skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Bakkerij van Eijndhoven uit Liempde ademt liefde voor het vak, en dat al drie generaties

Zelf is hij een halve eeuw bakker en de derde generatie in de familie die het bakkersvak beoefent. Jos van Eijndhoven uit Liempde: “Geloof me, een mooier vak dan dit kan ik niet bedenken.”

Van links naar rechts: de moeder van Jos van Eijndhoven - dan 28 jaar - compagnon Jan van der Vleuten, de echtgenote van Van der Vleuten (Sjaan v.d. Wiel), hun dochter Mien, zoon Ton en vermoedelijk Henk (nog net zichtbaar boven het boekje van de pastoor)

Rond een uur of drie staat hij op. ’s Nachts wel te verstaan. “Werken in de nacht vind ik een voorrecht. Het is echt magnifiek. Er gaat geen telefoon, niemand die je stoort, dan kun je hele mooie dingen bedenken”, vertelt hij met een lach. Zo lang als hij zich kan herinneren, wordt er gebakken in de familie. “Ik heb de oprichtingsakte van de bakkerij uit 1881. Zo ver gaat zelfs mijn geheugen niet terug”, zegt hij met een lach.

Opening

Op deze oude foto’s is hij zelf niet te zien. “Die foto’s zijn gemaakt uit 1948 en ik ben van 1952. Maar de ruimte, de inrichting, de mensen: die zijn mij heel goed bekend.” In 1948 ging zijn vader een samenwerking aan met Jan van der Vleuten, mogelijk gestimuleerd door de gemeente, vermoedt Van Eijndhoven. Toen is persbureau Het Zuiden ook gekomen om deze opening vast te leggen. 

 verhaal gaat verder onder de foto

“Maar mijn vader had al snel bedacht dat hij het makkelijker vond als hij de richting helemaal zelf kon bepalen.” Eerder was het idee van een koekjesfabriek ontstaan, maar dat liet pa Van Eijndhoven na verloop van tijd weer varen. “Mijn vader was een man van het brood. Maar in onze kindertijd vonden we op zolder nog allemaal blikken en lege kruiken die aan die koekjestijd herinnerden.”

Geen dienstplicht

Na de keuze van Van Eijndhoven om zich specifiek te richten op het brood, groeide de zaak alleen maar harder. “Toen ik op de lagere school zat, waren er nog vier bakkers in Liempde, toen ik op de middelbare school zat, was er dan nog maar één; de onze.” Druk om bakker te moéten worden, heeft Jos nooit ervaren. “Ik wilde dit heel graag zelf en kon op m’n 16de beginnen, direct na de mulo. Eind jaren zestig was er nauwelijks aan personeel te komen. Ik hoefde zelfs niet in dienstplicht omdat ik thuis onmisbaar was voor de bakkerij. En ik wilde niets liever dan aan de slag dus dat kwam perfect uit. Mijn vader zelf heeft ook altijd doorgewerkt, tot aan zijn dood op z’n 69ste.”

verhaal gaat verder onder de foto

In 1980 namen Jos en zijn vrouw de bakkerij over. Na z’n 60ste heeft Jos ietwat gas teruggenomen: zondag, maandag, dinsdag is de winkel gesloten. “Dat heb ik ook aan onze klanten uitgelegd. Dat ik dit nog heel graag heel lang wilde blijven doen, dus dat je dan ook moet keuzes moet maken. Dan neem ik Herman van Veen als voorbeeld die ik samen met m’n vrouw laatst in Carré zag: die huppelt ook nog over het toneel. Zo wil ik dat ook, maar dan in mijn bakkerij. Samen met mijn vrouw Ine want we doen dit echt met ons tweeën, samen met ons personeel.” Het huis waarin ze al zo’n veertig jaar wonen, ligt als het ware in de bakkerij, zoals dat vroeger ging. “Werk en privé, dat loopt naadloos in elkaar over.”

Klumpkesbrood

Wie bakkerij Van Eijndhoven zegt, zegt ook klumpkesbrood. “Vroeger waren hier de werktuigendagen, en al veertig jaar lang is hier de boerenmert. We hebben toen een soort cadeau-artikel bedacht, iets wat je aan standhouders als bedankje kon geven, en dat werd het klumpkesbrood. Want Liempde was ooit ook nog een echt klompendorp. Dat is minder maar het klumpkesbrood kun je nog altijd krijgen, met miniklumpkes erbij.”


met rechts pastoor Kluitman uit Liempde 

Reacties (11)

Rini de Groot. (Best) zei op 20 januari 2018 om 22:07
Prachtige foto,s.
Op Boomfeestdag woensdag 24 maart 1999 werden door leerlingen van de basisschool samen met Natuurwerkgroep Liempde op Landgoed Velder bomen geplant.
Het werk werd onderbroken door de dames Van Boeckel voor koffie met een toepasselijk broodje, uitziend als een eikel in de nap. Op het wikkelpapier las ik Bakkerij in het dorp, van Eijndhoven Liempde.
Jos, de traktatie werd zeer op prijs gesteld!
(Als lid van de Natuurwerkgroep was ik hierbij aanwezig.)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 januari 2018 om 11:50
Wat een leuke reactie Rini, en mooi dat het Liempds Klumpkesbrood zo goed ontvangen werd.
Bert van der Wiel zei op 19 juli 2018 om 15:02
Op de 1e foto; de echtgenote van Jan v.d. Vleuten is Sjaan v.d. Wiel, een nicht van mijn vader. 2e Foto; wie zijn de vier heren op deze foto? Ik heb het vermoeden dat er wel eens een oom van mij bij kon staan. 4e Foto; helemaal links is dat bakker Koos v. Eijndhoven?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2018 om 13:23
Bedankt voor je reactie Bert, ik heb de naam van de echtgenote van Jan bij de foto geplaatst. Ik hoop dat andere gebruikers van onze website je meer kunnen vertellen over de namen van de heren op de derde foto. Het zou toch leuk zijn als iemand deze bakkers nog zou herkennen.
Niels van der Vleuten zei op 9 april 2019 om 14:49
Beste, op foto 2 staat mijn vader Ton van der Vleuten en verder ome Henk, ome Jo, ome Nol en ome Ad (Adriaan). Verder volgens mij ook tante Miep en tante Mien.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 april 2019 om 13:05
Bedankt voor je aanvulling, Niels! Heb je toevallig zelf ook nog foto's van de bakkerij die je met ons zou willen delen? Dan zetten we die er graag bij, hoor.
Christina
Christina zei op 15 april 2021 om 22:04
Bel gerust naar de bakkerij, liefst in de voormiddag en vraag naar mijn man Jos van Eijndhoven.
(Vanaf woensdag tot en met vrijdag)
Telefoonnummer verkrijgbaar via het BHIC
JokeZwanikken Leenders MHA zei op 4 november 2023 om 14:31
Pastoor op eerste foto is toch niet pastoor van Eiijndhocen uit Mariahout.!
Bewoners. van Voorburg Vught hebben genoten van de traktatie uit Liempde van v Eijndhoven
een paar bewoners kende de winkel nog
Christina zei op 4 november 2023 om 19:42
Heel fijn dat het Klumpkesbrood zo goed heeft gesmaakt.
Pastoor van Eijndhoven uit Mariahout staat er niet bij Joke.
Volgens Jos is het pastoor Kluitman uit Liempde.
Christina zei op 4 november 2023 om 19:46
Moest pastoor Kluitman zijn.
Rini. de Groot. zei op 4 november 2023 om 20:14
Prachtig! dat een plaatselijke Bakker al bijna 17 jaar zo creatief is! Al meer da 17 jaar. Vermoedelijk als eerste in Best Bakkerij Sonnemans wanneer je bv. wanneer je de winkeldeur opende er een belletje ging verbonden aan een koord waaraan een gewicht zat, zoals vroeger. En voor Pasen een broodje als Paashaas met een gekookt ei en meer van die activiteiten.
Een foto in de winkel de bakker door het deurraampje op een hoorn blies aan de dorpelingen liet weten dat het gebakken brood klaar lag. Ook wel eens afgebeeld met een kraaiende haan.
Doch dan moet er daarvoor wel een geschikte persoon zijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen