i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Breda , Ginneken en Bavel
Periode: 1906 - 1960
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Betaald voetbal

Antoon Verlegh (1896-1960)

vertelde op 22 februari 2017 om 08:13 uur

Antoon Verlegh was wellicht de beste speler die NAC ooit heeft gehad. Een tactisch sterke topspits met een fabelachtige techniek, die eigenlijk op iedere positie in een elftal kon spelen en uitblinken. Verlegh was nog maar 10 jaar oud toen hij GVV (de Ginnekense Voetbal Vereniging) oprichtte.

Zijn handigheid en vermogen zich overal doorheen te wurmen, bezorgden hem al meteen de bijnaam ”De Rat”. Als 12-jarige stapte hij over naar NOAD en NOAD ging in 1912 op in NAC Breda. Vanaf toen verdedigde hij 19 jaar lang de Bredase clubkleuren. In die periode werd NAC zes keer Kampioen van het Zuiden, en in 1921 zelfs landskampioen.

We weten dat hij minstens 125 doelpunten scoorde, maar de clubarchieven uit zijn tijd zijn grotendeels verloren gegaan. Het werkelijke aantal zal wel nooit meer te achterhalen zijn. “Heel veel!” is echter een veilige schatting. Verlegh speelde acht interlands, waarin hij twee keer wist te scoren.

Antoon Verlegh, staande, 4e van linksNa zijn actieve loopbaan wist hij ook als trainer NAC Kampioen van het Zuiden te maken. Verlegh was nu eenmaal een voetbalkenner met visie, die zich niet alleen tot het laatst toe in vele functies voor NAC heeft ingezet, maar die ook als zeer gerespecteerd KNVB-bestuurder het Nederlands voetbal vorm bleef geven.

Verlegh overleed al in 1960 en zijn gloriejaren als voetballer liggen inmiddels zelfs bijna 100 jaar achter ons, maar het NAC-stadion, het Clubblad, het NAC-jeugdtournooi en zelfs een Bredase straat dragen nog steeds zijn naam.

“Rat” Verlegh blijkt onvergetelijk en geen “Brabants Elftal van de eeuw” kan compleet zijn zonder hem.

Foto's: wikipedia.org / en.wikipedia.org

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: