i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Valkenswaard
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 1 november 2016 om 07:51 uur

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans die het vroeger voor het zeggen hadden in de Antoniuskerk? Vertel het ons!

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant, fotonummer PNB001068367 

De Antoniuskerk werd gebouwd in de jaren 1920-1921, om de uitbreiding van de plaats op te vangen. Het ontwerp was van F. Wolters uit Eindhoven. Hij heeft het net geen eeuw uitgehouden: in 2015 werd hij gesloten. Maar in al die jaren hebben heel wat inwoners er hun hoogte- en dieptepunten gevierd en de H. Mis bijgewoond.

Die parochianen moesten natuurlijk een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Meneer pastoor en zijn kapelaans waren de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden.

Kun je je nog herinneren hoe dat vroeger ging? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Heerkens, hieronder op de foto. Herken je hem nog?. Hij kwam in 1939 naar de parochie, en verzorgde daar ook halverwege de jaren vijftig nog de heilige mis. Zijn kapelaans waren toen de heren A.P. van Rooij en W.H.A. de Bekker. Of heb je misschien levendiger herinneringen aan die andere pastoor, uit de jaren zestig, de eerwaarde heer Brocken?

Je kunt hieronder al je verhalen met ons delen.

Pastoor Heerkens

Links: Pastoor J. Heerkens (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a16788)

 

Rechts: Pastoor P.H.A. Brocken (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12264)

Pastoor Brocken
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: