
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Neutelings gaat in 1920 als boekhouder aan de slag bij de koek- en banketfabriek Liga die na de Eerste Wereldoorlog voortgekomen is uit een verbond (inderdaad, liga!) van bakkers in Bergen op Zoom. De fabriek lijdt in die jaren flink verlies. Bakkerszoon en eigenaar Johannes Loose denkt het tij te keren met sportvoeding maar Neutelings wil juist insteken op kindervoeding. Slim tegen de achtergrond van de jaren twintig en dertig; een periode met een relatief hoge kindersterfte. Neutelings bedenkt een biscuit waaraan extra voedingsstoffen worden toegevoegd. Onder zijn leiding als adjunct-directeur komen in 1923 de eerste doosjes - met opvallend rode kleur en het lachende Liga-kindje erop – op de markt. Het eerste verpakte biscuit is niet alleen goed voor de hygiëne, het wekt in die tijd ook de indruk dat het om een farmaceutisch product gaat.
Noordpoolexpeditie
Steeds meer aandeelhouders geloven in het verhaal van Neutelings en Loose wordt – drie jaar nadat Neutelings als boekhouder is begonnen - buiten spel gezet. In West-Brabant wordt gegrapt dat Liga staat voor: Loose Is Geen Aandeelhouder. Het wordt een slepend conflict en uiteindelijk moet onder andere de pastoor als bemiddelaar eraan te pas komen om Neutelings officieel hoofd te maken van een dan nog armoedige onderneming. Maar Neutelings blijkt feilloos aan te voelen waarop hij moet inspelen. Als in juni 1928 het luchtschip Italia crasht tijdens een Noordpoolexpeditie weet Neutelings binnen 24 uur een hulpexpeditie – met een vracht aan Ligaproducten uiteraard – op de been te krijgen. Deze actie leidt tot grote naamsbekendheid.
De jaren vijftig en zestig zijn de beste decennia voor Liga. In 1953 komt er een nieuwe, vooruitstrevende fabriek in Roosendaal – waar op dat moment meer goedkope arbeidskrachten voor handen zijn dan in Bergen op Zoom. Het bedrijf heeft driehonderd man in dienst en wereldwijd worden miljoenen doosjes kinderbiscuits afgezet. Maar na die jaren zestig zijn grote gezinnen geen vanzelfsprekendheid meer. Bovendien klagen tandartsen dat het teveel aan suiker in de Ligakoeken als een dikke pap aan de kindergebitjes blijft plakken en voor meer cariës zorgt. Ook consultatiebureaus krijgen een andere visie op verantwoorde voeding.
Boete voor praten
Veel oud-werknemers kijken met warme gevoelens terug op hun tijd bij Liga. De lonen waren misschien laag en Neutelings was streng (praten tijdens het werk leverde je een boete op), maar hij was ook rechtvaardig: Liga is bijvoorbeeld één van de eersten met een oudedagsvoorziening. Goed berekend door de oud-boekhouder, die in 1994 net voor zijn 103de verjaardag overleed.