duitsers herkennen hem niet. Uit woede de zender niet gevonden te hebben, dreigen ze de burgemeester dood te schieten, als hij niet vertelt waar hij verborgen is.

Ze dwingen hem een stuk grond af te zetten van een bij twee meter en een gat te graven. Het dreigement voeren ze niet uit. Wel nemen ze enkele bewoners mee, onder wie burgemeester Van der Schans. Hij wordt enige tijd geïnterneerd in kamp Haaren. Ook Frank van Duuren wordt opgepakt en op transport gesteld naar Duitsland, maar hij overleeft de oorlog.

Burgemeester Van der Schans bij zijn installatie als burgemeester van Eethen in 1936. Foto: SALHA

Bron: C de Gast, “Bastiaan Ockers, een bescheiden verzetsman uit Meeuwen”. In: Nieuwsblad van 4 mei 2011

Reacties (7)

Aleid van der Schans zei op 10 februari 2015 om 18:11
Bij surfen op internet kwam ik dit verhaal tegen. Burgemeester D.A. van der Schans was mijn grootvader. Mijn vader Roeland van der Schans, enige zoon van D.A. van der Schans, is inmiddels ook overleden. Dit verhaal kende ik niet en heeft indruk op mij gemaakt, ik zal het dan ook aan mijn broers sturen. Deze foto zit in ons familie album. Indien jullie nog meer informatie hebben, zijn we zeker geïnteresseerd. Bedankt voor dit verhaal en succes met andere initiatieven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 februari 2015 om 09:18
Dank je Aleid, fijn dat je reageert. De complimenten gaan naar Kees van Everdingen die het verhaal geschreven heeft. Goed te horen dat het verhaal veel betekent. Wie weet, heeft Kees van Everdingen meer informatie; die zal zich dan nog zeker even melden.

En als jij zelf het verhaal wil aanvullen of foto's wil toevoegen, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!
koenraad van der schans zei op 30 januari 2017 om 22:33
ik vroeg me af of ik familie was ik kom uit rotterdam oorspronkelijk uit schaarloois
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 januari 2017 om 10:27
Je zou in de familie nog eens naar bidprentjes of trouwboekjes kunnen vragen Koenraad. Want om onderzoek te doen in de Burgerlijke Stand ben je aan een vrij strenge openbaarheidsbeperking gebonden. Geboorteakten b.v. moeten 100 jaar of ouder zijn voordat ze openbaar zijn. Met het zoeken in trouwboekjes e.d. kun je proberen alvast een start te maken met je stamboomonderzoek, waardoor je er achter zou kunnen komen of je familie bent van deze burgemeester Van der Schans.
koenraad van der schans zei op 3 februari 2017 om 21:22
ja heb geen informatie alles is al overleden weet alleen dat me overgroot vader jan hendrik van der schans heette en me opa koenraad van der schans maria van kleef me vader heet ook koenraad en ik ook ui chaarloois rotterdam
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2017 om 17:10
Dat is jammer, Koenraad, want alleen met de manier waarop mijn collega Mariet beschrijft, kun je die vrij actuele informatie achterhalen.

Je kunt wel een sprong maken in je stamboom en kijken of dit ook familie is:

https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search?serviceUrl=%2Fgenealogie%2Fq%2Fpersoon_achternaam_t_0%2Fschans%2Fq%2Fpersoon_voornaam_t_0%2Fkoenraad%2Fq%2Fpersoon_achternaam_t_1%2Fschans%2520%2Fq%2Fpersoon_voornaam_t_1%2Fjan%2520hendrik%2Fq%2Fzoekwijze%2Fs%3Fapikey%3D0ea60280-55ad-11e2-bcfd-0800200c9a66%26template%3Dxhtml%26form%3Dpersonen%26zoeken%3DStart%2Bzoeken

Sprang-Capelle en Drongelen liggen op een vrij korte afstand dus dat kan - in combinatie met de voornamen - wel een optie zijn... Bekijk daarvoor ook de website van Streekarchief Langstraat Heusden Altena waaronder Sprang-Capelle ook valt:

http://salha.nl/overzicht-digitaal-beschikbare-bronnen

Succes ermee!
Rik van der schans zei op 3 augustus 2018 om 18:09
Ik vond het een mooi verhaal ben zelf ook bezig naar mijn familie geschiedenis en als er om en toen kwam ik bij dit verhaal echt mooi or hebben jullie een familie wapen ?laat het me weten op me e mail
Groeten van rik vd hans

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!