skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Boekhouder brein achter succesvolle koekjesfabriek

Wie heeft er in zijn jeugd géén Liga-koek gegeten? Of kan zich niet op z’n minst het plaatje van het lachende meisje op de rode verpakking voor de geest halen? Dit is allemaal te danken aan één man: Theo Neutelings.

advertentie voor de Ligakoek

Neutelings gaat in 1920 als boekhouder aan de slag bij de koek- en banketfabriek Liga die na de Eerste Wereldoorlog voortgekomen is uit een verbond (inderdaad, liga!) van bakkers in Bergen op Zoom. De fabriek lijdt in die jaren flink verlies. Bakkerszoon en eigenaar Johannes Loose denkt het tij te keren met sportvoeding maar Neutelings wil juist insteken op kindervoeding. Slim tegen de achtergrond van de jaren twintig en dertig; een periode met een relatief hoge kindersterfte. Neutelings bedenkt een biscuit waaraan extra voedingsstoffen worden toegevoegd. Onder zijn leiding als adjunct-directeur komen in 1923 de eerste doosjes - met opvallend rode kleur en het lachende Liga-kindje erop – op de markt. Het eerste verpakte biscuit is niet alleen goed voor de hygiëne, het wekt in die tijd ook de indruk dat het om een farmaceutisch product gaat.

Noordpoolexpeditie

Steeds meer aandeelhouders geloven in het verhaal van Neutelings en Loose wordt – drie jaar nadat Neutelings als boekhouder is begonnen - buiten spel gezet. In West-Brabant wordt gegrapt dat Liga staat voor: Loose Is Geen Aandeelhouder. Het wordt een slepend conflict en uiteindelijk moet onder andere de pastoor als bemiddelaar eraan te pas komen om Neutelings officieel hoofd te maken van een dan nog armoedige onderneming. Maar Neutelings blijkt feilloos aan te voelen waarop hij moet inspelen. Als in juni 1928 het luchtschip Italia crasht tijdens een Noordpoolexpeditie weet Neutelings binnen 24 uur een hulpexpeditie – met een vracht aan Ligaproducten uiteraard – op de been te krijgen. Deze actie leidt tot grote naamsbekendheid.

De jaren vijftig en zestig zijn de beste decennia voor Liga. In 1953 komt er een nieuwe, vooruitstrevende fabriek in Roosendaal – waar op dat moment meer goedkope arbeidskrachten voor handen zijn dan in Bergen op Zoom. Het bedrijf heeft driehonderd man in dienst en wereldwijd worden miljoenen doosjes kinderbiscuits afgezet. Maar na die jaren zestig zijn grote gezinnen geen vanzelfsprekendheid meer. Bovendien klagen tandartsen dat het teveel aan suiker in de Ligakoeken als een dikke pap aan de kindergebitjes blijft plakken en voor meer cariës zorgt. Ook consultatiebureaus krijgen een andere visie op verantwoorde voeding.

Boete voor praten

Veel oud-werknemers kijken met warme gevoelens terug op hun tijd bij Liga. De lonen waren misschien laag en Neutelings was streng (praten tijdens het werk leverde je een boete op), maar hij was ook rechtvaardig: Liga is bijvoorbeeld één van de eersten met een oudedagsvoorziening. Goed berekend door de oud-boekhouder, die in 1994 net voor zijn 103de verjaardag overleed.

 

Reacties (3)

Rini de Groot zei op 31 januari 2019 om 20:05
Jan, bedankt voor de bijdrage wat een Man een pracht verhaal.
Thuis werd die Liga niet gekocht dus ken ik de smaak niet.
Waren de Liga- pakken verpakt in bruine kartonnen verzenddozen ?
Dan werden deze in de zestig en zeventiger jaren gemaakt bij Philips Golfkarton in Eindhoven. Dat werden dure verpakkingsdozen het karton dat er voor gebruikt werd, de pulp, werd vermengd met een lichtbruine kleurstof.
'Boete voor het praten tijdens het werk' was mij niet bekend.
Sommige bedrijven mocht wel gezongen worden maar dan alleen vlotte nummers, want dat zou de productie verhogen.
Jan van Weert
Jan van Weert zei op 31 januari 2019 om 20:22
Beste Rini, juist omdat het zo’n mooi verhaal was over de mens Neutelings vond ik het hier wel passen. Ik was op zoek naar wat meer informatie over deze Ligadirecteur voor iets geheel anders. Bij die zoektocht kwam ik behalve dit verhaal op BHIC ook het verhaal onder de link tegen. Ik vond het een mooie aanvulling. Daarmee zeg ik tegelijkertijd dat ik geen antwoord heb op je vragen aangezien ik niet op zoek was naar informatie over Liga maar haar directeur. Bedankt dat je even laat weten dat je de toevoeging kunt waarderen. Ik geniet ook altijd van jou stukjes. Bedankt daar voor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen