skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Klooster Sint Antonius van Padua in Megen

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 30 januari 2017
bijgewerkt op 24 januari 2020
In 1629 werden de Franciscanen verdreven uit ‘s-Hertogenbosch, waar ze sinds 1228 een klooster hadden. Ze arriveerden in 1645 in het zelfstandige graafschap Megen. In 1648 begonnen de broeders met de bouw van een klooster.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantDe Staten-Generaal in Den Haag tekenden protest aan en de bouw werd tot 1652 stilgelegd. De zuid- en westvleugel zijn het oudst, ze zijn gebouwd tussen 1648 en 1654. De oostvleugel en de kapel dateren van 1670, in dat jaar begon ook de bouw van de kerk, die op 16 augustus 1689 werd ingewijd. Het gastenkwartier werd in 1713 toegevoegd en de zuidelijke uitbreiding van de oostvleugel buiten de pandhof is van 1809. In de jaren zeventig en negentig van de twintigste eeuw zijn kerk en klooster grondig gerenoveerd. Sinds 1954 is de kapel van het ‘Heilig Bruurke van Megen’ vanaf de straatzijde toegankelijk.

Tegenover het klooster gaven de franciscanen onderwijs in een gebouw, waarin vanaf 1645 tot 1967 de Latijnse School gevestigd was. Deze school was bestemd voor jongens uit Brabant en de Republiek, die in hun eigen omgeving geen katholiek hoger onderwijs konden volgen. In 1884 bouwde architect E.J. Margry de Latijnse School en het seminarie aan de overzijde, in neogotische stijl. Het gebouw werd aangepast en in 1971 als gemeenschapshuis Acropolis in gebruik genomen.

Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC Evenals het clarissenklooster is ook dit klooster gekenmerkt door een zekere eenvoud. Het bestaat uit vleugels rondom een pandhof. Het interieur van de kerk in Zuid-Nederlandse barokstijl heeft drie altaren, een preekstoel, een orgelfront, beelden en glasramen. Naast de kerk de eenvoudige kapel van het ‘Heilig Bruurke van Megen’ en de Patersgas, een keienstraatje grenzend aan de kloostermuur.

De tuin is van groentetuin omgetoverd tot een ‘leertuin’: De Hof van Lof staat vol planten en bloemen, die verbonden zijn met het kerkelijk jaar en de seizoenen.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's
  1. Aan de straatkant (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
  2. Vanuit de tuin (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC)

Reacties (1)

Julian zei op 30 augustus 2020 om 15:34
Tijdens de voorbereiding op het vormsel was het in onze parochie gebruikelijk om een bezoek te brengen aan het Franciscanenklooster in Megen. Vanaf het veerpont liepen we naar het klooster. Daarbij droegen we elk een jampot met een waxinelichtje, dat we in de kapel voor het altaar plaatsten.

In het klooster werden we rondgeleid door een minderbroeder Franciscaan. Ik was erg onder de indruk van de grote eenvoud waarin de Franciscanen leven. Het gebouw mag van buiten dan een naar hedendaagse begrippen rijke uitstraling hebben, van binnen is het een flinke stap terug in de tijd, waar moderne gemakken ontbreken. Wellicht een teken dat een mens ook niet altijd alles nodig heeft.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!