skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Dubbel afscheid bij de brandweer

Op zaterdag 13 sept. 1980 namen de Boekelse brandweer, het gemeentebestuur van Boekel en de Boekelse bevolking afscheid van hun brandweercommandant, Martien v.d. Ven.
Martien werd, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, per 1 september eervol ontheven van het commando van de Boekelse vrijwillige brandweer.

Uit dank voor de 31 jaar dat hij zich ingezet had voor deze instantie bood het gemeentebestuur van Boekel hem die zaterdagavond een receptie aan in Nia Domo.

Daarvóór had een besloten bijeenkomst plaatsgehad, waar burgemeester Pompen een uitgebreid dankwoord tot Martien had gesproken.

Ook de heer Dings, commandant van de Regionale brandweer N.O.-Brabant, en ondercommandant Mary v. Haandel richtten het woord tot de oud-brandweer-commandant.

Uit handen van voorzitter Theo Hoevenaars van de brandweervereniging kreeg v.d. Ven een horloge aangeboden.

Opvallend in de brandweercarrière van de heer v.d. Ven waren zijn inzet en belangstelling voor de vrijwillige brandweer. Zijn houding binnen het korps leidde in eerste instantie tot een benoeming tot bevelvoerder. In 1966 volgde de benoeming tot ondercommandant en in 1974 het uitreiken van de hoogste onderscheiding in de Nederlandse brandweervereniging. 

In 1979, na het terugtreden van Wim Peters, werd Martien v.d. Ven benoemd tot commandant.

Het gevolg van het afscheid van Martien v.d. Ven was dat het Boekelse korps nodig een nieuwe commandant moest hebben. Met instemming van het hele korps ging Martien v.d. Brand deze taak op zich nemen.

Een andere wisseling in de staf bestond uit het terugtreden van de heer Marinus (Rien) Reijbroek als bevelvoerder. Hij werd opgevolgd door Harrie Opsteen.

 

Een feestavond in het clubhuis; café  “’t Centrum", ook wel “’t Menneke“ genoemd, sloot die zaterdagavond de commandowisselingen bij de Boekelse vrijwillige brandweer af.

Reacties (1)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 18 augustus 2016 om 00:11
In januari 1995 was er weer een veelvuldige 'wisseling van de wacht' bij de Boekelse Brandweer. Er werd afscheid genomen van Brandweercommandant Martien van de Brand die voor deze verdienste een legpenning kreeg en werd Mari van Haandel als de nieuwe geïnstalleerd .
Willie Verbruggen werd gehuldigd voor zijn 12,5 jaar lid - zijn van de vrijwillige Brandweer en er werd afscheid genomen van Ad van Lankveld die 34,5 jaar lid ervan was geweest. Deze laatste ontving dan ook de zilveren ere - medaille van Oranje Nassau daarvoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.