skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Boekel krijgt modern psychiatrisch centrum

In 1967 start de bouw van een grote psychiatrische kliniek op het terrein van Huize Padua. Boekel wordt de vestigingsplaats van het psychiatrisch streekziekenhuis voor de regio’s Oss, Helmond en Veghel.

Foto: BHIC. De psychiatrische instelling Huize Padua vlak vóór de uitbreiding in 1967.

“Jongeman, wil je Broeder worden om je in te schakelen voor het mooie liefdewerk van de verpleging van de Psychisch gestoorde evenmens?” Zo werven de Broeders Penitenten begin jaren ’60 personeel voor hun instelling Huize Padua in Boekel. Naast ‘liefde’ vraagt professionele zorg ook om goede voorzieningen. Op 7 oktober 1967 wordt bekend, dat er een nieuwe psychiatrische kliniek op het terrein van Huize Padua zal verrijzen. De kosten voor de gebouwen en inrichting gaan zo’n 12 miljoen gulden bedragen. Een flink bedrag, maar Boekel zal daardoor gaan fungeren als modern psychiatrisch streekziekenhuis voor de regio’s Oss, Helmond en Veghel. Een noodzakelijkheid.

Psychisch gestoorden

Het bestaande Huize Padua kan niet meer voorzien “in de opnamebehoefte van psychisch gestoorden in de regio Oost-Brabant”. Op dat moment is Huize Padua één van de zes inrichtingen van de Broeders Penitenten. De broeders dragen zorg voor 1500 zwakzinnigen en 1100 psychisch gestoorden. Van de laatste groep patiënten zijn er in Boekel 560 opgenomen. Capaciteitsgebrek beperkt de zorg. Jaarlijks kan nog geen derde van het aantal aanmeldingen worden geplaatst. En de nood is hoog: “Door de zich snel uitbreidende gemeenten Helmond, Veghel, Uden, Oss, Boxmeer en Deurne wordt een toenemende behoefte aan psychiatrische behandelingsmogelijkheden gevoeld.” De nieuwe kliniek moet de doorstroming van patiënten verbeteren.

Criminele psychopaten

De maximale opnameduur wordt zes maanden met de mogelijkheid om naar andere afdelingen te worden overgeplaatst. Alle “categorieën psychisch gestoorden” kunnen behandeld worden. Behalve dan zwakzinnigen of “gevaarlijke criminele psychopaten”. De nieuwe kliniek wordt uiteindelijk in 1970 geopend door geneesheer-directeur en zenuwarts Van Baar. Daarbij introduceert Huize Padua een nieuwe vooruitstrevende werkstructuur. De zogenaamde ‘equipments’ of vaste groepen deskundigen. Zij volgen en begeleiden de patiënten van opname tot ontslag. Naast opname- en behandelingscentrum wordt Boekel ook het centrum voor buitenactiviteiten. Een zogenaamde dubbele verzorgingsfunctie. Van liefdewerk tot professionele zorg, Boekel is klaar voor haar taak in de regio.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (1)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 12 maart 2017 om 21:52
Beste Rolf, is dit de letterlijke tekst uit de krant van toen ?
Ik vraag dit omdat ik vind dat voor alle duidelijkheid het beter voor de tekst was geweest als het woord 'Boekel' door '(Boekelse) Huize Padua' was vervangen ook al begrijpen de meesten wel dat dit wordt bedoeld.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen