skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Ambitieuze onderwijzer

Via de post ontvingen wij een prachtig paspoort van Lambertus Driessen. Dit unieke document was bedoeld voor grensverkeer met Duitsland en is afgegeven in Oeffelt. Wij gingen op onderzoek uit en het blijkt dat reizen in het bloed zat van deze onderwijzer. Ga er maar eens goed voor zitten en ga mee op reis door het leven van Lambertus!

Paspoort voor grensverkeer met Duitsland van Lambertus Driessen. Afgegeven door de gemeente Oeffelt op 11 februari 1920.

Altijd onderweg...

Lambertus Gerardus Driessen werd in 1870 geboren als zoon van een Boxmeerse schoenmaker. Zijn eerste verhuizing vindt plaats als hij nog maar twaalf jaar oud is. Hij vertrekt dan namelijk als enige van zijn gezin naar Maastricht.

Vervolgens verliezen we Lambertus een aantal jaren uit het oog. In 1889 duikt hij weer op in Boxmeer, maar vertrekt hij diezelfde dag nog naar het Gelderse Bemmel. Hij gaat daar als onderwijzer aan de slag.

Al snel maakt de ambitieuze Lambertus promotie, zo lezen we in het Boxmeers Weekblad in 1896. Hij wordt in dat jaar namelijk aangenomen als hoofd van de school in Middelaar.

Een jaar later trouwt hij met Josephina Paulina Wilhelmina Puts en het stel krijgt drie kinderen.

In 1907 verruilt hij het Limburgse land voor de gemeente Oeffelt, waar hij ook als hoofd van de school wordt aangesteld. Hier houdt hij het een stuk langer vol. Pas in 1921 verkast hij met zijn gezin naar Utrecht, waar hij uiteindelijk in 1952 overlijdt.

Bijzonder geliefd

Vertrek van Lambertus Driessen uit Boxmeer naar Middelaar. Bron: Boxmeers Weekblad, 16 oktober 1896. Met zoveel verschillende woonplaatsen kan het soms lastig zijn om ergens voet aan de grond te krijgen. Dit gold echter niet voor Lambertus, integendeel. Volgens het Boxmeers Weekblad was hij een geliefde onderwijzer met hart voor de lokale en de internationale gemeenschap. Zo lezen we in 1896 dat de gemeente Boxmeer hem veel succes wenst met zijn nieuwe betrekking in Middelaar, maar dat hij zeker gemist gaat worden.

In de jaren na zijn vertrek ontwikkelt de jonge onderwijzer zich tot een ervaren hoofd van verschillende scholen. Daarnaast geeft hij lezingen en cursissen Beschrijving van de cursus Pluimvleeteelt, Boxmeers Weekblad, 31-03-1917als pluimveeonderwijzer. Uit het krantenbericht hiernaast (Boxmeers Weekblad, 31-03-1917) blijkt dat Lambertus' lessen niet alleen leerzaam waren, maar dat hij ook niet vies was van een beetje humor!

Idealist

Lambertus Driessen stond niet alleen bekend om zijn leerzame lessen of om zijn grappen en grollen. Hij wierp zich namelijk ook op als leider van de plaatselijke idealistische Esperantistenbond. Deze club zette zich in voor het Esperanto, een neutrale wereldtaal. Ook Lambertus was hier een groot voorvechter van, zo blijkt uit onderstaande toespraak in 1911:

Toespraak van Lambertus Driessen bij de Esperantistenbond te Boxmeer. Bron: Boxmeers Weekblad, 09-09-1911.

Het Esperanto bestaat vandaag de dag nog steeds, dus onze Lambertus heeft niet voor niets gestreden. Ook op het gebied van onderwijs heeft hij zijn sporen nagelaten, zoals we hierboven hebben gezien. Blijft natuurlijk wel de vraag waar onze ambitieuze onderwijzer het paspoort voor grensverkeer met Duitsland nu precies voor nodig had...

Raadseltje

Tot slot roepen we jullie hulp in bij onderstaande foto. In 1914 nam een zekere Van Aerssen afscheid van de Oeffeltse school. Het hoofd van deze school zal natuurlijk ook ongetwijfeld van de partij zijn geweest. Kun jij ons (aan de hand van zijn paspoort foto) vertellen wie van deze heren 'onze' Lambertus is?

Afscheidsfeest van Van Aerssen in Oeffelt, 1914.Aanvulling Martin Derks 25 april 2023:

De middelste man op de groepsfoto is volgens mij geen onderwijzer, maar Nöl Gerrits (de molenaar) uit Oeffelt.

Reacties (10)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 mei 2017 om 11:16
Het valt me op dat het paspoort vermeldt; Lengte : 1 .. m. Wat men verder in kan vullen. Dus op (volwassen) mensen met een iet-wat extreme lengte (of korte) werd in principe niet gerekend. Ik weet overigens niet of dat later; eind 20ste eeuw, er ook nog zo op stond.
Harrie de Bruijn zei op 13 januari 2019 om 21:28
De man links met de sigaar is Lambertus Driessen. Geplaatste foto is onduidelijk.
Ik ka een betere aanbieden indien gewenst
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 januari 2019 om 13:20
Heel erg bedankt voor je reactie Harrie. Goed dat we nu weten dat Lambertus links op de foto staat. En we zouden heel graag een betere versie van de foto bij dit verhaal willen plaatsen. Zou je een scan willen opsturen naar forumbeheer@bhic.nl? Alvast heel erg bedankt. En mag ik vragen hoe het komt dat je Lambertus zo goed herkent?
Albert
Albert zei op 14 januari 2019 om 14:00
Mariët, er is in het Forum al eerder over deze foto geschreven?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 januari 2019 om 12:06
Je hebt helemaal gelijk Albert. Ik heb ondertussen de foto's ontvangen van Harrie. Het blijkt dat het om een andere foto van ditzelfde gezelschap gaat en daar staat Lambertus Driessen dus aan de linkerkant. Terwijl hij op deze foto (én op dezelfde foto uit het andere verhaal) aan de rechterkant zit. Ik ga de foto's van Harrie hier dadelijk bijzetten, dan kun je het zelf ook zien. Bedankt!


Foto van het echtpaar Driessen


Hannah Roelofs zei op 7 september 2020 om 19:34
Wat grappig. Dit artikel gaat over mijn overgrootvader!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 september 2020 om 20:43
Hee wat leuk, Hannah! Kleine kans maar heb je je overgrootvader misschien zelf nog gekend? Of heb je nog verhalen of foto's om hier aan toe te voegen?

We horen het graag!
Martin Derks zei op 25 april 2023 om 15:47
De middelste man op de groepsfoto is volgens mij geen onderwijzer, maar Nöl Gerrits (de molenaar) uit Oeffelt.
Jeanne1 zei op 25 april 2023 om 16:27
De fotograaf van het echtpaar Driessen was H. van der Zijl, die in de periode 1886-1908 aan de Nieuwendijk in Amsterdam werkzaam was.

https://rkd.nl/nl/explore/artists/418160

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen