skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Boekelse molen

Paul Spapens
vertelde op 3 april 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Als ze in Boekel iets doen, doen ze het goed. Zoals praten over de toekomst van de standerdmolen, een van die monumenten in Brabant die je een keer gezien moet hebben. Al jaren wordt in Boekel gediscussieerd over waar deze molen naar toe moet.

De molen rond 1960Waar hij nu staat, vangt hij geen wind. Een machine die niet werkt, vervalt. Dus moet de molen ergens anders naar toe. In de loop van 2008 valt daarover een besluit.

Een van de opties is om dit monument op wielen te zetten. Het geeft wel aan hoe verknocht Boekel is aan de standerdmolen, die overigens al eerder werd verplaatst.

In het midden van de zeventiende eeuw werd de molen namelijk gebouwd in West-Brabant. Ongeveer een eeuw later werd de molen verplaatst naar Boekel. Heel wat meer Brabantse standerdmolens zijn ooit verplaatst. Dit molentype is men vanaf 1520 in Nederland gaan bouwen.

Al die Boekelse jaren was de molen een windgemaal. Daaraan kwam een einde toen in 1950 een elektromotor werd geïnstalleerd. Het monument raakte in verval. In 1959 kocht de gemeente de molen.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 26 maart 2008

Reacties (6)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 mei 2015 om 11:28
Deze molen, waarvan ondertussen waarschijnlijk al duizende foto's van gemaakt zijn en ook er velen van in 't BHIC - bestand staan, heeft voor dat ie op z'n huidige plek kwam ook lang op "De Elzen" in Boekel gestaan. Wie weet waar precies ?? Misschien wel bij de weg "Molenbrand"?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 mei 2015 om 13:47
De straatnaam "Molenbrand" blijkt niets met'n molen van doen te hebben. "Molenbrand" is ontstaan uit 'n verkeerd vertalen van 'n persoonsachternaam.
aldus Boekelnaar Sjef Verhoeven die dit uitgezocht heeft. De naam "Molenwijk" daar-in-tegen stamt wel af van het hebben bestaan van 'n molen aldaar.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 mei 2015 om 14:26
Nog wat details over boven vernoemde standerdmolen :
OP 16 Januari 1725 beval de heer van Ravenstein aan de land-rentmeester Albert Gybkens : '' Voor alle man aen den meestbiedenden te verpaghten den wintmeulen en meulenhuys tot Boeckel''.
Uit dit bevel blijkt dat in Boekel in 1725 een windmolen met molenhuis stond, die eigendom was van de heer van Ravenstein.
Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat de molen waarvan het tijdschrift '' De Molenaar'' in 1990 schreef : '' De molen van Boekel is 'n juweel van een standerdmolen, gelegen op 'n schitterende plaats in het dorp, op 'n berg aan de driesprong, in het verlengde van de Dorpsstraat''.
Aangenomen wordt dat de molen werd gebouwd op het buurtschap De Elzen, en tussen 1830 & 1867 werd verplaatst naar het centrum van Boekel.
Zoals in bovenstaand verhaal reeds benoemd, werd de molen in 1959 door de gemeente Boekel aangekocht van de toenmalige molenaar en vervolgens geheel gerestaureerd. Na korte tijd ontstond er echter een verschil van mening tussen beide partijen over het recht om de molen te laten draaien. Sindsdien heeft de molen nagenoeg niet meer gedraaid en werden de wieken, overeen komstig de '' molentaal '' in de ruststand voor lange duur gezet.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 mei 2015 om 16:11
Bedankt Gerard, voor al je aanvullingen bij deze foto van de Boekelse molen. En wat jammer dat de molen nu niet meer draait.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 januari 2016 om 14:21
Bedankt voor de link Frank!
Hier zijn heel wat gegevens te vinden over de constructie en de geschiedenis van deze molen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen